FOLLOW US: facebook twitter

Τα τρία σενάρια ανάπτυξης

Ημερομηνία: 13-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα

Παρουσιάστηκαν χθες στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας οι βασικοί άξονες του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Οι βασικοί άξονες της υφιστάμενης χωροταξικής κατάστασης του δήμου Πύργου και τα τρία προτεινόμενα σενάρια ανάπτυξης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά χθες το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο από τη μελετητική ομάδα της αναδόχου εταιρείας «Ήλιδα» που έχει αναλάβει το εγχείρημα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα στελέχη της εταιρείας με επικεφαλής τον Σωτήρη Λιάρο ανέλυσαν με τη χρήση διαφανειών (slides) όλα τα χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλανίζουν τον Πύργο και χρήζουν παρεμβάσεων, και στη συνέχεια παρουσίασαν τις τρεις εκδοχές αναπτυξιακού σχεδίου, μία εκ των οποίων θα κληθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιλέξουν ώστε να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας «Ήλιδα», Σωτήρης Λιάρος, είναι αναγκαία η όσο το δυνατόν ευρύτερη διαβούλευση επί των προτάσεων, διότι τώρα θα διαμορφωθεί και θα θεσπιστεί το αναπτυξιακό πλάνο του Πύργου για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια.

«Ουσιαστικά το ΤΠΣ είναι ένα εργαλείο που θα μας καθορίσει τις χρήσεις γης σε κάθε τετραγωνικό μέτρο. Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρει ο πολίτης αν στο οικόπεδο που έχει, μπορεί να φτιάξει βιομηχανία ή τουριστικό κατάλυμα. Υπάρχουν οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, τις οποίες έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε και να προτείνουμε πολλά πράγματα Επειδή αυτό το Σχέδιο θα εκδοθεί με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, που δύσκολα αλλάζει, και αφορά τα επόμενα 20 με 25 χρόνια, πρέπει να συμμετέχουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι για να αποτυπωθεί το πώς βλέπουμε τον Πύργο αναπτυξιακά», ανέφερε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι το ΤΠΣ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιοχής διότι το θέμα του Τοπικου Πολεοδομικού σχεδιασμού θα μας απασχολήσει για τα επόμενα 20 χρόνια.

«Είμαστε σε συνεργασία με τους Δήμους και εκπονείται μελέτη με επίκεντρο όχι μόνο στον αστικό ιστό αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, υπογράμμισε τη σημασία της βιώσιμης και ορθολογικής ανάπτυξης του δήμου, ώστε να αποτραπούν νέα φαινόμενα οικιστικών και περιβαλλοντικών πιέσεων.

Τα τρία σενάρια

Το 1ο Σενάριο Τάσεων (μηδενικό σενάριο) συνίσταται στη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από προβλήματα πολεοδομικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής φύσης, ιδίως στην περιοχή της Δ.Ε. Πύργου, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου Πύργου. Στο Σενάριο αυτό, διατηρείται το ισχύον θεσμικό καθεστώς στους οικισμούς, στην εκτός σχεδίου περιοχή του Γ.Π.Σ. πρώην Δ. Πύργου (1988) και της Ζ.Ο.Ε. (1993), και κατ’ επέκταση στις λοιπές εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου, ολοκληρώνονται τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν προβλέπονται νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Στόχος του 2ου Σεναρίου Χωρικής Ανάπτυξης «Ήπιας παρέμβασης», είναι η ολοκληρωμένη και υψηλών ρυθμών ανάπτυξη, μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου στον κλάδο του τουρισμού-αναψυχής και τον πρωτογενή τομέα. Οι κατευθύνσεις του Σεναρίου 2 επικεντρώνονται στην παραθαλάσσια οικιστική ενότητα και περιλαμβάνουν μέτρα-ρυθμίσεις ενίσχυσης των οικονομικών δραστηριοτήτων, πολεοδομικής ρύθμισης των άτυπα ανεπτυγμένων οικιστικών υποδοχέων και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Διάχυση της ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο, με ενδυνάμωση του ρόλου των αγροτικών οικισμών, ως παραγωγικών πόλων.

Το Σενάριο 2, αναγνωρίζει την πόλη του Πύργου, ως μεταφορικό και εμπορευματικό κόμβο στον «Δυτικό Άξονα» της Χώρας, που χαρακτηρίζεται από υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους και σημαντική προοπτική προσέλκυσης νέων επενδύσεων, εν’ όψει της ολοκλήρωσης των υπό κατασκευή και προγραμματιζόμενων έργων εθνικών δικτύων μεταφορικής υποδομής.

Το 3ο Σενάριο, «Έντονα Παρεμβατικό», είναι η ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, με προτεραιότητες την ήπια πολεοδομική οργάνωση των περιοχών κύριας και παραθεριστικής κατοικίας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, την ανάσχεση των πιέσεων στο φυσικό περιβάλλον και την αγροτική γη, την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό και την διάχυση των αναπτυξιακών τάσεων στον αγροτικό χώρο.

Σύμφωνα με αυτό το Σενάριο, προτεραιότητα για την πόλη του Πύργου αποτελεί η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, με την προώθηση των διαδικασιών επανέγκρισης της αναθεώρησης του σχεδίου πόλης και ένταξης – πολεοδόμησης μέρους των προτεινόμενων περιοχών επέκτασης του Γ.Π.Σ., τουλάχιστον στις περιοχές της βόρειας και νότιας επέκτασης και της περιοχής Καταραχιού.

Στα πλαίσια αυτά, το Σενάριο 3 υιοθετεί τις κατευθύνσεις του ΣΒΑΚ για την ανάπτυξη τμημάτων του κεντρικού πυρήνα του Πύργου, ως περιοχών «μειωμένης μηχανοκίνητης κυκλοφορίας» και «ήπιας κυκλοφορίας», και προτείνει την επέκταση του προτεινόμενου δικτύου πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμου για τη διαμόρφωση κυκλικής πορείας σύνδεσης μέρους των σημαντικότερων τοπόσημων της πόλης : κεντρική πλατεία – παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός (υπνωτήρια Ο.Σ.Ε.) – Μανωλοπούλειο παλαιό Νοσοκομείο – θεματικό πάρκο Ξυστρή – νέος σιδηροδρομικός σταθμός. Σε κάθε περίπτωση, η εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων στάθμευσης οχημάτων, στον κεντρικό πυρήνα και περιφερειακά αυτού, είναι απολύτως αναγκαία. Η προστασία και εντατικοποίηση της αγροτικής γης, καθώς και η χωροθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου, με προτεραιότητα την εγκατάσταση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξάρτηση από τις πρώτες ύλες της περιοχής, αποτελεί προτεραιότητα του 3ου Σεναρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot