FOLLOW US: facebook twitter

ΠΑΜΕ-Ανακοίνωση αγωνιστικής συσπείρωσης εκπ/κων Λεχαινών: Τέλος πια στους νομάδες της εκπαίδευσης-Κάλυψη όλων των κενών

Ημερομηνία: 31-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Η μόνιμη, σε ετήσια βάση, ανακοίνωση του υπουργείου ότι όλα είναι στην θέση τους είναι το μόνιμο ανέκδοτο της εκπαίδευσης και οι δάσκαλοι με τη βαλίτσα στο χέρι είναι τα μόνιμα θύματα.

Η προσαρμογή αποτελεί λέξη – κλειδί για τη ζωή ενός αναπληρωτή. Εκτός από μαθητές οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί συνήθως αλλάζουν κάθε χρόνο και τόπο διαμονής, ενώ την ίδια στιγμή η έννοια του προγραμματισμού παραμένει άγνωστη γι’ αυτούς. Δεν γνωρίζουνε ποτέ, πότε θα γίνουν οι προσλήψεις. Μπορεί να ξεκινήσουν να κάνουν μαθήματα 1 Σεπτεμβρίου, μέσα Σεπτεμβρίου, ακόμα και 7 Ιανουαρίου! Και μιλάμε για πρώτη φάση προσλήψεων. Για ποιο προγραμματισμό να μιλάμε όταν δεν υπάρχει μια δεδομένη ημερομηνία που και πότε ξεκινάνε; Συγχρόνως κάθε αναπληρωτής καλείται να λειτουργήσει ως “καταδρομέας” όταν ειδοποιηθεί ότι αναλαμβάνει κάποια θέση: Ανακοινώνονται οι προσλήψεις και μέσα σε 2 ημέρες πρέπει να αναλάβουν υπηρεσία! Μετά ξεκινάει η οδύσσεια να βρεις σπίτι και να τακτοποιηθείς. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν πως θα πρέπει να διαθέτουν χρήματα στην άκρη για να τα βγάλουν πέρα. Ακολουθεί  η προσαρμογή στο νέο σχολείο, γιατί με το να αλλάζουνε κάθε χρόνο σχολείο δεν προλαβαίνουνε καλά – καλά να γνωριστούνε με τα παιδιά. Οι αναπληρωτές βρίσκονται διαρκώς σε μια φάση προσαρμογής κάτι που βέβαια επηρεάζει και το παιδαγωγικό τους έργο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί δραματικά οι παραιτήσεις αναπληρωτών, που ειδικά στη Δευτεροβάθμια φτάνουν μέχρι στιγμής τις 330. Στο τεράστιο κόστος διαβίωσης, στη μεγάλη δυσκολία να βρεθεί σπίτι, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, στη συσσωρευμένη κούραση, αφού σχεδόν 20 χρόνια συνάδελφοι ζουν αυτό το καθεστώς ομηρείας, ήρθε να προστεθεί η απαξίωση της προϋπηρεσίας από το νόμο Γαβρόγλου αλλά και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί, αφού δεν υπάρχει καμία δέσμευση από το Υπουργείο για το πότε και πόσοι διορισμοί θα γίνουν, πώς θα γίνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών από τον επόμενο χρόνο, τι ρόλο θα παίζει η προϋπηρεσία. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων ότι έχει παραιτηθεί το 30% των αναπληρωτών στην περιοχή…

Σε μία τέτοια κατάσταση παραίτησης οδηγείται και μια συνάδελφος της περιοχής μας!

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας να μεταφέρει τη δασκάλα της Β’ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Λεχαινών στο δημοτικό σχολείο Πελοπίου. Η Δ/νση χρησιμοποιώντας το υπάρχον αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο αποκόβει τους μαθητές από την δασκάλα τους και της συμπεριφέρεται ως «μπαλάκι». Στην απόφασή τους δεν βλέπουνε έναν εργαζόμενο εκπαιδευτικό (τόπο διαμονής, ύπαρξη μεταφορικού μέσου, οικονομική δυνατότητα μετακίνησης ή και αλλαγή κατοικίας) αλλά ένα υποκείμενο που έχει προς διάθεση διδακτικές ώρες. Είναι η λογιστική λογική των ωρών που βλέπει αριθμούς και όχι ανθρώπους. Αυτή είναι η εκπαιδευτική πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική ουσία του παιδαγωγικού έργου. Καλούμε την Δ/νση να ανακαλέσει την απόφασή της αυτή ώστε να επιστρέψει η δασκάλα στην τάξη της και στους μαθητές της και ταυτόχρονα να καλύψει ότι κενό υπάρχει στο νομό μας με νέες προσλήψεις από τους άνεργους εκπαιδευτικούς. Τέλος εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους γονείς και τους μαθητές της συγκεκριμένης τάξης για την οδύσσεια στην οποία έχουν εμπλακεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος