FOLLOW US: facebook twitter

Τα θηράματα άλλαξαν συμπεριφορά

Ημερομηνία: 09-10-2024 | Συντάκτης:

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κυνηγοί εντοπίζουν αλλαγές στη συμπεριφορά των θηραμάτων και οι νέοι φυσικά δεν μπορούν να το καταλάβουν

Μια γενιά πριν από εμάς, που έχουμε βάλει μπροστά τον αριθμό 6 (καταλαβαίνετε όλοι σε τι αναφέρομαι), μεγάλωσε έχοντας ένα όπλο και φυσίγγια που οι περισσότεροι γέμιζαν οι ίδιοι. 15 δραχμούλες ήταν αρκετές για να αγοράσεις μπαρουτόσκαγα. Κάλυκες επαναγομομένοι και η Floreta με τις 3 ταχύτητες έτοιμη για… απόδραση.

Η δική μας γενιά απέκτησε ευκολότερα αυτοκίνητο και τα φυσίγγια τα αγοράζαμε έτοιμα. Περάσαμε και καλά χρόνια, με λεφτά να κυκλοφορούν στην αγορά. Εξού και τα δεύτερα, τρίτα… όπλα που αγοράζαμε. Τα στρατιωτικά μεταχειρισμένα άρβυλα αντικαταστάθηκαν από δερμάτινα, αδιάβροχα, με ειδικές σόλες. Ραγδαία εξέλιξη υπήρξε και στα ρούχα. Οι αποστάσεις μίκρυναν όπως και η πρόσβαση στο βουνό έγινε πιο εύκολη.

Η… προίκα των σκύλων έγινε ακριβή υπόθεση και περιλαμβάνει πλέον beeper, gps, ειδικά ρολόγια και πολλά άλλα. Δυστυχώς όμως αλλαγές δεν είχαμε μόνο σε αυτά. Εγκατάλειψη της υπαίθρου, μειωμένες έως ανύπαρκτες καλλιέργειες στις ορεινές περιοχές, δρόμοι παντού, εξελιγμένα αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες και τόσα ακόμα.

Κάτι ακόμα που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι σήμερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κυνηγοί εντοπίζουν αλλαγές στη συμπεριφορά των θηραμάτων και οι νέοι φυσικά δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό γιατί δεν έχουν τις εμπειρίες. Αν λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω, υπάρχει άραγε χώρος για να αναρωτιόμαστε πως και άλλαξαν συμπεριφορά τα θηράματα; Φυσικά και έχουν αλλάξει. Αλίμονο αν δεν άλλαζαν! Δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Προσαρμογή των ειδών ονομάζεται αυτό…

Δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό, απλά έτσι λειτουργεί η φύση και ενδεχομένως κάποιος επιστήμονας να μπορούσε να το αναλύσει πιο διεξοδικά. Σαφώς και τα θηράματα έχουν αλλάξει συμπεριφορές. Μπορεί να μην γίνεται εύκολα κατανοητό από τους παλιότερους κυνηγούς, μπορεί να το αποδίδουν μεμονωμένα ή ομαδοποιημένα σε κάποιες αιτίες, η ουσία όμως παραμένει ίδια. Όπως εμείς αλλάξαμε τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές έτσι και τα θηράματα.

Όσα χρόνια κι αν κυνηγάμε τσίχλες, λαγούς, πέρδικες και οτιδήποτε άλλο, όποια εμπειρία και να υπάρχει, πάντα μα πάντα θα έρθει η στιγμή που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κάτι το πρωτόγνωρο, το ξεχωριστό στη συμπεριφορά των θηραμάτων. Σε βάθος χρόνου, οι αλλαγές είναι σημαντικές και αρκετές.

Θυμηθείτε τι σας έλεγαν οι παππούδες και οι πατεράδες σας για τις συμπεριφορές των θηραμάτων. Εντοπίστε τις αλλαγές, καταγράψτε εσείς στα δικά σας χρόνια τι συνέβαινε, και αναλογιστείτε τι θα λένε οι σημερινοί πρωτόβγαλτοι μετά από 50 χρόνια στους επόμενους.

Πηγή: http://kynigesia.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot