Β. Γιαννόπουλος: «Στόχος η ανθεκτικότητα μηχανισμών και υποδομών»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”154620″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα σχέδια αντιπλημμυρικής θωράκισης ανέλυσε ο αντ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τα καλλιεργητικά δεδομένα που ισχύουν στη βόρεια Ηλεία τις τελευταίες δεκαετίες αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Παναγιώτη Μπράμου.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι πλέον το ζητούμενο είναι η ανθεκτικότητα μηχανισμών και υποδομών, υπό τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, και αναθεώρηση των διαστάσεων των κατασκευασμένων δικτύων διαχείρισης των υδάτων άρδευσης αλλά και αποστράγγισης.
«Οι υποδομές μας (οδικοί άξονες, γέφυρες, αρδευτικά δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα) σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν την τελευταία πεντηκονταετία με πολύ διαφορετικά δεδομένα όχι μόνο σε σχέση με τις καιρικές μεταβολές αλλά σε σχέση και με το είδος των καλλιεργειών που ευδοκιμούσαν στον Κάμπο τις προηγούμενες δεκαετίες. Κατά συνέπεια, στην κατασκευή τους δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα σενάρια εξέλιξης της κλιματικής κρίσης, το περιφερειακό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή (ΠΕΣΚΑ) αλλά και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας που μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν. Πρόκειται για στρατηγικά κείμενα που πρέπει να ληφθούν υπόψη μας, κυρίως στην διαμόρφωση ανθεκτικών υποδομών σε βάθος χρόνου, καθώς αναθεωρούν τις διαστάσεις των κατασκευασμένων δικτύων διαχείρισης των υδάτων άρδευσης αλλά και αποστράγγισης», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο στόχος της Περιφέρειας είναι, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, να δρομολογηθεί η εκπόνηση ολιστικών μελετών που θα προβλέπουν αποτελεσματικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε βάθος τουλάχιστον 30ετίας, και στη συνέχεια να μοχλεύσει πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων.
Σε εξέλιξη άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις
Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας παρέθεσε συνοπτικά τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως τώρα ή είναι σε εξέλιξη, όπως οι δύο εργολαβίες καθαρισμού και συντήρησης υδατορεμάτων και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε αυτά, τεσσάρων και πέντε εκατ. ευρώ αντιστοίχως, οι οποίες εκτελούνται με ταχύτατο ρυθμό και με πολλαπλά μέτωπα εργασίας εξελισσόμενα ταυτοχρόνως, επιτυγχάνοντας την επαρκή συντήρηση της κοίτης των υδατορεμάτων.
Για τη διασφάλιση της συνέχισης συντήρησης και καθαρισμού της κοίτης των υδατορεμάτων της Ηλείας, έχει ήδη δημοπρατηθεί και νέο έργο της ΣΑΕΠ 501 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, «Καθαρισμός – συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της ΠΕ Ηλείας ετών 2020-2022» και προϋπολογισμό 9,3 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκώς η δυνατότητα επαρκούς και αποτελεσματικής παροχετευτικότητας των υδατορεμάτων στη συνολική χωρική έκταση της ΠΕ Ηλείας για την τριετία που ακολουθεί. Η διαδικασία ανάθεσης του συγκεκριμένου έργου βρίσκεται προ της συμβασιοποίησης.
«Παράλληλα με τα παραπάνω και πάντα με στόχο τη διασφάλιση ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Ηλείας και τον μετριασμό του πλημμυρικού κινδύνου και των επιπτώσεων αυτού στην εποχή των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, που διανύουμε, η Περιφέρεια μεριμνά διαρκώς με μισθωμένα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας, προχωρώντας σε εκτεταμένες δράσεις καθαρισμού και επιχειρώντας, ιδίως και κατά προτεραιότητα, σε περιοχές πλησίον οικιστικών συνόλων ή με ανεπτυγμένες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, για την άμεση υλοποίηση στοχευόμενων δράσεων προς αντιμετώπιση – εξομάλυνση των επιπτώσεων των καταστροφικών περιστατικών που έχουν πλήξει αρκετές περιοχές της ΠΕ Ηλείας», ανέφερε επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά την εκδήλωση των έντονων και ασυνήθιστα μεγάλων βροχοπτώσεων, έχουν ήδη δοθεί πολλαπλές εντολές μίσθωσης ιδιωτικών μηχανημάτων, οι οποίες αφορούν κυρίως ποταμούς, υδατορέματα και αποστραγγιστικές τάφρους αρμοδιότητας της ΠΕ Ηλείας, οι οποίες εκτελούνται παράλληλα και πολλά μέτωπα εργασίας για μετριασμό του κινδύνου εκ νέου πλημμυρισμού.
Ο κ. Γιαννόπουλος πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων της 14-15/11/21), έδωσε επτά εντολές μίσθωσης ιδιωτικών μηχανημάτων, για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση φερτών υλικών, μπαζών, της βλάστησης από τις κοίτες των υδατορεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων, καθώς και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων της 26ης/11/21 και της 11ης/12/21, έδωσε επτά και τρεις εντολές μίσθωσης, αντίστοιχα, για ανάλογες εργασίες σε πυρόπληκτες περιοχές.
Όπως σημείωσε, οι συγκεκριμένες εργασίες κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένου ότι τα υδατορέματα αυτά και οι αποστραγγιστικές τάφροι διέρχονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις και σε εν γένει περιοχές με ανεπτυγμένες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και απαιτείται η διενέργεια επειγουσών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των υδάτων, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]