FOLLOW US: facebook twitter

Τα σημεία-κλειδιά των νέων δημοσκοπήσεων

Ημερομηνία: 22-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η εικόνα από το δεύτερο κύμα δημοσκοπήσεων εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου δεν απέχει πολύ από εκείνη που αποτυπώθηκε στην κάλπη των ευρωεκλογών σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.

Το προβάδισμα της ΝΔ καταγράφεται ανάμεσα στο 8% (δημοσκόπηση Pulse για τον Σκάι) και το 8,5% (δημοσκόπηση Alco για το Open), ρυθμιστής και αυτή την φορά παραμένουν οι αναποφάσιστοι (13,9% κατά την Alco) και η επόμενη Βουλή δείχνει πως έχει ισχυρές πιθανότητες να είναι εξακομματική, εάν όχι και επτακομματική με την είσοδο του MEΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη κι ενδεχομένως και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Από εκεί και πέρα ωστόσο – και με εξαίρεση το κόμμα Βαρουφάκη – η πόλωση και η υψηλή συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνει ισχυρές τάσεις συμπίεσης για όλα τα μικρότερα κόμματα, μηδέ του Κινήματος Αλλαγής εξαιρουμένου, και φαίνεται να οδηγεί σε σημαντική ενίσχυση του δικομματισμού. Πρόκειται για μια ενίσχυση που, κατά την εκτίμηση τουλάχιστον των εκλογικών αναλυτών, δεν αποκλείεται να φέρει το άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε επίπεδο που παραπέμπει σε εποχές προ Μνημονίων και κρίσης – ένα επίπεδο, που υπολογίζεται ότι μπορεί να κινηθεί και περί το 68%.

Στην δημοσκόπηση της Alco για το Open η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι 8,5%, (29,8% και 21,3% αντίστοιχα) ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, το ΜέΡΑ 25 με 3,2%. Η Ελληνική Λϋση του Κυριάκου Βελόπουλου εντοπίζεται στο 2,7%, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων όμως ανεβαίνει στο 3% και διεκδικεί την είσοδό της στην Βουλή.

Στην δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δίνει στη ΝΔ ποσοστό 35%, έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, και η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Εντός του ορίου του 3% κινούνται τόσο το Μέρα25 (3,5%), όσο και η Ελληνική Λύση (3%), ενώ από 1,5% συγκεντρώνουν Ενωση Κεντρώων και Πλεύση Ελευθερίας.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις, στις εκτιμήσεις και αναγωγές ως προς τις έδρες, δίνουν ως ισχυρότερο σενάριο την αυτοδυναμία της ΝΔ, ακόμη και με επτακομματική Βουλή. Η Alco υπολογίζει τις έδρες της ΝΔ από 149 εως 161 με ισχυρότερη την ανοδική κλίμακα, ενώ η Pulse της δίνει 156 έδρες εάν η Βουλή είναι εξακομματική και 152 εάν είναι επτακομματική.

Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο όμως και στις δύο δημοσκοπήσεις ίσως είναι η συμπίεση των μικρότερων κομμάτων κι εδώ έχουν την δική τους ιδιαίτερη σημασία οι μετακινήσεις ψηφοφόρων που καταγράφονται. Η Χρυσή Αυγή βλέπει σχεδόν την μισή δύναμή της στις προηγούμενες εθνικές εκλογές να απορροφάται από το κόμμα Βελόπουλου, ενώ έχει απ’ ευθείας διαρροές και προς την Νέα Δημοκρατία (η ΝΔ εισπράττει απ΄ευθείας ένα 4% από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την Alco). To KKE, επίσης σύμφωνα με την Alco, χάνει ένα 11% των ψηφοφόρων του της 26ης Μαίου μέσω της απ΄ευθείας μετακίνησής τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ – γεγονός που, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αποτυπώνει την ενεργοποίηση ισχυρών αντιδεξιών αντανακλαστικών από παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι διαρροές του ΚΙΝΑΛ, το οποίο βλέπει ένα 9% των ψηφοφόρων του να μετακινείται προς την ΝΔ κι άλλο ένα 4% να πηγαίνει απ’ ευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια εικόνα που παραπέμπει ευκρινώς στην αδυναμία ιδεολογικού και στρατηγικού αυτοπροσδιορισμού του Κινήματος Αλλαγής και προφανώς – εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη – εγείρει σοβαρά εσωτερικά ζητήματα για την επομένη των εκλογών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος