Τάσεις φυγής γιατρών από το Νοσοκομείο του Πύργου!
-Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκ. Γιατρών Πύργου, Αγγ. Σαραντοπούλου χτυπά «ηχηρό» καμπανάκι, προειδοποιώντας για «κύμα» παραιτήσεων αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Κύμα φυγής γιατρών μπορεί να προκληθεί ως το τέλος του έτους στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, αφού η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι είναι απελπιστική και έχει οδηγήσει το προσωπικό στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξάντλησης, με αποτέλεσμα αρκετοί να σκέφτονται την παραίτησή τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, τουλάχιστον τρεις γιατροί έχουν εκδηλώσει -ενώπιον άλλων συναδέλφων τους σε δημόσιες συζητήσεις- την πρόθεσή τους να υποβάλουν την παραίτησή τους είτε για να ανοίξουν δικό τους ιατρείο είτε για να εργαστούν στην ιδιωτική υγεία στην Αθήνα.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, σε συνδυασμό με τις επιπόλαιες αποφάσεις διασποράς γιατρών σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, αναγκάζοντας τους ασθενείς να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία της Πάτρας ακόμα και για απλά περιστατικά, αφού οι εναπομείναντες γιατροί αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα συμβάντα.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, η δημόσια Υγεία στην Ηλεία είναι στο σημείο «μηδέν» και μπροστά μας είναι ένα φθινόπωρο προβληματικό.
«Ο Αύγουστος ήταν τραγικός. Έχουμε τεράστια έλλειψη μόνιμων γιατρών σε βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα να υπερβάλλουμε εαυτούς όσοι έχουμε απομείνει και οι ασθενείς –και με το δίκιο τους- να διαμαρτύρονται επειδή μεταβαίνουν στην Πάτρα για ένα απλό συμβάν. Οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού είναι εξοντωτικές», τόνισε και μοιράστηκε με την Πρωινή την προσωπική της εμπειρία.
«Κοιμάμαι ελάχιστα πλέον. Η εξάντληση είναι τρομακτική. Χειρουργήθηκα Παρασκευή και Δευτέρα σηκώθηκα για να εργαστώ. Συνάδελφός μου με σπασμένα πλευρά και γύρισε στη δουλειά γιατί η κατάσταση είναι οριακή. Πλέον σκέφτομαι σοβαρά να φύγω από το νοσοκομείο και να εργαστώ στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό είναι κάτι που το συζητούν πάρα πολλοί γιατροί στο νοσοκομείο. Μπορεί να μην το έχει πράξει κάποιος ακόμα και να τηρούν οι περισσότεροι στάση αναμονής, αλλά αν το αποφασίσει, μετά θα είναι αργά για να κάνει πίσω. Θα φτάσουμε στην ίδια κατάσταση με τους Παθολόγους που παραιτήθηκαν. Ζούμε καταστάσεις που δεν αντέχονται. Έχω ξεπεράσει τα όριά μου, δέκα ώρες δεν πρέπει να έχω κοιμηθεί αυτόν τον μήνα», τόνισε.
«Ή θα έχουμε ένα νοσοκομείο στην Ηλεία ή δεν θα έχουμε κανένα»
Η κ. Σαραντοπούλου υπογράμμισε πως αν δεν ληφθούν σοβαρές αποφάσεις με γνώμονα πρώτα τον ασθενή, δεν θα μείνει κανένας μόνιμος γιατρός στα δημόσια νοσοκομεία, διότι θα προτιμήσει είτε τη μετανάστευση είτε την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
«Αν δεν αλλάξει το ΕΣΥ, έχει τελειώσει. Με τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας δεν θα πλησιάσει γιατρός στις προκηρύξεις. Έχω μιλήσει με πολλούς συναδέλφους και η απάντησή τους είναι “τι να έρθω να κάνω;”. Όσοι μπορούν να ανοίξουν ιατρείο, θα το κάνουν αργά ή γρήγορα, και όσοι είναι “νοσοκομειακές” ειδικότητες, θα αναζητήσουν εργασία στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Δεν είμαστε πλέον στο 1960, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε έναν απίστευτο όγκο δουλειάς και ο κόσμος έχει απαιτήσεις διότι έρχεται σε ένα δημόσιο νοσοκομεία και –ορθώς- ζητά να εξυπηρετηθεί. Με εφημερίες μέρα παρά μέρα, άυπνοι, νηστικοί και στα όρια της κατάρρευσης, να πρέπει να πάρουμε και την ευθύνη κρίσιμων ιατρικών αποφάσεων», δήλωσε.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου επανέλαβε την άποψή της για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας, με τη συγκρότηση ενός κεντρικού νοσοκομείου στον Πύργου.
«Αν δεν έχουμε ένα νοσοκομείο, δεν θα έχουμε κανένα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει στον νοσοκομειακό χάρτη της Ηλείας. Ελπίζω ότι η νέα διοίκηση θα δει τα πράγματα ορθολογιστικά και θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό και όχι τα πολιτικά συμφέροντα. Η Δημόσια Υγεία της Ηλείας δεν πρέπει να λειτουργεί με βάση το τι βολεύει τους πολιτικούς αλλά τον πολίτη. Πρώτα είναι οι ασθενείς, μετά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και μετά οτιδήποτε άλλο. Αν δεν γίνει κάτι δραστικ΄’ο και δεν ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη στελέχωση του Νοσοκομείου με μόνιμους γιατρούς, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας, τουλάχιστον έτσι όπως το ξέραμε», υπογράμμισε η κ. Σαραντοπούλου.