FOLLOW US: facebook twitter

Ταξίδι στο χρόνο με το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας

Ημερομηνία: 17-07-2024 | Συντάκτης:

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, η ιστορική πόλη της Ανδραβίδας έζησε μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς φιλοξένησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια μοναδική αναβίωση της μεσαιωνικής εποχής της περιοχής.

Φέτος, στην  συνδιοργάνωση συμμετείχαν, η Εστία-Σύλλογος Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας, ο Τάκης Δρακόπουλος και ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταμάτης Μαμούτος, ειδικός στη μεσαιωνική ιστορία. Κάτοικοι και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ανδραβίδας, μπροστά από τον Μεσαιωνικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια πομπή ιπποτών, ευγενών και ζογκλέρ, υπό τους ήχους μεσαιωνικής μουσικής. Ο κ. Μαμούτος άνοιξε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της μεσαιωνικής Ανδραβίδας.

Το φεστιβάλ φέτος τίμησαν με την παρουσία τους οι Sòlastas, ένα έθνικ μουσικό συγκρότημα από την Αθήνα. Η τραγουδίστρια και εθνομουσικολόγος Λαμπρινή Γιώτη, με την αιθέρια φωνή της, και οι μουσικοί Ορέστης Γαργουλάκης, Αντώνης Πανταζής και Ηλίας Πατρινός δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα μπροστά από τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Σε κάποια  τραγούδια των Sòlastas συμμετείχαν οι Griffin, μια ομάδα από την Αθήνα που εξειδικεύεται στη Μεσαιωνική παράδοση. Η Κοινότητα Griffin-HSHR αποτελεί μια πολυπολιτισμική ομάδα αναβιωτών και εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών. Μας  παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα με Μεσαιωνικά κοστούμια, στολές ξιφασκίας και εμβλήματα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε θεατρική αφήγηση του μύθου του Ανήλιαγου από τον ηθοποιό Δημήτρη Τσικριτέα. Την παράσταση εμπλούτισε ο ισορροπιστής κρυστάλλινων σφαιρών Ιανός, καθώς και τα μαγικά τρικ των Alumitiv  με τη φωτιά . Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι  Ritterhellas-Έλληνες ιππότες.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με αναφορά στη μεσαιωνική Κρήτη, όπου ο Ισίδωρος Πάτερος τραγούδησε Ερωτόκριτο, μαγεύοντας το κοινό. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενθουσιασμό το ταξίδι στο χρόνο και συμμετείχαν ενεργά στη μυθική αγάπη του Ερωτόκριτου για την Αρετούσα.

Στο Μεσαιωνικό φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης οι δημιουργοί κόμικς της ομάδας Byzantine Tales, οι οποίοι παρουσίασαν τις εικονογραφημένες νουβέλες τους επηρεασμένες από τη Μεσαιωνική παράδοση. Ανάμεσα στους εκθέτες ήταν και ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων Μιχάλης Σιδέρης, με βιβλία που σχετίζονται με τον Μεσαίωνα, καθώς και οι Talbot EPIC PRESS, γνωστοί για τα βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας.

Εντυπωσίασε επίσης «Το Δώρομπαούλο Μας» με  τις χειροποίητες δημιουργίες και ο Σύλλογος φίλων του παλιού επιτραπέζιου παιχνιδιού «Κάστρα και Πολιορκητές 40 χρόνια 1984-2024». Τα μέλη του Συλλόγου ο πρόσφεραν  πληροφορίες για το παιχνίδι, όμορφες αναμνήσεις στους μεγαλύτερους αλλά και μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με την νεότερη γενιά.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με ένα rock-heavy metal πάρτι στο bar X99, προς τιμήν των συντελεστών της διοργάνωσης. Τη μουσική επιμέλεια είχαν οι Γιάννης και Μπάμπης Μαρούδας, με επίσημο καλεσμένο τον κιθαρίστα των Vice Human, Κωστή Μανόπουλο.

Για άλλη μια χρονιά, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, με προοπτική να εμπλουτιστεί και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους θαυμαστές από όλη την Ελλάδα.

Φωτογραφίες και Ρεπορτάζ για την Πρωινή

Μαρία Πετρουτσά


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot