FOLLOW US: facebook twitter

«Ταφόπλακα» στις προσδοκίες

Ημερομηνία: 28-02-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Με «αναλυτική τεκμηρίωση», που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εντυπωσιακή υπέρβαση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο στο σκέλος των εσόδων δεν δημιουργεί περιθώρια για πρόσθετες παροχές, συνόδευσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον 1ο μήνα του χρόνου.

Τα φορολογικά έσοδα είχαν υπέρβαση 461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και τα συνολικά έσοδα 825 εκατ. ευρώ, ενώ με τη συγκράτηση των δαπανών κατά 190 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε με υπέρβαση ενός δισ. ευρώ έναντι του ποσού που έχει καταγραφεί ως στόχος στον προϋπολογισμό.

 Δεδομένων των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:

1. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους.

2. Ποσά ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορούν έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία εισπράχθηκαν ετεροχρονισμένα, καθώς και 205 εκατ. ευρώ που αφορούν ετεροχρονισμό πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.

3. Η διαφορά στις καθαρές εισπράξεις φόρων ύψους 399 εκατ. ευρώ προσμετράται σχεδόν στο σύνολό της στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023, επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot