FOLLOW US: facebook twitter

Τα «#Stereotypa», “μίλησαν” απευθείας στην ψυχή των εφήβων

Ημερομηνία: 28-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Η θεατροκινηματογραφική παράσταση των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Πύργου παρουσιάστηκε στο θέατρο “Απόλλων”

Γράφει η Αιμιλία Ζαφειροπούλου, εκπαιδευτικός

“Η γυναίκα κατά την έγγαμη ζωή της πρέπει να φέρει το επώνυμο του συζύγου της. Τα παιδιά προσδιορίζονται κοινωνικά μόνο μέσα από το επώνυμο του πατέρα.

Υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια και διαφορετικά όρια ανοχής και ελευθερίες κατά την ανατροφή των παιδιών, με κριτήριο το φύλο τους.

Οι μετανάστες ήρθαν για να μας πάρουν τις δουλειές και να μας διώξουν από τη χώρα μας. Το προκλητικό ντύσιμο των γυναικών ευθύνεται για την κακοποιητική συμπεριφορά των ανδρών. Οι γυναίκες δεν μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Η μουσική που ακούν οι νέοι σήμερα είναι σεξιστική σε αντίθεση με τα παλιά καλά κλασικά τραγούδια…”

-ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ- ο τίτλος και το θέμα της πρωτότυπης θεατρικής παράστασης που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής, στο θέατρο Απόλλων, το 4ο Γυμνάσιο Πύργου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Γουμέρου, Κρεστένων και το 3ο Γυμνάσιο Πύργου.

Μέσα από μία σειρά σπονδυλωτών ιστοριών έφηβοι μαθητές, με χιουμοριστικό τρόπο, πρόβαλαν και σταδιακά αποδόμησαν τις παγιωμένες κι αυθαίρετες αντιλήψεις που έχει η κοινωνία για τους ρόλους και τα χαρακτηριστικά ατόμων και ομάδων με βάση το φύλο και την καταγωγή τους.

Ένα έχω να πω: όση αφύπνιση θα πετύχαινε (και αμφίβολο) ένας εκπαιδευτικός για το θέμα των στερεοτύπων μέσα από δεκάδες ώρες διδασκαλίας, την πέτυχε μέσα σε μιάμιση ώρα, περίπου, η θεατρική παράσταση των παιδιών!

Το σενάριο πρωτότυπο με το πλεονέκτημα της φρέσκιας ματιάς επάνω στο θέμα των έμφυλων στερεοτύπων, μακριά από διδακτισμούς αλλά με καυστικό χιούμορ που “μιλάει” απευθείας στην ψυχή των εφήβων (και όχι μόνο).

Ευρηματικά και τα σκηνοθετικά τεχνάσματα με τη συμμετοχή τριών ακόμα σχολείων-τι όμορφη συνεργασία- και την αξιοποίηση, επιπλέον, των εργαλείων της τέχνης του κινηματογράφου.

Τα παιδιά, που υποδύονταν με άνεση τους ρόλους τους, έδιναν την εντύπωση πως το διασκέδαζαν τόσο, ώστε να ξεχνούν ότι παίζουν σε θεατρική παράσταση! Μοναδική και η αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους- θεατές και το υπόλοιπο κοινό.

Μπράβο σας,παιδιά!

Αφήνω για το τέλος τους “ενορχηστρωτές” αυτής της τολμηρής προσπάθειας.

Πρώτα απ’όλα, συγχαρητήρια στην αγαπημένη πολυτάλαντη και εμπνευσμένη φιλόλογο, Εύη Αναστοπούλου, που μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους , σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος της παράστασης.

Πολύτιμο δώρο η παρουσία σου στην εκπαίδευση, Εύη!

Από τη θέση του σκηνοθέτη, σημαντική ήταν η συμβολή της κ.Δωροθέας Αγγελή και του “δικού μας” ,Βασίλη Αγγελόπουλου(ιδρυτή της Ομάδας Τέχνης και Πολιτισμού “Δούρειος Ίππος”) που “έφυγε” πρόωρα πριν από λίγες μέρες και στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένη η παράσταση.

Γνωρίζω επίσης πως για να γίνει πράξη μια θεατρική παράσταση απαιτείται η βοήθεια και πολλών άλλων αθέατων ανθρώπων …σε όλους αξίζουν συγχαρητήρια.

Η σχολική παράσταση “ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ” μας ταρακούνησε…κλόνισε λίγο τις διαμορφωμένες βεβαιότητες που έχουμε σχετικά με τους ρόλους, τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Κι ενώ έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε στο θέμα της κατάργησης των στερεοτύπων, τέτοιες εμπνευσμένες προσπάθειες στον χώρο της εκπαίδευσης μειώνουν την απόσταση και χτίζουν την αλλαγή που θέλουμε!

Καταπληκτική και η σημειολογία της μουσικής επιλογής με την οποία έκλεισε η παράσταση: TinaTurner (η γυναίκα που με τη ζωή της κατέρριψε πολλά στερεότυπα) και “Τhebest”.

You ‘resimlpy the best!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia