FOLLOW US: facebook twitter

Τάκης Μυλωνόπουλος: H δημόσια υγεία του N. Ηλείας στα χρόνια των μνημονίων

Ημερομηνία: 30-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37337″ img_size=”full”][vc_column_text]ΜΕΡΟΣ 1ο:

ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ)

Η οκταετής δημοσιονομική  κρίση  και  οι  επιπτώσεις  της  στην  κοινωνική  και  οικονομική ζωή, λόγω των μνημονίων, αναδεικνύουν  με ένταση ‐μεταξύ άλλων ‐τα ενδημικά προβλήματα λειτουργίας του Υγειονομικού τομέα στη χώρα μας και κατ’ επέκταση και στον Νομό μας.

Τα δύο Νοσοκομεία του Νομού λόγω των σημαντικών και δραματικών μειώσεων στις Υγειονομικές δαπάνες έχουν υποστεί μεγάλη υποβάθμιση και κατάρρευση των  δεικτών της Υγειονομικής περίθαλψης (ειδικά το Νοσοκομείο Αμαλιάδας) με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ασθενών να μεταφέρεται στα δύο Νοσοκομεία της Πάτρας (Ρίο και Αγ. Ανδρέας) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιστατικά όπου ασθενείς ¨κατέληξαν¨  κατά  τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

Εκτός όμως από τα δύο Νοσοκομεία, σε απελπιστική κατάσταση παραμένουν και οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης  όπως Κέντρα Υγείας με τα Περιφερειακά τους Ιατρεία καθώς και το μοναδικό αστικό κέντρο Υγείας βλ. ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ που προσφάτως μετονομάστηκε σε ΤΟΜΥ εισάγοντας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Γ.Ν. ΠΥΡΓΟΥ:

Η μείωση της Δημόσιας δαπάνης της Υγείας επέφερε σημαντική υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό κυρίως και νοσηλευτικό) από την αρχή της κρίσης 2010 μέχρι τις μέρες μας 2018.

Οι μόνιμοι διορισμοί υπολείπονται συνεχώς των οργανικών θέσεων  του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παρουσιάζονται δυσλειτουργίες σε σημαντικά τμήματα-κλινικές του νοσοκομείου, όπως Χειρουργική Κλινική, ΜΕΘ, Παθολογική Κλινική, κλπ.

Στη συνέχεια η κατάσταση επιδεινώθηκε επίσης από την αδυναμία του συστήματος στις προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού.

Το Υπουργείο βέβαια τα τελευταία χρόνια προβαίνει σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους οι οποίες όμως και αυτές έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Εκτός αυτού μεγάλο ποσοστό των μονίμων και επικουρικών αρνούνται τον διορισμό στο Νοσοκομείο Πύργου

α) λόγω αρνητικών συνθηκών εργασίας και

β) λόγω μετανάστευσης σε χώρες Ε.Ε. με καλύτερες οικονομικές και εργασιακές/επιστημονικές συνθήκες.

Ένας άλλος σοβαρός λόγος υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Πύργου υφίσταται από τη συνταξιοδότηση ενός μέρους του ιατρικού προσωπικού που επιλέγει την απομάκρυνσή του μη αντέχοντας την υποβάθμιση των Υγειονομικών υπηρεσιών  και την ανασφάλεια του Νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Αξίζει εδώ  να προσθέσουμε πως άλλη μια σοβαρή αιτία υποστελέχωσης ήταν και παραμένει οι συνεχιζόμενες ρουσφετολογικές μετακινήσεις – αποσπάσεις- μονίμων ιατρών του Νοσοκομείου προς όμορα Νοσοκομεία  π.χ. Ρίο αλλά ακόμη και προς τα Νοσοκομεία των Αθηνών.

Άλλος σημαντικός τομέας που δυσλειτουργεί εξ αιτίας των περικοπών είναι ο ιατροτεχνολογικός τομέας .

Παρ’ όλες τις τακτικές δημοσιεύσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου, προς χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων, η κατάσταση παραμένει προβληματική, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αξονικός τομογράφος που για έναν χρόνο περίπου (2017-2018) ήταν εκτός λειτουργίας  και  τελικά αντί να αντικατασταθεί  με καινούριο όπως διαβεβαίωνε η Διοίκηση, το Νοσοκομείο κατέφυγε σε λύση ανάγκης με την προμήθεια μεταχειρισμένου αξονικού, περασμένης τεχνολογίας, δυσχεραίνοντας τον ακτινοδιαγνωστικό έλεγχο με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα να συνεχίζουν τη μεταφορά ασθενών προς την Πάτρα και στα ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα της πόλης!

Οι όποιες  παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, από την πλευρά των Διοικήσεων  του Νοσοκομείου, για την εύρυθμη λειτουργία του δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν τη μνημονιακή  βαρβαρότητα.

  • Οι τελευταίες προσλήψεις ιατρικού –νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού (οι περισσότερες όχι μόνιμες και με την επισφάλεια της λήξης της χρονικής διάρκειας της σύμβασης) έχουν βελτιώσει σε έναν βαθμό την κατάσταση των κλινικών αλλά όλοι ξέρουμε ότι η όποια ισορροπία επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι απολύτως εύθραυστη
  • Η εξαγγελθείσα ενεργειακή αναβάθμιση από την Περιφέρεια σίγουρα θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Νοσοκομείο (ευχόμαστε να είναι αληθινή και όχι επικοινωνιακή λόγω προεκλογικής περιόδου αυτοδιοικητικών εκλογών) .

Αξίζει να αναφέρουμε (και ας το δει η Διοίκηση) ότι λείπει από τον χώρο του Νοσοκομείου ο ήδη θεσμοθετημένος από το Υπουργείο θεσμός των «Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών και Υπηρεσιών Υγείας» ο οποίος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, διαχειρίζεται τις καταγγελίες πολιτών –ασθενών, τα προβλήματα υποστελέχωσης και τις ελλείψεις Νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται οι δυσλειτουργίες του κάθε Νοσοκομείου και όχι με τις δημοσιευθείσες έρευνες για το προσωπικό και για τον ικανοποιητικό βαθμό εξυπηρέτησης των ασθενών και των συνοδών επισκεπτών που εξωραΐζουν την κατάσταση και μάλλον θυμηδία και γέλια προκαλούν γιατί η πραγματικότητα και η άποψη των πολιτών (ασθενών κι επισκεπτών) άλλη εικόνα αναδεικνύουν.

Γ.Ν. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι γνωστό στους πολίτες του Νομού η Νοσοκομειακή μονάδα της Αμαλιάδας μέχρι τα χρόνια της κρίσης κάλυπτε σε ικανοποιητικό βαθμό ένα μεγάλο αριθμό ασθενών όχι μόνο της περιοχής αλλά και του Νομού μας ευρύτερα.

Δυστυχώς σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων το Νοσοκομείο Αμαλιάδας αποτελεί περίπτωση προς αποφυγή κι όχι προς μίμηση.

Το Νοσοκομείο υπέστη με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις επιπτώσεις της Υγειονομικής κρίσης τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά:

α) ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ!

Σταμάτησαν όχι μόνο οι διορισμοί, μόνιμων κι επικουρικών (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) αλλά η υποβάθμιση διογκώθηκε με τις μετακινήσεις ιατρικού κα νοσηλευτικού προσωπικού προς το Νοσοκομείο Πύργου με αποκλειστική ευθύνη των στελεχών Υπουργείου υγείας και 6ης ΥΠΕ συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών βουλευτών όλων των κυβερνήσεων απ’ το 2010 και μετά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιες θέσεις προκηρύσσονται για το Νοσοκομείο της Αμαλιάδος απλά για να καλυφτεί το Νοσοκομείο του Πύργου μέσω του μηχανισμού της απόσπασης

Σημαντικές δυστυχώς διευκολύνσεις προς αυτή την κατεύθυνση προσέφεραν και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων υποδαυλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους τοπικισμούς και τους λαϊκισμούς των τοπικών κοινωνιών.

β) ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

Είναι γνωστή σε πολύ κόσμο η πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής του Νοσοκομείου με τη λειτουργία της «νέας πτέρυγας» του Ιδρύματος που ζωντάνεψε τελικά το λαϊκό μύθο του «Γεφυριού της Άρτας».

Είναι γνωστές οι ¨θεατρικές παραστάσεις¨ εγκαινίων άδειων κτιρίων με μεταφερόμενα κρεβάτια από το νοσοκομείο Πύργου αλλά και οι πρόσφατες Κυβερνητικές εξαγγελίες που συνεχίζουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των  παραγόντων της τοπικής κοινωνίας πως «δεν πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο» και πως «η νέα πτέρυγα θα ολοκληρωθεί».

Τελικά το Νοσοκομείο οδηγείται με τη μέθοδο της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας σε ολοκληρωτικό μαρασμό και υποβάθμιση και αυτό γίνεται γιατί οι υπεύθυνοι –πρώην και νυν – δεν έχουν τη βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος να πουν την αλήθεια όσον αφορά τις πραγματικές τους προθέσεις από την στιγμή που με δικές τους αποφάσεις και παραλήψεις έχουμε οδηγηθεί σε αυτήν την κατάσταση.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων των δύο Νοσοκομείων που κρατούν τη  νοσοκομειακής  περίθαλψη του Νομού σε ένα ασφαλές επίπεδο παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο  προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Αλλά δυστυχώς αυτό δεν φτάνει  ….

Δεν μπορεί μια Υγειονομική δομή να βασίζεται μονίμως στο φιλότιμο και στην φυσική εξάντληση των εργαζόμενων.

TΑΚΗΣ  ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

ΠΡ. ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΓΝΗΛΕΙΑΣ

ΥΓ. Ακολουθεί μέρος 2ο: Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia