FOLLOW US: facebook twitter

Τα σενάρια για αναστολές, τηλεργασία και εισφορές

Ημερομηνία: 27-01-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128463″ img_size=”full”][vc_column_text]Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της πως θα μπορέσει να βγάλει την αγορά εργασίας από τον αναπνευστήρα. Η επόμενη ημέρα για την αγορά εργασίας σίγουρα δεν θα είναι εύκολη αλλά θα περιέχει ένα συνδυασμό παλαιών και νέων μέτρων ώστε να μπορέσει να στηριχθεί η απασχόληση.

Το πρόγραμμα Συνεργασία το οποίο έχει πάρει παράταση μέχρι και τις 28 Φεβρουάριου αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τις θέσεις εργασίας και στο μεταβατικό στάδιο. Το ίδιο και η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% ,όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό , αναμένεται να επεκταθεί και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι αναστολές από την άλλη ναι μεν αναμένεται να συνεχίσουν αλλά όχι σε όλους του κλάδους .Για παράδειγμα εάν το λιανεμπόριο και τον Φεβρουάριο λειτουργήσει κανονικά όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών,οι αναστολές στον κλάδο αυτό σιγά σιγά θα αποκλιμακωθούν.

Για την επόμενη ημέρα τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν ένα νέο αντίσωμα για την αγορά εργασίας και αυτό  είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Βέβαια η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί οριζόντια. Θα υπάρχουν κριτήρια, όπως η μείωση του τζίρου, ο αριθμός εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση ενώ θα εξαρτάται και σε ποιον ΚΑΔ ανήκει η κάθε επιχείρηση. Σίγουρα όπως φαίνεται μέχρι τώρα θα δοθεί προτεραιότητα σε κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Πρόσφατα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που θα επιδοτεί τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων. Ανάμεσα στις δαπάνες αυτές αναμένεται να  εμπεριέχεται  και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Άλλωστε η κάλυψη μόνο των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους στοιχίζει πολύ λιγότερο από τις αναστολές στον κρατικό προϋπολογισμό. Το μισθολογικό κόστος παραμένει υψηλό παρόλο τις πρόσφατες μειώσεις και με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις που θα γυρνούν στην κανονικότητα

Πέρα του νέου προγράμματος, όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει αδιάθετους πόρους από το πρόγραμμα SURE για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης. Τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας στους κλάδους που παραμένουν κλειστοί. Όπως για παράδειγμα η εστίαση, οι επιχειρήσεις του αθλητισμού, του πολιτισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η  «οξυγόνωση» της αγοράς εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. «Πρόκειται για θέμα που θα τα δούμε οριζόντια ως κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία. Βαρύνουσα θέση στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την επόμενη ημέρα έχουν τα προγράμματα κατάρτισης, όπου ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την αποτελεσματικότητα. Μιλάμε για στοχευμένα προγράμματα που να «πιάνουν τόπο»,  με θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για την πιστοποίηση των φορέων, αλλά και σωστή παρακολούθηση και αξιολόγηση, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων, τόσο για τους ανέργους και τους εργαζομένους, όσο και για τις επιχειρήσεις

Επιδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2021, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Καρανίκας.

Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot