FOLLOW US: facebook twitter

Ταινία στο στόμα, ενώ κοιμάστε: Το νέο trend ευεξίας έχει θορυβήσει τους επιστήμονες

Ημερομηνία: 27-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Τι καλό μπορεί να προκύψει από το να φράζετε το στόμα σας με μονωτική ταινία κατά τη διάρκεια της νύχτας και συγκεκριμένα ενώ κοιμάστε; Γι’ αυτό το παρανοϊκό trend ευθύνεται η Gwyneth Paltrow, και η  πρώην παρουσιάστριας του Countryfile, Julia Bradbury, που ορκίζονται για τα οφέλη του, αλλά για την ώρα μόνο αυτές οι δύο έχουν κάτι καλό να πουν γι’ αυτή τη… συνήθεια ευεξίας.

Βασικά, όλα ξεκίνησαν από το Kent Community Health NHS foundation trust, μέλη του οποίου επισήμαιναν ότι η αναπνοή από τη μύτη έχει οφέλη.

Μεταξύ αυτών, σημειώνεται, η μύτη βοηθά στο φιλτράρισμα της σκόνης, της γύρης και άλλων ουσιών στον αέρα που αναπνέουμε, ενώ επίσης υγραίνει και ζεσταίνει τον εισπνεόενο αέρα, εμποδίζοντας τους αεραγωγούς να ερεθίζονται.

Ο δρ Michael Fitzpatrick, ειδικός στη φυσιολογία των ανώτερων αεραγωγών στο Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά, σημείωσε ότι η ρινική αναπνοή έχει θετικά στοιχεία, ωστόσο δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη συνήθεια να φράζεται το στόμα με μονωτική ταινία, ακριβώς για να αναπνέουμε από τη μύτη. Μάλιστα, θεώρησε το όλο concept άκρως  προβληματικό.

«Βασικά, η τοποθέτηση ταινίας στο στόμα είναι κακή ιδέα, επειδή αναπνέουμε από το στόμα μας μόνο όταν η μύτη είναι μερικώς ή εντελώς φραγμένη. Ως εκ τούτου, εάν η μύτη είναι μερικώς ή πλήρως αποφραγμένη, η συγκόλληση του στόματος με ταινία δεν έχει νόημα και θα ήταν μόνο επιζήμια», εξηγεί ο ίδιος.

Ναι, αλλά τι κάνουμε με όλους εκείνους που έπαθαν… Gwyneth και ισχυρίζονται ότι η ταινία στο στόμα τους είναι πυλώνας της ρουτίνας ευεξίας τους;

Ο Δρ David Garley, διευθυντής της Κλινικής για την Ποιότητα του Ύπνου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η μέθοδος της αυτοκόλλητης ταινίας στο στόμα ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου είναι μια πολύ καλή ιδέα. Συχνά, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν πράγματα όπως το mouth taping (σ.σ: το να κλείνουν το στόμα τους με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου τους), το οποίο είναι πιθανώς ένα αρκετά μεγάλο βήμα για κάποιον, συνήθως συμπίπτει [με το να] αφιερώνουν επίσης περισσότερο χρόνο στη φυσική τους κατάσταση, στην ψυχική τους υγεία, στην άσκηση – οπότε είναι απίθανο κάποιος να κάνει mouth taping μεμονωμένα», ισχυρίζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δρ Ann Kearney, ειδικός στη φωνή και την κατάποση στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ερευνούν την αποτελεσματικότητα του mouth taping και δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τη ρινική αναπνοή.

Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αναπνέουν από τη μύτη τη νύχτα. «Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την αναπνοή από το στόμα, οπότε η αλλαγή της θέσης ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε», εξήγησε.

Η Stephanie Romiszewski, επικεφαλής κλινική λειτουργός και φυσιολόγος ύπνου στη συμβουλευτική εταιρεία υγείας Re-sleep, εξέφρασε επίσης ανησυχίες.

«Δεν υπάρχουν ακόμη ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την τοποθέτηση ταινίας στο στόμα. Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναπνοή, αλλά υποψιάζομαι ότι αν αυτό ισχύει, τότε θα ισχύει για ένα πολύ συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων. Για παράδειγμα, αυτό δεν θα είναι ιδανικό για εκείνους των οποίων η μύτη φράζει αρκετά τακτικά ή μόνο τη νύχτα όταν ξαπλώνουν», δήλωσε η Romiszewski, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν καθαρά από τη μύτη, με την ώρα της ημέρας, το περιβάλλον και τη θέση του ατόμου να αποτελούν πιθανούς παράγοντες.

Η Dr Nicolle Domnik, επίσης από το Πανεπιστήμιο Queen’s, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται γιατί κάποιος αναπνέει από το στόμα τη νύχτα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό, προτού αποφασίσει να κλείσει το στόμα του με μονωτική ταινία.

«Ίσως κάποιος [αναπνέει από το στόμα] τη νύχτα επειδή έχει σημαντική ρινική συμφόρηση, ρινική ανατομία που περιορίζει τη ρινική αναπνοή, υπνική άπνοια, πολύ μεγάλες αμυγδαλές ή άλλες υποκείμενες αιτίες όπου η αναπνοή από το στόμα λειτουργεί ως εναλλακτική λύση ή μέσο αντιστάθμισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η στοματοπνευμονική αναπνοή μπορεί ακόμα και να ενέχει κινδύνους», εξηγεί.

Η Romiszewski δήλωσε ότι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει να αποφεύγουν το mouth taping είναι τα άτομα που έχουν άγχος, πάσχουν από αγχώδη διαταραχή ή αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA).

Με στοιχεία από Guardian

Πηγή: lifo.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia