Τέλη Ιουνίου ξεκινά η δακοκτονία – Πρωτοβουλίες παγιδοθεσίας και εθελοντικές εφαρμογές στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74393″ img_size=”full”][vc_column_text]Με νωπή τη μνήμη από την απώλεια πρώτης ύλης, που η συνολική της αξία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ από την περσινή ελαιοκομική χρονιά και με σημαντικές απώλειες για το εισόδημα των Ηλείων παραγωγών, εξελίσσεται φέτος η παραγωγή. Με μία οψιμότητα κατά περίπου 15 ημέρες και την πρώτη εικόνα από την ανθοφορία και τα πρώτα στάδια της καρπόδεσης να προμηνύουν μία σαφώς καλύτερη χρονιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κλειδί έως τις αρχές του Ιούλη θεωρείται η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας. Σε πολλές ωστόσο ελαιοκομικές περιοχές δεν έχουν ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό τα περσινά προβλήματα, , λίγες μάλιστα ημέρες πριν από την πήξη του πυρήνα στις πρώιμες περιοχές που σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσει η καταπολέμηση του δάκου.
Για το τέλος Ιουνίου, προσανατολίζεται η ΔΑΟΚ Ηλείας στην εφαρμογή των πρώτων ψεκασμών για τον δάκο, αφού ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβων δακοκτονίας για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, είχε προκηρυχθεί ενάμιση μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά.
Ταυτόχρονα, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο μοντέλο της εθελοντικής δακοκτονίας με τη δική της συνεισφορά, προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικά οι παραγωγοί, ειδικότερα στις περιοχές που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω του περιορισμένου ύψους των πιστώσεων.
Φόβοι από τις πρώιμες υψηλές θερμοκρασίες
Ωστόσο σύμφωνα με κάποιους ελαιοπαραγωγούς η Ηλεία για μια ακόμα φορά εκπέμπει S.O.S λόγω της κλιματικής αλλαγής, αφού τα ελαιόδεντρα του νομού εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τις ξαφνικές υψηλές θερμοκρασίες και θα έχουμε ξανά μείωση της παραγωγής. Και αυτό γιατί η ανθοφορία της ελιάς πραγματοποιείται αρχές Απριλίου με θερμοκρασίες γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου. Η δε καρπόδεση ξεκινά στα μέσα Απριλίου & ολοκληρώνεται στα τέλη με θερμοκρασίες μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου .
Η εξαφάνιση της άνοιξης οδηγεί σε όψιμη ανθοφορία τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου & ή καρπόδεση παρατείνεται έως & το τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου .
Αποτέλεσμα , το άνθος & ο νεοσχηματισμένος καρπός δεν μπορούν να αντέξουν τα πρώιμα 30άρια & ή αποβάλουν ή καίγονται εν τη γένεσή τους
Για τους λόγους αυτούς εκφράζονται φόβοι για μειωμένη παραγωγή φέτος στην Ηλεία λόγω της κλιματικής αλλαγής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]