Τέλος στην… πρώτη φάση αγωνίας για 1.105 Ηλείους υποψηφίους
Αναρτήθηκαν στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ του Νομού οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Τέλος στην αγωνία για 1.105 Ηλείους υποψηφίους (769 των ΓΕΛ και 336 των ΕΠΑΛ) που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις καθώς ανακοινώθηκαν χθες οι βαθμολογίες τους από το Υπουργείο Παιδείας. Και φέτος οι υποψήφιοι έλαβαν τη βαθμολογία τους και με γραπτό SMS στο κινητό τους ενώ και οι Διευθύνσεις των λυκείων, μετά τις σχετικές διασταυρώσεις ανάρτησαν τις καταστάσεις με τους κωδικούς κάθε υποψηφίου, πολύ νωρίτερα από τη 1 το μεσημέρι.
Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, λίγοι ήταν εκείνοι που θέλησαν να μάθουν τις βαθμολογίες τους στα μαθήματα που εξετάστηκαν από τις καταστάσεις στα σχολεία με την πλειοψηφία να επιλέγει την ηλεκτρονική αναζήτηση της μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr αλλά και τη διευκόλυνση που τους παρείχαν μέσω μηνύματος.
Μείωση άριστων γραπτών
Τα στοιχεία των βαθμολογιών δείχνουν ότι πάνω από 30.000 υποψήφιοι έχουν γράψει κάτω από τη βάση και κατά συνέπεια, φέτος ο αριθμός των άριστων γραπτών είναι αρκετά μειωμένος. Σύμφωνα με τα στοιχεία όσον αφορά στα μαθήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικών Σπουδών) μειώνεται το ποσοστό των γραπτών που βαθμολογήθηκαν με άριστα (18-20) σε σχέση με πέρσι, τόσο στην Ιστορία, όσο και στα Αρχαία. Στην Ιστορία τα άριστα γραπτά φαίνεται να κυμαίνονται ανάμεσα στο 9,5% – 11% ενώ στα Αρχαία Ελληνικά, “σπάνιο είδος” θα είναι οι αριστούχοι, με περίπου μόλις έναν στους 25 υποψηφίους να βρίσκεται μεταξύ 18-20.
Την ίδια ώρα στο 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο, τα αδιάβατα θέματα στη Φυσική πέτυχαν το αδιανόητο στις Πανελλήνιες: Μάλλον κάνουν αρνητικό ρεκόρ στο ποσοστό των γραπτών της φυσικής που βαθμολογούνται με άριστα (18-20 ή αλλιώς 90-100 στην εκατοντάβαθμη κλίμακα). Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άριστα γραπτά κυμαίνονται ανάμεσα στο 3,5 % έως 5 %!
Θυμίζουμε, για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ότι πέρσι (2023) τα άριστα γραπτά στο μάθημα της Φυσικής ήταν 16,23% και πρόπερσι (2022) 13,44% πέρυσι). Το 2021 ήταν 16,98, το 2020 ήταν 88%, το 2019 ήταν 16,23% και το 2018 ήταν 13,44%
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υψηλόβαθμες σχολές του 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Πολυτεχνικές Σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές σχολές) θα γίνουν ξαφνικά “χαμηλόβαθμες” αλλά είναι σίγουρο ότι θα σημειώσουν πτώση οι βάσεις τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
Και αυτό καθώς, δεν έχουμε στα άλλα μαθήματα των δυο Επιστημονικών Πεδίων ορατές διαφοροποιήσεις (στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν στην κλίμακα του άριστα 18-20), τέτοιες τουλάχιστον που θα μπορούσαν να καλύψουν τη τεράστια μείωση των άριστων γραπτών στη Φυσική.
Να θυμίσουμε ότι πέρσι κατεγράφη άνοδος και στο 2ο και 3ο Επιστημονικό πεδίο, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Μηχανικών Η/Υ) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών, όπως πχ η Ιατρική που έπιασε τα 19.000 μόρια.