FOLLOW US: facebook twitter

Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ “καίνε” την βιομηχανική τομάτα – Απογοήτευση για τις αποζημιώσεις που κυμαίνονται στο 20-40%.

Ημερομηνία: 26-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Καζάνι που βράζει θυμίζει ο κάμπος της Ηλείας, μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων για τις ζημιές στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας. Οι πρώτες ενδείξεις με ποσοστά της τάξης του 80% δεν είχαν ανάλογη συνέχεια και σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλη ζημιά όπως τα Λεχαινά, η Γαστούνη, το Παλαιοχώρι, η Ανδραβίδα, οι παραγωγοί είδαν πορίσματα με πολύ χαμηλές αποζημιώσεις. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Ένωσης Παραγωγών μεταξύ των εκπροσώπων των Ομάδων Παραγωγών και των καλλιεργητών τομάτας, εκτίμησαν την κατάσταση και ετοιμάζονται για μεγάλο νομικό αγώνα προκειμένου να κερδίσουν δίκαιες αποζημιώσεις.

Οι παραγωγοί αναφέρουν πως τα πορίσματα του ΕΛΓΑ Πάτρας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ζημιάς και γενικότερα στον αγροτικό κόσμο επικρατεί αναβρασμός και αναμένονται και άλλα πορίσματα όπου φοβούνται πως οι αποζημιώσεις θα είναι πολύ μικρές και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε θα τους αναγκάσει να βγουν από το χωράφι.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “… το καλοκαίρι όταν έγιναν οι πλημμύρες είχαμε προειδοποιήσει και την πολιτική ηγεσία ότι οι ζημιές είναι μεγάλες στη βιομηχανική τομάτα. Στις παραδόσεις οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Οι παραγωγοί είχαν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά. Στην επίσκεψή μας στον κ. Αραχωβίτη και τον κ. Κουρεμπέ είχαμε επισημάνει πως αν δεν αποζημιωθούν οι παραγωγοί έως τις 31/12 τα δύο εργοστάσια στο νομό θα κλείσουν. Τα πρώτα πορίσματα που έφτασαν στις αρχές της εβδομάδας έδειξαν ενθαρρυντικά σημεία για καλά ποσοστά ικανοποιητικά στους παραγωγούς. Αυτά που ήρθαν την Παρασκευή και είναι στις περιοχές Λεχαινά, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Παλαιοχώρι, Κόροιβος, είναι αποθαρρυντικά. Για εμάς είναι απαράδεκτα τα πορίσματα αυτά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο νομός Ηλείας στηρίζεται σε ένα προϊόν που λέγεται βιομηχανική τομάτα. Αν δεν βοηθηθούν οι παραγωγοί, μοιραία θα κλείσουν τα δύο εργοστάσια και εξαφανίζεται ο αγροτικός κόσμος του νομού Ηλείας.  Καλούμε τους παραγωγούς που βλέπουν που αδικούνται να έρθουν στις ομάδες παραγωγών άμεσα. Καλούμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πάτρας, να ανακαλέσει αυτά τα πορίσματα. Δεν θέλουμε κάτι άλλο, παρά μόνο δίκαια πορίσματα. Σε περίπτωση που δεν αποσύρουν τα πορίσματα αυτά, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, έχει αποφασίσει να καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Ζητάμε την συμπαράσταση των Δικηγορικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας γιατί εδώ παίζεται η οικονομία του νομού μας.».

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Δυτ. Ελλάδας, Σάββας Μαράτος, διαμαρτυρόμενος έντονα για τα πορίσματα της βιομηχανικής τομάτας γιατί αδικείται . κατάφορα το 80% των τοματοπαραγωγών σημείωσε ότι « Θα ήταν προτιμότερο να μείνει αμαζευτο το προϊόν, να τα παρατήσουν γιατί δεν άξιζε τον κόπο κάποια κομμάτια να μαζευτούν. Όσοι δεν μάζεψαν ικανοποιήθηκαν κατά το 90% γιατί τα πορίσματα τους δίνουν 500-550 ευρώ το στρέμμα και καλύπτουν τα έξοδά τους. Αυτοί που μάζεψαν για να βοηθήσουν και την πολιτεία τελικά τιμωρήθηκαν. Τους δίνει ένα ποσοστό 40% με 11 τόνους παραγωγή με 170 ευρώ το στρέμμα και πήραν 3,5 με 4 τόνους δηλαδή πήραν ακόμα 200 ευρώ, με τα έξοδα μεγάλα. Θα κινήσουμε γη και ουρανό να ανακαλέσει τα πορίσματα ο ΕΛΓΑ Πάτρας»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος