FOLLOW US: facebook twitter

Ταξίδι με παιδιά: 12 tips για φθηνές οικογενειακές διακοπές

Ημερομηνία: 23-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Είτε γίνατε για πρώτη φορά γονείς ή είστε βετεράνοι στα ταξίδια με οικογένεια, η Skyscanner σάς αποκαλύπτει 12 μυστικά για να οργανώσετε φθηνές διακοπές με τους μικρούς συνταξιδιώτες σας. Το ταξίδι της ζωής συνεχίζεται!

Μικρό παιδί πάνω σε βαλίτσα ετοιμάζεται για καλοκαιρινές διακοπές - tips για φθηνές διακοπές με παιδιά

Ετοιμάζετε τις πρώτες σας διακοπές με παιδιά ή μετράτε ήδη κάποια ταξίδια με την οικογένεια; Ένα μωρό φέρνει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα των γονιών, δεν υπάρχει κανένας λόγος όμως να μη συνεχίσετε την ταξιδιάρικη πλευρά της ζωής σας μετά την έλευση ενός, ή και περισσότερων απογόνων. Μπορείτε ν’ ανακαλύψτε νέους προορισμούς και να δείτε τον κόσμο με τα μάτια… ενός μικρού παιδιού, χωρίς μάλιστα ν’ αδειάσετε το πορτοφόλι σας.

Παιδιά παίζουν στη θάλασσα το ηλιοβασίλεμα

Για να σας λύσουμε τα χέρια τουλάχιστον στο θέμα budget, ετοιμάσαμε μια λίστα με μικρά μυστικά και συμβουλές για φθηνές διακοπές με παιδιά, χρήσιμη τόσο για νέους γονείς, όσο και βετεράνους του… σπορ.

Tips για οικογενειακές διακοπές εντός προϋπολογισμού

Ζευγάρι προγραμματίζει διακοπές - 12 tips για φθηνές διακοπές με παιδιά

1. Ανακαλύψτε το εργαλείο «Φθηνότερος Μήνας» για ένα ταξίδι μαζί με τα παιδιά

Οργανώστε φθηνές διακοπές με παιδιά ξεκινώντας με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Μπορεί το ταξίδι που ονειρευόσασταν να κάνετε στη Νέα Υόρκη ή ένα σαφάρι στη Νότια Αφρική να μην είναι αυτή τη στιγμή η ιδανικότερη επιλογή για εσάς, τώρα που είστε με ένα μωρό στην αγκαλιά. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθείτε τα ταξίδια! Άλλωστε κάθε νέος προορισμός, είναι μια νέα εμπειρία.

Πενταμελής οικογένεια σε διακοπές

2. Προγραμματίστε καιρό πριν το ταξίδι, αν πάρετε μαζί σας τα παιδιά

Βρήκατε τα εισιτήρια, καταλήξατε σε προορισμό, τώρα το μόνο που μένει είναι να ζητήσετε άδεια από τη δουλειά σας. Το να οργανώσετε ένα ταξίδι με την οικογένειά σας όσο πιο νωρίς γίνεται, εκτός από άνεση χρόνου για όλα τα διαδικαστικά (άδεια από τη δουλειά, έρευνα για τον προορισμό και ευκαιρίες απασχόλησης για τους μικρούς ταξιδιώτες) θα σας δώσει επιπλέον τη δυνατότητα να αναζητήσετε τις καλύτερες προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και ό,τι άλλο θελήσετε να εντάξετε στην οικογενειακή περιπέτειά σας.

Ταξιδιώτες κάνουν βουτιές στα γαλανά νερά

3. …ή τολμήστε μια last-minute απόδραση

Από την άλλη, δε χρειάζεται να σας τρομάζει και μια last-minute απόδραση, μια και συχνά μπορείτε να βρείτε απρόσμενα φθηνές προσφορές της τελευταίας στιγμής. Ειδικά αν ταξιδεύετε με βρέφος, το μόνο που έχετε να προγραμματίσετε είναι μερικές επιπλέον αλλαξιές στα ρούχα και τα φαγητά του. Αν μάλιστα η μαμά θηλάζει τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα, μιας και δε χρειάζεται να κουβαλάτε μαζί σας μπιμπερό, αποστειρωτή και βρεφικά γάλατα.

Μη φοβηθείτε λοιπόν να αρπάξετε την ευκαιρία που εμφανίστηκε μπροστά σας και να φύγετε για ένα ταξίδι με τα παιδιά ακόμη και την τελευταία στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσετε αξέχαστες αναμνήσεις για εσάς και την οικογένειά σας!

Οικογένεια κάνει check-in στο αεροδρόμιο πριν τις οικογενειακές διακοπές

4. Επιλέξτε κατάλυμα κατάλληλο για παιδιά

Μην μπείτε στον κόπο να αγοράσετε ειδικό κρεβατάκι, που θα χρειάζεται να κουβαλάτε κάθε φορά μαζί σας στα ταξίδια σας. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία κατόπιν αιτήματος.

Αν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, η επιλογή ξενοδοχείου που διαθέτει πισίνα κατάλληλη για παιδιά θα σας σώσει από πολλές μετακινήσεις για την αναζήτηση της τέλειας παραλίας, κάνοντας τις διακοπές σας πραγματικά ξεκούραστες.

Άλλες ανέσεις που θα σας λύσουν τα χέρια, αλλά και θα μειώσουν τα έξοδα στις οικογενειακές διακοπές είναι το ψυγειάκι στο δωμάτιο, δωρεάν πρωινό, προσφορές σε οικογενειακές δραστηριότητες, και καλό WiFi για να κάνετε εύκολα αναζητήσεις και πλάνα της τελευταίας στιγμής, αλλά και να έχετε πρόσβαση σε κινούμενα σχέδια και μουσικές που θα κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα.

Απολαύστε φθηνές οικογενειακές διακοπές

5. Νοικιάστε μικρά studio ή διαμερίσματα

Επιλέγοντας να μείνετε σε ένα μικρό studio ή διαμέρισμα που διαθέτει κουζίνα, μπορείτε να γλιτώσετε αρκετά χρήματα από τα έξοδα διατροφής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δεν είναι το ίδιο να ταΐζεις μια ολόκληρη οικογένεια τρεις φορές την ημέρα έξω με το να ψωνίζεις στα μαγαζιά της γειτονιάς προετοιμάζοντας τα σνακ και γεύματα της ημέρας.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τους γονείς που ταξιδεύουν με μωρά είναι ότι μπορούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο για το τι ταΐζουν το μωρό τους χωρίς να χρειάζεται να κουβαλούν ψυγειάκι με φαγητά κατάλληλα για κάθε βρεφική ηλικία.

Μητέρα παίζει στην πισίνα με τον γιο της - οικογενειακές διακοπές

6. Αναζητήστε τις δωρεάν απολαύσεις σε κάθε προορισμό

Σ’ ένα ταξίδι με παιδιά δεν υπάρχει κανένας λόγος να «μπουκώσετε» τις μέρες σας με δραστηριότητες, όπως όταν θα ταξιδεύατε solo ή με άλλη ενήλικη παρέα. Τα παιδιά, όπως θα γνωρίζετε ήδη ή θα διαπιστώσετε σύντομα, ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα. Από το πόσο γρήγορα ή αργά θα φάνε το φαγητό τους, μέχρι το πόσο γρήγορα (ή όχι) θα περπατήσουν, πότε θα κλέψουν ένα υπνάκο ή θα θελήσουν να παίξουν με τα παιχνίδια τους. Από τη μια στιγμή είναι γεμάτα ενέργεια και στο επόμενο λεπτό πέφτουν σε ύπνο βαθύ. Aκόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κοιμηθούν επάνω στον ώμο σας ενώ ανεβαίνετε μια ανηφόρα!

Αντί να κλείσετε εισιτήρια για όλα τα μουσεία, επιλέξτε ένα ή δύο αξιοθέατα την ημέρα και κάντε μια έρευνα για τις δωρεάν δραστηριότητες στον προορισμό της επιλογής σας. Έτσι, δε θα κλάψετε τα λεφτά σας αν το παιδί σας αποφασίσει ότι ο ύπνος του είναι πιο σημαντικός από το να θαυμάσει ένα γλυπτό ή ένα έργο τέχνης στον τοίχο ενός μουσείου.

Γονείς και παιδιά απολαμβάνουν βουτιές στην πισίνα ξενοδοχείου

7. Στις οικογενειακές διακοπές προτιμήστε περιόδους χαμηλής ζήτησης

Φανταστείτε ένα ταξίδι με τα παιδιά σε ένα ελληνικό νησί την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι στα ύψη και οι παραλίες «βουλιάζουν» από κόσμο. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες πασχίζουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, ενώ έχετε μικρές πιθανότητες να βρείτε ελεύθερους χώρους για πάρκινγκ για το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας (αν έχετε καταφέρει να νοικιάσετε αυτοκίνητο από νωρίς).

Τώρα φανταστείτε ότι επισκέπτεστε το ίδιο νησί τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου, ή ακόμη καλύτερα τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές κυμαίνονται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, οι παραλίες «αναπνέουν», η θερμοκρασία είναι πολύ ευχάριστη και οι ορδές τουριστών έχουν εξαφανιστεί από τα σοκάκια της Χώρας και των παραλιακών οικισμών. Τώρα μπορείτε να απολαύσετε τον τόπο, αλλά και πιο φθηνές διακοπές με την οικογένεια χωρίς να… κοπιάσετε.

Ταξιδέψτε εκτός περιόδων αιχμής κι εξοικονομήστε χρήματα από τη διαμονή, τα εισιτήρια και τα λοιπά καθημερινά έξοδά σας.

Παιδικό πρωινό

8. Πάρτε μαζί σας το φαγητό του μωρού

Ο περιορισμός στη μεταφορά υγρών μέσα σε χειραποσκευή δεν ισχύει για όσους ταξιδεύουν με μωρά. Τα περισσότερα αεροδρόμια επιτρέπουν τη μεταφορά υγρών (π.χ. γάλα, νερό ή άλλο φαγητό), που σχετίζονται με τη σίτιση βρεφών ή μικρών παιδιών. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη δυνατότητα και πάρτε μαζί σας, όση ποσότητα πιστεύετε ότι θα σας χρειαστεί.

Πατέρας απολαμβάνει τη βόλτα του με το παιδί του στην παραλία - tips για φθηνές διακοπές με παιδιά

9. Low-cost δε σημαίνει πάντα οικονομία όταν ταξιδεύεις με παιδιά

Οι τιμές των ναύλων των low-cost αεροπορικών εταιρειών μπορεί να μοιάζουν άκρως δελεαστικές, όμως όταν ταξιδεύεις με παιδιά τα διάφορα extras ανεβάζουν το κόστος κατακόρυφα. Από τη μία το κόστος για τις επιπλέον παραδοτέες αποσκευές με τα ρουχαλάκια και τις αλλαξιές του μωρού ή τα αγαπημένα παιχνίδια των μικρών επιβατών.

Από την άλλη, η επιπλέον χρέωση για κράτηση θέσεων έτσι ώστε όλοι να καθίσουν μαζί ή για προτεραιότητα στην επιβίβαση. Κι αν συνυπολογίσει κανείς και το κόστος για τα μεταφορικά από και προς αεροδρόμιο (ειδικά αν βρίσκεται έξω από το αστικό κέντρο), δεν είναι καθόλου απίθανο η τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει κανείς να φτάνει αυτή ενός ακριβότερου εισιτηρίου με οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία.

Υπολογίστε πολύ καλά όλα τα έξοδα και μη διστάσετε να κοιτάξετε εισιτήρια και από αεροπορικές εταιρείες που δε θεωρούνται low-cost. Μπορεί οι παροχές που συμπεριλαμβάνονται ήδη στην αρχική τιμή του εισιτηρίου (επιλογή θέσης, χειραποσκευή και παραδοτέα αποσκευή, σνακ εντός καμπίνας κ.ά.) να καλύψουν τις ανάγκες σας και να μη χρειαστεί να προβείτε σε επιπλέον έξοδα, όπως αν θα ταξιδεύατε με μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους.

Μητέρα με βρέφος κοιτάζουν τις βάρκες στη θάλασσα - tips για φθηνές διακοπές με παιδιά

10. Προτιμήστε οικογενειακά πικ-νικ αντί για εστιατόρια

Οι ανοιχτές αγορές είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει κανείς γεύση τόσο από τα τοπικά προϊόντα του τόπου, όσο και από την καθημερινότητα των κατοίκων του. Ψωνίστε φρέσκα προϊόντα στις ανοιχτές αγορές και στη συνέχεια κάντε πικ-νικ σε κάποιο πάρκο. Εκτός από οικονομία στον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό, θα απολαύσετε επιπλέον ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας!

Μαμά και γιος στην Καλντέρα της Σαντορίνης

11. Αεροπλάνο, τρένο, ή μήπως καλύτερα οικογενειακό road trip;

Για πραγματικά φθηνές διακοπές με παιδιά, μήπως αντί για αεροπορικά εισιτήρια να ρίχνατε μια ματιά στο κόστος της βενζίνης; Ανάλογα με τον προορισμό σας, μήπως το να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και να «φορτώσετε» όλη την οικογένεια σε αυτό είναι πιο συμφέρον από το να αγοράζετε αεροπορικά εισιτήρια για όλους; Μετά τα 2 έτη τα παιδιά πληρώνουν κανονικό ναύλο στο αεροπλάνο και με τις επιπλέον χρεώσεις για αποσκευές κ.ά. το συνολικό κόστος μπορεί να ανέβει στα ύψη. Τι θα λέγατε λοιπόν; Μήπως ήρθε η ώρα για ένα οικογενειακό road trip;

Μήπως να εξετάζατε ακόμη το ενδεχόμενο για ένα ταξιδάκι με τρένο για πιο οικονομικές, αλλά και άνετες διακοπές; Πέρα από τις οικογενειακές προσφορές, μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός ταξιδιού με τρένο είναι τα εξής:

  • δε χρειάζεται να βρίσκεστε δύο ώρες νωρίτερα στον σταθμό
  • μπορείτε να σηκώνεστε εύκολα από το κάθισμά σας για να ξεπιάνεστε κι εσείς και οι μικροί συνταξιδιώτες σας, χωρίς να σκέφτεστε ότι ενοχλείτε πάλι στον διπλανό σας
  • έχετε πρόσβαση στις αποσκευές σας ανά πάσα ώρα και στιγμή
  • τα καθίσματα είναι συνήθως πιο μεγάλα από μια θέση σε καμπίνα αεροσκάφους

12. Επιλέξτε μέσα μαζικής μεταφοράς ή… πόδια για γαργαλιστικά φθηνές διακοπές με παιδιά

Κρατήστε το συνολικό κόστος ενός οικογενειακού ταξιδιού χαμηλό, επιλέγοντας για τις μετακινήσεις σας τα τοπικά μέσα μεταφοράς, αντί για τα περίφημα τουριστικά λεωφορεία hop on-hop off, που βρίσκει κανείς πλέον στα περισσότερα μέρη. Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά μετακινούνται δωρεάν με τα μέσα μεταφοράς. Αν πάλι θέλετε να κρατήσετε το κόστος μετακίνησης μηδενικό, φορέστε άνετα παπούτσια και ανακαλύψτε τις ομορφιές του προορισμού σας με τα πόδια.

Πηγή: skywcanner.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος