FOLLOW US: facebook twitter

Θα πούμε το νερό νεράκι!: Τα χρέη «πνίγουν» τον Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Ερυμάνθου

Ημερομηνία: 08-05-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111450″ img_size=”full”][vc_column_text]Ορατός είναι ο κίνδυνος διακοπής της υδροδότησης του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπία από τον Ερύμανθο το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς τα χρέη προς τη ΔΕΗ απειλούν τη βιωσιμότητα του έργου. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης, Νίκος Κοτσώνης, μέχρι τώρα εξοφλούνται οι τρέχοντες λογαριασμοί, ωστόσο εκκρεμεί συσσωρευμένο χρέος 1,2 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”102001″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αν δεν υπήρχε η κατάσταση με τον κορονοϊό, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του έργου λόγω των οφειλών προς τη ΔΕΗ. Αυτή την περίοδο καταφέρνουμε και πληρώνουμε τους τρέχοντες λογαριασμούς και παράλληλα καλύπτουμε τα έξοδα για τη συντήρηση του έργου. Δυστυχώς, όμως, μόνο η ΔΕΥΑ Πύργου επιδεικνύει συνέπεια στις πληρωμές, καταβάλλοντας περίπου 70.000 μηνιαίως», τόνισε ο κ. Κοτσώνης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των οφειλών της ΔΕΥΑ Ολυμπίας.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έπρεπε να έχουμε εισπράξει περίπου 140.000-160.000 ευρώ αλλά έχουμε πάρει μόνο 20.000. Γνωρίζω ότι η νέα διοίκηση κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση από τους προκατόχους της και προσπαθεί να διευθετήσει το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι υστερούμε σε έσοδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ένα έργο που κόστισε 34 εκατ. ευρώ και δίνει νερό σε 60.000 πολίτες», επισήμανε ο κ. Κοτσώνης προσθέτοντας ότι  άσκηση ένδικων μέσων είναι μονόδρομος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”72237″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Μαρούντας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αναζητείται τρόπος, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, για να ρυθμιστούν τα χρέη, ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδια για είσπραξη μεγάλου μέρους των οφειλών.

«Η κατάσταση έχει χειροτερέψει, διότι αυτήν την περίοδο σχεδιάζαμε να εισπράξουμε χρήματα από τις επιχειρήσεις του δήμου και να καλύψουμε το 50-60% των ετήσιων οφειλών, όμως το Lockdown λόγω του κορονοϊού άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Πώς να εισπράξουμε από κλειστές επιχειρήσεις;» ανέφερε.

Ο  κ. Μαρούντας τόνισε επίσης πως η Αρχ. Ολυμπία δεν έχει τα πλεονεκτήματα του Πύργου ως προς την εισπραξιμότητα (διαφορετική κουλτούρα πληρωμής, εναλλακτική Αύρας, έσοδα από λιμάνι, κλπ), σημειώνοντας ότι πιθανότατα υπάρχουν αστοχίες ως προς την αναλογία και τη χρέωση των τιμολογίων. Ωστόσο, επισήμανε ότι εντός Μαΐου θα καταβληθούν χρήματα στον Σύνδεσμο και θα ενταθεί η προσπάθεια για τη διευθέτηση των οφειλών.

Στόχος η επιστροφή ΦΠΑ 500.000 €

Παράλληλα,  το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία διεκδίκησης χρημάτων από την επιστροφή ΦΠΑ, ύστερα και από τη σχετική προτροπή ορκωτών λογιστών. Το ποσό που διεκδικεί ο Σύνδεσμος, είναι περίπου 500.000 ευρώ.

«Εφόσον καταφέρουμε και πάρουμε αυτά τα χρήματα, θα αποτελέσει σημαντική ένεση για το ταμείο του συνδέσμου» τόνισε ο κ. Κοτσώνης, σημειώνοντας ότι εφόσον διαμορφωθεί το κατάλληλο υπόβαθρο και μπουν σε σειρά όλα τα ζητήματα, θα επιδιώξει τη διαβούλευση με τη ΔΕΗ για να συμφωνηθεί η αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών μέσω μιας ευνοϊκής ρύθμισης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot