Τα υπέρογκα καλλιεργητικά κόστη λόγω των συνεχών ανατιμήσεων καίνε τους παραγωγούς!
Ξεκίνησε χθες η τριήμερη ενημερωτική εκδήλωση για το ελαιόλαδο απο την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και τα επίκαιρα αγροτικά προβλήματα
- Στέλνουν υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Την αγωνία τους για την άμεση επίλυση των σοβαρών αγροτικών θεμάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό πληθυσμό του νομού και καθιστούν ασύμφορη πλέον την καλλιέργεια, υποθηκεύοντας το μέλλον των αγροτών και την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας, εξέφρασαν χθες οι παραγωγοί κατά την πρώτη ημέρα της τριήμερης ενημερωτικής συζήτησης που διοργανώνει η Ο.Π Αμαλιάδας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
Η τριήμερης διάρκειας ενημερωτική εκδήλωση- συζήτηση, διοργανώνεται από τον ελαιοκομικό τομέα της Ομάδα Παραγωγών της Αμαλιάδας στο πλαίσιο του προγράμματος ελαιολάδου εργασίας “Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων” ( ΕΟΦ) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Βασικός στόχος της τριημερίδας είναι πλήρης ενημέρωση σε ότι αφορά το ελαιόλαδο και την ελιά, η βελτίωση της ποιότητας παραγωγής των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που παράγονται στην Ηλεία, η ορθολογική διαχείριση και λίπανση, καθώς και οι νέες πρακτικές στον ελαιώνα , όπως και πολλές δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διάθεσης του ελαιολάδου με έμφαση στη διαχείριση της ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας του τελικού προϊόντος.
Ωστόσο η πρώτη ώρα χθες, ήταν αφιερωμένη στα κυρίαρχα και επίκαιρα αλλά δυστυχώς διαχρονικά αγροτικά θέματα της Ηλείας που ζητούν άμεση επίλυση και τα οποία ανέλυσε ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλανιάτος που κάλεσε τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω σε αυτά και να δώσει λύσεις, γιατί διαφορετικά το επάγγελμα του αγρότη στην Ηλεία σε λίγο καιρό θα σβήσει από το χάρτη.
Ποια θέματα τέθηκαν προς συζήτηση
Ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος τόνισε ότι αυτήν την περίοδο, αιχμή του δόρατος είναι τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα που λόγω των συνεχών ανατιμήσεων έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη. “ Το κόστος παραγωγής απο την στιγμή που αυξήθηκαν από 50% έως και 100% σε κάποιες περιπτώσεις τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τα καύσιμα, καθιστούν αδύνατη την καλλιέργεια. Οι αγρότες δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν, θα δούμε φέτος πολλά στρέμματα γης ακαλλιέργητα στην Ηλεία, οι αποζημιώσεις για ζημιές και καιρικά φαινόμενα καθυστερούν ή έρχονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην έχει ρευστότητα παρά μόνο οφειλές και υποχρεώσεις! Είμαστε πλέον υπό διωγμόν! Οι τελευταίες αυξήσεις είναι ανεπίτρεπτες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν και δεν θα βρίσκουν Ο Πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει αυτήν την κατηφόρα με τις ανατιμήσεις και να βάλει έναν φραγμό!”
Μετά από την μεταξύ τους συζήτηση οι παρόντες παραγωγοί, αποφάσισαν χθες να στείλουν ένα σχετικό υπόμνημα που ανέλαβε να συντάξει ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας με αποδέκτη τον πρωθυπουργό το οποίο θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.
Σταφίδα, αποζημιώσεις και ΤΟΕΒ
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα επίκαιρα θέματα των αγροτών της Ηλείας ήταν η αναδιάρθρωση κορινθιακής σταφίδας όπου η Ομάδα Παραγωγών ετοιμάζει φάκελο για την αναδιάρθρωση το οποίο θα καταθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δικαιούχοι θα είναι μόνο όσοι είναι μέλη της Ο.Π. , ενώ συζητήθηκε και το θέμα της τιμής τους προϊόντος. Όπως επισημάνθηκε έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και σε λίγους μήνες έρχεται η σταφίδα του 2022 και ακόμα το Υπουργείο “ψάχνεται” με τα αποθέματα του 2020! Οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι και η Πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα γιατί θα έχουμε εγκατάλειψη καλλιεργειών.
Επίσης, μείζον είναι το ζήτημα με τις ζημιές στις καλλιέργειες από τους τελευταίους παγετούς όπου οι παραγωγοί ζητούν να γίνει άμεσα η εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ, όπως και το τι θα γίνει με τις συνδεδεμένες βιομηχανικής τομάτας και σταφίδας για το 2021.
Όπως τονίστηκε“Ενώ σε όλα τα άλλα προϊόντα εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις για να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ( βαμβάκι, σιτηρά, κτηνοτροφικά κλπ) για τα δύο βασικά προϊόντα του Ηλείου αγρότη δεν έχει υπάρξει απόφαση. Ειδικά για την βιομηχανική τομάτα οι παραγωγοί περίμεναν τα λεφτά για να καλλιεργήσουν για το 2022.”
Τέλος, για μια ακόμα φορά τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το καυτό πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ που ακόμα πασχίζουν να επιτύχουν διακανονισμούς με την ΔΕΗ και κανένας παραγωγός δεν ξέρει ακόμα αν θα έχει νερό να ποτίσει τις καλλιέργειές του.
Αφού εξαντλήθηκε το θέμα των γενικών αγροτικών προβλημάτων, ξεκίνησε η ενημέρωση για το ελαιόλαδο η οποία συνεχίστηκε και το απόγευμα, όπως και τις δύο επόμενες μέρες.