FOLLOW US: facebook twitter

Τα του Καίσαρος…

Ημερομηνία: 30-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99229″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει ο Δίκαιόπολις

Από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση είχε καταθέσει κοστολογημένη πρόταση για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους  Πρόταση που απορρίφθηκε όταν την «έριξε» στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα ως κυβέρνηση πλέον το 2015.

Όμως ούτε οι Έλληνες τραπεζίτες είδαν την πρόταση των ιδεοληπτικών αριστερών με καλό μάτι, καθώς πίστευαν ότι θα κερδίσουν περισσότερα αν διαχειριστούν οι ίδιες τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια.

Το γιατί πίστευαν ότι θα λύσουν το πρόβλημα που εν πολλοίς δημιούργησαν και δεν αντιμετώπισαν από την αρχή της κρίσης αλλά μόνο όταν ανέλαβε δράση ο «μπαμπούλας» της ΕΚΤ, δηλαδή ο SSM, είναι μια άλλη συζήτηση.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν κατατεθεί ήδη από το 2015 και ήταν στην κατεύθυνση της ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή της διαχείρισης του συνόλου των οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), καθώς η τραπεζοκεντρική προσέγγιση δεν έλυνε το πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να αντιληφθούν οι ιδεοληπτικοί νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες και πολιτικοί σε Βρυξέλλες  ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους ήταν προς το συμφέρον των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στην ένταξη όλων των οφειλών στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και στην καθιέρωση των εύλογων δαπανών διαβίωσης, αλλά και στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που πρώτη φορά αφορά πανευρωπαϊκά και επιχειρηματικά δάνεια.

Προφανώς όλα αυτά ουδόλως ικανοποίησαν το τραπεζικό κατεστημένο, που αρέσκεται να βγάζει και από την μύγα ξύγκι, και τώραεπανέρχεται – τη συνδρομή του αρμόδιουυφυπουργού και εκ της Ηλείας ορμώμενου κου Σκυλακακη – και αξιώνουν τα πυροδάνεια που δόθηκαν εν ειδει προνοιακής συνδρομής στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας να μεταφερθούν στην αρμοδιότητα της Εφορίας, οδηγώντας  τους συγκεκριμένους επαγγελματίες σε οικονομική ασφυξία. Έτσιούτεγάταούτεζημιά. Και ας έχουνκαταστρατηγήσει στις περισσότερεςπεριπτώσεις τους όρουςχορήγησης της κρατικήςεγγύησης.

Αναρωτιέμαι μήπως ο Δικηγορικός Σύλλογος που έχει ευαισθητοποιηθεί με το θέμα, πρέπει να ζητήσει την συνδρομή του εισαγγελέα. Κάποτε για το καυτό αυτό ζήτημα θα πρέπει να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot