FOLLOW US: facebook twitter

Τα ρίσκα του καλοκαιριού – Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων

Ημερομηνία: 14-07-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”115750″ img_size=”full”][vc_column_text]Με την πορεία του κορονοϊού να είναι δυναμική, τη χαλάρωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα μέτρα προστασίας σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το δεύτερο κύμα να έρθει πολύ πριν από το φθινόπωρο και ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

«Ρίσκο» αποτελεί το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα, αλλά και η χαλάρωσή μας ως χώρας, καθώς δεν τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα, επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τήρηση των πρωτοκόλλων από τις αρμόδιες περιφέρειες, δήμους, επιχειρηματίες και των μέτρων από τους πολίτες.

Οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν ότι η εγρήγορσή μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να είναι αυξημένη, ενώ δεν αποκλείουν το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να έρθει πολύ πριν από το φθινόπωρο και ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Βρισκόμαστε στην αρχή

Μέχρι στιγμής, η κινητικότητα του ιού που παρατηρείται λόγω των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι αναμενόμενη, ελεγχόμενη και χαμηλή σε επιδημικό επίπεδο, εξηγούν οι επιστήμονες. Οι επιδημικές εξάρσεις όπως αυτή στη Βόρεια Ελλάδα δεν προέρχονται από τις πτήσεις που συνέβησαν στο πλαίσιο του ανοίγματος του τουρισμού. Αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, υπερτονίζουν και θυμίζουν ότι η πορεία του ιού είναι δυναμική και εξελίσσεται. Μόνο προ δεκαημέρου (1η Ιουλίου) άνοιξαν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ επίκειται στις 15 Ιουλίου το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων και για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, χώρες με μεγάλη κυκλοφορία του ιού.

Ακόμα μία παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε, σημειώνουν, είναι ότι από την 1η Ιουλίου δεν ισχύει το τεστ σε κάθε ταξιδιώτη, η καραντίνα 14 ημερών στους θετικούς σε προκαθορισμένα κορονοϊο-ξενοδοχεία και ο προληπτικός αυτοπεριορισμός στο σπίτι των αρνητικών για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σήμερα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος στους ταξιδιώτες που καθορίζεται από τη χώρα διαμονής τους, δηλαδή την αφετηρία του ταξιδιού τους και όχι την τελευταία τους στάση για να φτάσουν με όποιο τρόπο (στεριά, θάλασσα, αέρα) στη χώρα μας.

Τήρηση των μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, ο ιός δεν εκμηδενίστηκε ποτέ στη χώρα μας, είναι ακόμα εδώ και η μη τήρηση των μέτρων με συνέχεια και συνέπεια θα λειτουργήσει ως καταλύτης της εξέλιξης της πορείας του. «Δεν χρειάζεσαι πολλά κρούσματα για να ξεφύγει ο ιός», μας λέει ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μπορεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να επιμένει στη λογική τού όσο το δυνατόν μικρότερου κόστους όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την ώρα που η πανδημία ανέδειξε την –αμφισβητούμενη μέχρι και χθες από τους νεοφιλελεύθερους παγκοσμίως– τεράστια υγειονομική και κοινωνική αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή. Οι συστάσεις των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα διαμορφωμένα πρωτόκολλα και οι κανόνες είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Σε ατομικό επίπεδο, το καλοκαίρι είναι εδώ και είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να ξεχυθούμε στις παραλίες για να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Ομως, η παρουσία του κορονοϊού βάζει ένα όριο στην ξεγνοιασιά μας. Οι διακοπές την εποχή της πανδημίας εμπεριέχουν τη χαλάρωση αλλά και την τήρηση όλων αυτών των μέτρων ατομικής προστασίας που μας δίδαξε η επιστημονική κοινότητα όλο το προηγούμενο διάστημα: τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού, επαγρύπνηση για τα συμπτώματα της νόσου του νέου κορονοϊού.

Χρήσιμες συμβουλές

Θα ταξιδέψουμε, θα κάνουμε βόλτες, θα πάμε στην ταβέρνα, στην παραλία, αλλά θα τηρούμε τις αποστάσεις και μέσα στο νερό. Θα περιμένουμε να απολυμανθεί το τραπέζι ή η ξαπλώστρα προτού τα καταλάβουμε. Αν ταξιδέψουμε με μέσα δημόσιας χρήσης, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ΚΤΕΛ, των τρένων ή της αεροπορικής εταιρείας. Αν έχουμε την επιλογή, είναι προτιμότερο να ταξιδέψουμε με δικό μας μέσο, μόνο με τα μέλη της οικογένειας ή τα άτομα με τα οποία συμβιώνουμε.

Σε συλλογικό επίπεδο τα πρωτόκολλα δεν μπορεί να εφαρμόζονται επιλεκτικά, αλλά καθολικά. «Οι επαγγελματίες έχουν αρχίσει και κάτι κάνουν. Ακόμα όμως δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα που θα θέλαμε», επισημαίνει ο Γκ. Μαγιορκίνης. Οσον αφορά τις περιφέρειες και τους δήμους, από τη μία ο συνωστισμός στις μη οργανωμένες παραλίες, από την άλλη ο συγχρωτισμός στα πανηγύρια δεν βοηθούν, προσθέτει.

«Τα πρωτόκολλα είναι διαθέσιμα. Οφείλουν να τηρούνται», ξεκαθαρίζει. «Οι εικόνες από τα πανηγύρια είναι απαράδεκτες, όσον αφορά τις παραλίες είχαμε ζητήσει να οργανωθούν οι δημοτικές αρχές. Είναι ευθύνη τους η οργάνωση των μη οργανωμένων πλαζ», μας λέει και εξηγεί ότι είχε προταθεί από την επιτροπή η δημιουργία εφαρμογών κινητού που θα δείχνουν στον πολίτη πριν ξεκινήσει από το σπίτι του ή όπου διαμένει στις διακοπές του ποιες παραλίες έχουν χώρο να απολαύσει τη θάλασσα με την οικογένεια ή τους φίλους του. Διότι αν κάποιος έχει ήδη περάσει μιάμιση ώρα στο αυτοκίνητό του για να πάει στην παραλία, δεν θα σηκωθεί να φύγει όσο γεμάτη και αν είναι. Οι περιφέρειες και οι δήμοι οφείλουν να βοηθήσουν τον κόσμο.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot