FOLLOW US: facebook twitter

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Δουλεύουμε για τις επόμενες γενιές, όχι μόνο για τις επόμενες εκλογές»

Ημερομηνία: 28-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”154969″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, μιλάει εφ’ όλης της ύλης στην «Πρωινή»


Τι απαντά:
-Για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και για την εργολαβία του 1,4 εκατ. ευρώ
-Για το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τους προκατόχους του
-Για την ανάδειξη του Αγίου Ανδρέα και της μαρίνας Κατακόλου

Μια συνέντευξη με τον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, είναι πάντα ενδιαφέρουσα, αφενός διότι δεν έχει πρόβλημα να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και αφετέρου γιατί οι απαντήσεις του κεντρίζουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ο κ. Αντωνακόπουλος μας υποδέχθηκε στο γραφείο του την παραμονή των Χριστουγέννων και μας μίλησε εφ’ όλης της ύλης για περίπου μία ώρα. Στο α΄ μέρος της συνέντευξης επικεντρωθήκαμε στα όσα έχουν γίνει κατά τη διετή του θητεία στο «τιμόνι» του Πύργου, στα έργα που δρομολογούνται, στο αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει στην πόλη και στις αλλαγές στο Κατάκολο.


Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου και στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


 

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που θα δούμε να εκτελούνται το νέο έτος;

Μετά τις γιορτές ξεκινά η ανάπλαση της Κολοκοτρώνη, καθώς υπογράψαμε τη σχετική σύμβαση. Έχει βγει ο ανάδοχος και για το Κολυμβητήριο, έργο ύψους 700.000€, βγαίνει ο ανάδοχος σε εργολαβία οδοποιίας 1,2 εκατ.€ για τον Πύργο και τις τοπικές κοινότητες, προχωρά και η εργολαβία του ενός 1,4 εκατ.€. Επίσης δημοπρατείται στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ το κλειστό γυμναστήριο, έργο ύψους 600.000€, και ξεμπλοκάρει σύντομα η ανάπλαση του αθλητικού χώρου της Αγίας Βαρβάρας στο διοικητικό Εφετείο Πατρών. Επιπλέον, υπάρχει και μια σειρά από άλλα έργα που έχουν μπει στον διάδρομο της δημοπράτησης όπως είναι η δεύτερη εργολαβία οδοποιίας, ενός εκατ. ευρώ περίπου, ενώ βγαίνει ο ανάδοχος στη ΔΕΥΑΠ για τη β’ φάση του εκσυγχρονισμού του συστήματος ύδρευσης. Να προσθέσω ότι εμείς εκτελέσαμε το πρώτο έργο, ύψους 2,5 εκατ.€. Αυτό τώρα είναι 2,2 εκατ.€, ενώ ανάδοχο έχουμε και στην 28η Οκτωβρίου. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά που αναφέρω λόγω χώρου.

 

Tι διαφορετικό έχετε κάνει ως δημοτική αρχή σε αυτά τα δύο χρόνια θητείας;

Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι βρήκαμε μια πόλη παρατημένη στην κυριολεξία από διάφορες αρχές διοίκησης. Εμείς ως δημοτική αρχή κάναμε κι άλλα πράγματα, που αφορούν και τον πολιτισμό και την οικονομία και την κοινωνική πολιτική. Για χρόνια υπήρχε η άποψη ότι η μόνη ανάπτυξη είναι ένα τσιμέντο ξεκομμένο από τη λειτουργικότητά του στην πόλη και από τις βασικές της ανάγκες αλλά και από τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έγιναν σημαντικά έργα ή έγιναν κτίρια για να μείνουν κτίρια, χωρίς ενδιαφέρον. Εμείς δουλεύουμε ένα σχέδιο. Πρώτον σχεδιάσαμε πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων. Ανοίξαμε το πάρκο Ξυστρή και γίνονται μία σειρά από δράσεις, κάναμε ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ στον Κούβελο, ανοίξαμε το κλειστό να παίζουν οι ομάδες μπάσκετ.
Αποφασίσαμε να βελτιώσουμε λιγάκι με κοινωνική πολιτική τα πράγματα, για αυτό καταργούμε –το κάναμε κατά το ήμισυ και το ολοκληρώνουμε- το χαράτσι του Ερυμάνθου, γιατί να πληρώνει ο κόσμος τρία ευρώ; Σκόπιμα δεν το καταργούσαν. Επίσης, ως δήμος σηκώσαμε τις άυλες αξίες της πόλης, π.χ. Μίκης Θεοδωράκης, για αυτό και εδώ θέλω να προσθέσω πως ένα ακόμα έργο που δημοπρατήθηκε είναι η πρώην πλατεία Νικάκη, πλέον πλατεία Μίκη Θεοδωράκη. Αναδείξαμε και επικαιροποιήσαμε τη σχέση του μεγάλου αυτού ανθρώπου με την πόλη μας, με διαφορές εκδηλώσεις, με μετονομασία της πλατείας και με σχεδιασμό στο ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου να γίνει ένα ψηφιακό μουσείο για τον Μίκη Θεοδωράκη. Πέρα από εκθέσεις ζωγραφικής που θα κάνουμε, θα ψηφιοποιήσουμε τα βιωματικά στοιχεία του Μ.Θεοδωράκη στην πόλη και άλλα που έχουν σχέση με την πόλη και θα είναι εκεί σε μια διαρκή έκθεση.

Επίσης το οικοσύστημα στον Άγιο Ανδρέα το βγάλαμε από την αφάνεια. Ασχοληθήκαμε με το Ποντικόκαστρο (Belvedere), που ήταν παρατημένο. Έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, κάνουμε αποψίλωση από τη βλάστηση που το έχει σκεπάσει, και με την ιδιοκτήτρια προχωράμε και εκπονείται μελέτη φωτισμού και αναβάθμισης. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη. Έχουμε κάνει κάποιες παρεμβάσεις, που είναι ορατές, και ωριμάζουμε κι άλλες. Σε συνεργασία με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων φέραμε εδώ τους δύτες και τώρα πάει στο ΚΑΣ το θέμα. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα γίνει καταδυτικό κέντρο. Αυτά είναι σπουδαία πράγματα, αλλάζουν την πόλη, χρωματίζουν τη ζωή μας και δίνουν και εισόδημα. Οι εκδηλώσεις μας έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, γίνονται οικονομικοί κύκλοι, προχθές το βράδυ δούλεψε όλη η πλατεία, όλα τα καταστήματα.

 

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το αναπτυξιακό πλάνο στο οποίο πρέπει να βασιστεί η πόλη;

Το αναπτυξιακό πρόβλημα της πόλης είναι ότι πάσχει τουριστικά και θέλει επισκέπτες, αλλά πρέπει πρώτα να γίνει ελκυστική, μια καθαρή πόλη που να έχεις και κάτι να δείξεις όμως, όπως π.χ. το ψηφιακό μουσείο Θεοδωράκη που ανέφερα, αλλιώς γιατί να έρθει να πιει κάποιος καφέ στην πλατεία, είναι συγκριτικό πλεονέκτημα το πού θα πιει τον καφέ του; Άρα πρέπει να κάνεις να κάνεις πράγματα τα οποία θα αποτελέσουν, σε συνεργασία με τους tour operator, κίνητρο να έρθουν τουρίστες. Παράλληλα όμως παραμένουμε αγροτική περιοχή, μην το ξεχνάμε αυτό, και πρέπει και εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις. Είμαστε και εκεί παρόντες. Φέραμε 2.000 δέντρα σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και θα φέρουμε άλλα 2.000 τον Γενάρη και θα βάλει κι άλλα 2.000 ο δήμος, σε συνεργασία με το Παν/μιο Αθηνών, που μας δίνει τα πρώτα 500. Είμαστε δημοτική αρχή πανταχού παρούσα, με έργα και δράσεις. Πολιτισμός-τουρισμός-αγροτική παραγωγή είναι το τρίπτυχο. Παράλληλα, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να κρατήσουμε τις υπηρεσίες εδώ, όπως είδατε πρόσφατα με τη ΣΕΤΤΗΛ.

 

Η αύξηση του κόστους, σε συνδυασμό με τα προβλήματα πληρωμών στο ΕΣΠΑ, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση των δημοσίων έργων. Στον δήμο Πύργου έχει διαπιστωθεί τέτοιο ζήτημα με έργα που είναι υπό εκτέλεση ή πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα;

Αρκετά έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και της ΟΧΕ, που είναι στα διοικητικά μας όρια, τα χειρίζονται οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Όντως κάποια από αυτά έχουν πρόβλημα. Η παράκαμψη Αγίου Ιωάννη έχει θέμα, και στο λιμάνι και στην πλατεία υπάρχει αργός ρυθμός λόγω μη έγκαιρης καταβολής δεδουλευμένων. Ο κ. Σκυλακάκης στις 28 Οκτωβρίου μου είπε με απόλυτο τρόπο ότι από Φλεβάρη θα πληρωθούν, διότι δεν έχουμε χρήματα για το ΕΣΠΑ. Αυτό δείχνει και την ένδεια της χώρας. Εμείς έχουμε φροντίσει πολλά έργα στο δήμο να είναι από διασφαλισμένους πόρους. Δεν κάνω τον μάντη, άλλα γενικώς είμαι καλός στις πολιτικές προβλέψεις. Είχα πει ότι θα έχουμε πρόβλημα. Καλύτερα λοιπόν να τα εντάσσουμε τα έργα στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή στους ίδιους πόρους, αυτά που έχω ως ταμείο. Το ΕΣΠΑ ακόμα το “Τρίτσης” και όλο το πρόγραμμα “Φιλόδημος” έχουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις, έχουν μια γενικότερη πολιτική εξάρτηση από τις τρέχουσες μακροοικονομικές εξελίξεις της Ευρώπης και της Ελλάδας.

 

Ένα από τα έργα που είχατε εξαγγείλει ότι θέλετε να προχωρήσετε, είναι η αποκατάσταση του χώρου στο Ποτόκι; Σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Το πρόβλημα είναι πρωτόγνωρο στην αντιμετώπισή του. Έχουμε παραλάβει τη μελέτη και είμαστε σε προχωρημένη συζήτηση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την κ. Λοϊζίδου και με τον πρύτανη κ. Μπουντουβή, αλλά συζητάμε και με κάποιους φορείς που είναι στη λίστα του υπουργείου Περιβάλλοντος και οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί σαν φορείς διαχείρισης και αντιμετώπισης των απορριμμάτων γενικότερα. Πάντα είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο για αυτό το θέμα, γιατί το ποσό που θα απαιτηθεί, είναι μεγάλο. Εμείς είμαστε η επισπεύδουσα αρχή, κάναμε τη μελέτη, η οποία υποδεικνύει τρεις λύσεις, εκ των οποίων διαλέγουμε αυτή με την οποία δημοκρατικά συμφωνεί ο κόσμος. Νομίζω όμως ότι μέσα στη χρονιά θα έχουμε την οριστική λύση. Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Αυγερινοπούλου, η οποία έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες και έχουμε συναντήσει τον γγ του ΥΠΕΝ, τον. Γραφάκο, τον υπουργό κ. Σκρέκα. Το ψάχνουμε το θέμα, δεν υπάρχει έτοιμη λύση, αυτό είναι το δύσκολο. Στον ΦΟΔΣΑ δεν προβλέπεται να ενταφιαστούν, το απαγορεύει το καταστατικό. Μην ξεχνάτε ότι έχει και η Αμαλιάδα 20.000 δέματα. Το αναφέρω γιατί κάποτε δαιμονοποιήθηκαν μόνο τα απορρίμματα του Πύργου ως τοξικά και μας κυνηγούσαν νόμοι και αστυνόμοι, ενώ των άλλων ήταν καλά. Εγώ δεν ρίχνω απαλλακτικό στους προκατόχους μου, αλλά πλήρωσαν κι αυτοί την εμμονή κάποιων που δέχονταν στα 5 χλμ να καίνε σκουπίδια στην οριογραμμή. Για να μη σας θυμίσω ότι κάποιοι από τον Πύργο έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν και άφησαν να χρησιμοποιηθούν διοικητικά υπαγόμενες στον Πύργο εκτάσεις για το εργοστάσιο χωρίς να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Εγώ δεν κάνω πίσω, το θέμα έχει πάρει τον δρόμο του. Δεν θα υποχωρήσω εφόσον όλοι οι χάρτες και μελέτες μιλάνε για δήμο Ιάρδανου.

 

Στην υπόθεση της εργολαβίας του 1,4 εκατ. ευρώ αισθάνεστε δικαιωμένος; Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή της;

Απόλυτα. Ξεκινάει. Ήδη βγάλαμε πρόσκληση για παράταση της πρότασης, γιατί είχε περάσει καιρός και θα ξεκινήσει το έργο. Δεν δικαιώθηκα εγώ, δικαιώθηκαν οι διαδικασίες και οι υπηρεσίες. Αυτό ήταν κάτι το αυτονόητο. Έπεσε πολύ νερό στον μύλο αυτής της φαντασιακής “κακουργηματικής” προσέγγισης. Βεβαίως έχουν ευθύνη και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που παραπλανούν κάποιους απέξω. Δεν δούλευε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια και δουλεύει τώρα γιατί φύγανε οι θύλακες… Ήρθα εδώ για να είμαι Δήμαρχος, για να διοικήσω και να κάνουμε έργο, όχι να παριστάνουμε τους κάποιους εδώ πέρα…

 

Σε ό,τι αφορά το Κατάκολο, τι εικόνα έχετε για την κρουαζιέρα το 2022 και ποια είναι τα σχέδιά σας για την αξιοποίηση της μαρίνας;

Μιλώντας με τους πράκτορες της αγοράς της κρουαζιέρας, έχω ενημερωθεί ότι για το 2022 έχουμε 230 κρατήσεις μέχρι τώρα, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το 2021, μετά τον Αύγουστο, δεν πήγαμε άσχημα, πιάσαμε 80 προσεγγίσεις. Τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το καινούριο κύμα της Όμικρον και αν θα τελειώσει νωρίς. Η κρουαζιέρα “φουντώνει” από Ιούνιο και μετά. Εάν έχει κλείσει ο κύκλος εκεί, νομίζω θα πάμε καλά. Μέσα σε δυο χρόνια ετοιμάσαμε το Κατάκολο, το κάναμε λιμάνι, δεν ήταν λιμάνι. Έχει όλα τα ISO, πιστοποιημένες υπηρεσίες απομάκρυνσης των υγρών και στερεών αποβλήτων από τα καράβια, ISO για υπηρεσία αντιρρύπανσης, για μεταφορά και εκφόρτιση χύδην φορτίων, που δεν υπήρχε. Αλλάξαμε το ISPS σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, γιατί είχαμε μια κατά κοινή ομολογία δύστροπη λιμενική αρχή, το οποίο αφορούσε και την προηγούμενη διοίκηση, αλλά εμείς βρήκαμε τρόπο να το ξεμπλοκάρουμε με απευθείας συνομιλίες με το Υπουργείο και πλέον έχουμε και φύλαξη με security στο λιμάνι και βάλαμε και κάμερες. Αυτά τα έχουν δει και στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τη Μαρίνα, το λιμάνι είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και με βάση και τη –σωστή νομίζω- κεντρική πολιτική βούληση, είναι μία από τις μαρίνες που πρέπει να βγουν σε διεθνή διαγωνισμό. Στο πλαίσιο του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ πήραμε ήδη τεχνικό σύμβουλο-μάνατζερ μια μεγάλη εταιρεία, από τις πιο αξιόπιστες ναυτιλιακές στο λιμάνι του Πειραιά. Η Μαρίνα είναι σχεδόν έτοιμη να δημοπρατηθεί, γιατί υπάρχει masterplan από παλιά και το επικαιροποιήσαμε εν μέρει. Το μόνο που απομένει είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, θα το κάνουμε κι αυτό και θα προχωρήσουμε. Υπάρχουν κι άλλα έργα που θα κάνουμε στο πλαίσιο του Φιλόδημου, όπως οι προσκρουστήρες, τα σκίαστρα κλπ.

 

Τους πρώτους μήνες της θητείας σας και πριν από την πανδημία, φάνηκε μια αλλαγή στην καθημερινότητα προς το καλύτερο, η οποία όμως δεν συνεχίστηκε με τους ίδιους ρυθμούς. Είστε ικανοποιημένος με τη διαχείριση της καθημερινότητας ή πιστεύετε ότι μπορεί να πάει και ακόμα καλύτερα;

Σαφώς και μπορούμε να πάμε καλύτερα. Εδώ όμως βρήκαμε το μηδέν και πάμε να το κάνουμε εκατό. Βουνά με σκουπίδια βρήκαμε όταν ήρθαμε. Δέκα αυτοκίνητα στο συνεργείο διαλυμένα, κόβανε τιμολόγια με τα συνεργεία, δύο δικηγόρους να παίρνουνε όλες τις υποθέσεις, ενάμιση εργολάβο να παίρνει όλες τις αναθέσεις. Αυτά βρήκαμε διαχρονικά. Η πανδημία παίζει τεράστιο ρόλο, γιατί όταν λείπουν οι μισοί σου υπάλληλοι, όταν δεν δουλεύει το υπουργείο, η Περιφέρεια, όλο το δημόσιο σύστημα, αξιοποιούν το πλαίσιο των αδειών – αν είναι θετικό ή όχι αυτό ας κριθεί- όταν όλα σε μία χώρα περνάνε από το Δημόσιο, πώς θα προχωρήσουν πράγματα; Χωρίς να αυξήσουμε τίποτα, εμείς κατορθώσαμε με τα ίδια μηχανήματα και με τον ίδιο εξοπλισμό να καθαρίσουμε την πόλη. Έχουμε κάνει με 15 εργολάβους μνημόνια για την έκτακτη ανάγκη, όχι με έναν, 40 δικηγόροι παίρνουν υποθέσεις. Λέμε “δώσε στην αγορά σε όλους”. Δεν υπάρχει εδώ κάποιος προνομιακός να παίρνει έργα, όλοι παίρνουν. Είμαστε εδώ για όλους. Εντός των ημερών θα αρχίσουμε να μοιράζουμε 300 κάδους μεγάλους και άλλους 200 μικρούς στα επιστύλια. Φωτίσαμε και παραπάνω την πόλη. Να αλλάξω τις πλατείες και τις εκκλησίες δεν μπορώ… Η αγωγή κάποιων πολιτών είναι αυτή που είναι. Αν διπλοπαρκάρουν, δεν μπορούν οι πέντε δημοτικοί αστυνόμοι να κάνουν τον τροχονόμο. Και η Τροχαία Πύργου τέσσερις έχει όλους κι όλους, αλλά αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να το δουν αυτοί, εγώ έχω στείλει έγγραφο. Υπεύθυνος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, όχι ο δήμαρχος, μη ζητάμε πράγματα που ξέρουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν. Έχουμε δουλειά να κάνουμε, σε κάποιους δρόμους ήδη υπάρχουν άπειρες εργολαβίες οδοποιίας, αλλά το ότι πετάνε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους ή τους βάζουν φωτιές και τραβάνε τα καλώδια, είναι πρόβλημα αγωγής. Ξέρουμε ποιοι είναι, η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, υπάρχει ασυλία σε κάποια ομάδα και δεν το γνωρίζω;

Σε ό,τι αφορά εμάς, πάντως, συγκρουστήκαμε με θύλακες κωλυσιεργίας και ταλαιπωρίας του κόσμου και καταφέραμε οι υπηρεσίες να δουλεύουν. Τα γραφεία είναι γεμάτα υποθέσεις και έγγραφα. Πρώτα δεν υπήρχε ούτε στιλό, ούτε χαρτί. Η Οικονομική Υπηρεσία πληρώνει είκοσι τη μέρα, ενώ πρώτα πλήρωνε έναν. Τώρα έχουν σειρά οι Τεχνικές Υπηρεσίες, όπου ναι μεν δεν έχουμε πολύ κόσμο, αλλά υπάρχουν ακόμα θύλακες και πολλοί υπάλληλοι δεν έχουν μάθει να λειτουργούν. Για αυτό προσφεύγουμε σε σχήματα συνεργασίας όπως οι αναπτυξιακοί σύνδεσμοι, και μη βλέπετε που πανηγυρίζουν κάποιοι, τίποτα δεν είναι παράνομο. Απλά η απόφαση για τη συμμετοχή μας με 5.000 ευρώ δεν είχε ληφθεί στον κατάλληλο χρόνο. Σε έναν μήνα θα έχει προχωρήσει ο σύνδεσμος με άλλους δήμους.

 

Ακολουθεί αύριο το β΄ μέρος της συνέντευξης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot