FOLLOW US: facebook twitter

ΤΕΦΑΑ, Μουσειολογία και Γεωπονία η Ηλεία – Τρία Πανεπιστημιακά τμήματα στο Νομό στο τελικό σχέδιο του Υπ. Παιδείας

Ημερομηνία: 18-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60637″ img_size=”full”][vc_column_text]

* Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Πύργο το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας
* Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
* Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
* Ξενόγλωσσο μέσω του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Τρία Πανεπιστημιακά τμήματα και ενδεχομένως και ένα Ξενόγλωσσο μέσω του Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ΔΙ.ΠΑ.Ε. όπου δίδεται η δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου,  αποκτά και επίσημα η Ηλεία μετά τη χθεσινή κατάθεση στη Βουλή προς ψήφιση του πολυνομοσχέδιου 226 άρθρων (404 σελίδων) του Υπουργείου Παιδείας για τις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το τελικό σχέδιο όπως διαμορφώθηκε, με την προσθήκη Πανεπιστημιακού τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο που εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Πατρών και που ουσιαστικά άρει εν μέρει την αδικία που συντελέστηκε με το Σχέδιο «Αθηνά», το τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας αλλά και το τμήμα Γεωπόνων Αμαλιάδας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, αποτελούν ηχηρή απάντηση, σε όλους όσους το προηγούμενο διάστημα, έσπευδαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό.

Το τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων στον Πύργο εντάσσεται στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού ή Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι φοιτητές σε αυτό παραμένουν στην πόλη μέχρι το πτυχίο έχοντας επιλογή με επιπλέον μαθήματα να λάβουν πτυχίο Πανεπιστημίου.

Η ακαδημαϊκή λειτουργία των νέων τμημάτων Μουσειολογίας στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδας και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση, το τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

ΤΕΦΑΑ: Το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν, παραμένει το ΤΕΦΑΑ με το βάρος να πέφτει στους τοπικούς φορείς για τη δημιουργία όλων των απαιτούμενων υποδομών για τη στήριξη του. Ήδη το Υπουργείο συνέστησε 8 θέσεις μελών ΔΕΠ αλλά και λοιπού προσωπικού για την λειτουργία του, ο χρόνος όμως που απομένει μέχρι το 2020 για την απόκτηση των υλικοτεχνικών υποδομών παραμένει πιεστικός δεδομένου ότι ο Πύργος, δεν διαθέτει ούτε κτιριακές υποδομές για τη στέγαση ενός τόσο σημαντικού και ελκυστικού τμήματος (αμφιθέατρα, αίθουσες τμημάτων κτλ), ούτε αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, κολυμβητήριο κτλ) και το σοβαρότερο, ουδέποτε μέχρι σήμερα, δεν σχεδίασαν, δε έκαναν μελέτες, δεν προέβλεψαν… ώστε «σήμερα» να διαθέτει η πόλη έστω το βασικά για να μπορεί να ξεκινήσει αισιόδοξα. Χωρίς μοιρολατρίες, μίζερες απόψεις και αρνητισμό αλλά με πολύ δουλειά και «τρέξιμο» αλλά και λίγη τύχη, ίσως τα καταφέρουν. Διαφορετικά, πάλι θα κλαιγόμαστε, ότι η Πάτρα –που έχει διαμορφωμένες τις συνθήκες για ένα ΤΕΦΑΑ- τα παίρνει όλα![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia