Τέλη κυκλοφορίας: Εκτίναξη της προσωρινής ακινησίας των Ι.Χ.
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13996″ img_size=”full”][vc_column_text]
Κατά 55% αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές καταθέσεις πινακίδων το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
Γιατί να πληρώνω τέλη κυκλοφορίας για ένα αυτοκίνητο που δεν κινείται; Είναι απορία χιλιάδων ιδιοκτητών Ι.Χ., οι οποίοι φαίνεται ότι βρήκαν την απάντηση στη δυνατότητα προσωρινής ακινησίας που τους παρέχει η πολιτεία. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τα κλειστά σχολεία και η αυξημένη τηλεργασία έχουν θέσει εκτός κυκλοφορίας μεγάλο μέρος του στόλου των Ι.Χ. της χώρας. Ετσι, σημαντική μερίδα των πολιτών επέλεξε να θέσει σε προσωρινή ακινησία τα οχήματά της προκειμένου να αποφύγει την καταβολή τελών κυκλοφορίας, γλιτώνοντας παράλληλα και την πληρωμή των ασφαλίστρων. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ κάνουν λόγο για αύξηση της χρήσης της παραπάνω εναλλακτικής (προσωρινή ακινησία οχήματος) κατά 55% την περασμένη χρονιά. Η διαδικασία πλέον γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατά τη δήλωση της ακινησίας οφείλουν να αποδείξουν ότι έχουν συγκεκριμένο κλειστό χώρο φύλαξης του οχήματος το οποίο τίθεται σε ακινησία. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2020 συνολικά 132.000 Ι.Χ. τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής ακινησίας έναντι 84.000 το 2019. Το κόστος διατήρησης του αυτοκινήτου εν μέσω συνθηκών lockdown ήταν κάτι που δεν αντέχει ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Ευτυχώς που υπήρχε και αυτή η εναλλακτική Το να κυκλοφορήσω για λόγους ψυχαγωγίας απαγορεύεται, αλλά και να επιτρεπόταν, αυτή τη στιγμή δεν διαθέτω τους πόρους για να στηρίξω τέτοια κινητικότητα υποστηρίζουν οι πολίτες,
Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά από τις αρχές του έτους, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη στις κατά τόπους εφορίες. Αντίστοιχα και η άρση της προσωρινής ακινησίας, η ανάκτηση δηλαδή των πινακίδων, διεξάγεται και αυτή ηλεκτρονικά, με προϋπόθεση την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του οχήματος. Η πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) είναι εύχρηστη και απλή, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας ακινησίας είναι πολύ γρήγορη. Με μόλις πέντε (ηλεκτρονικές) κινήσεις και από την άνεση του σπιτιού τους οι ιδιοκτήτες μπορούν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους. Αντίστοιχα απλή είναι και η αντίστροφη διαδικασία. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω πλατφόρμα κάνοντας χρήση των στοιχείων ταυτοποίησης του υπόχρεου του Taxisnet και να επιλέξουν την ενότητα «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» για να εμφανιστεί στην οθόνη ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση κατοχής περισσότερων του ενός οχημάτων, ο υπόχρεος επιλέγει τις πινακίδες του οχήματος που θέλει να θέσει εκτός κυκλοφορίας. Προϋπόθεση για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων είναι η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μέχρι τη στιγμή της ακινησίας και η κατοχή ενεργού ασφαλιστήριου συμβολαίου. Στην περίπτωση που δεν πληρούται μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τον ιδιοκτήτη ότι η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που διαπιστωθεί από τις Αρχές ότι το όχημα είναι σταθμευμένο με τις πινακίδες (η διαδικασία προϋποθέτει την αφαίρεσή τους και τη φύλαξή τους από τον ιδιοκτήτη), τότε, πλέον της υποχρέωσης καταβολής των διπλάσιων τελών κυκλοφορίας (πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τελών κυκλοφορίας), επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]