FOLLOW US: facebook twitter

Με drone στη μάχη κατά των εκχερσώσεων: Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας αξιοποιεί το Δασαρχείο Πύργου για να προστατέψει τις καμένες εκτάσεις

Ημερομηνία: 06-08-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117350″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Αυξήθηκαν οι αιτήσεις εξαγοράς των Α/Δ εκτάσεων υπό τον φόβο του ΣτΕ

Αγώνα σε διπλό μέτωπο δίνει αυτές τις ημέρες το δασαρχείο Πύργου, καθώς σχεδιάζει την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο Λαντζόι και ταυτόχρονα υποδέχεται καθημερινά δεκάδες αιτήσεις εξαγοράς για εκτάσεις, διότι αύριο ολοκληρώνεται η σχετική προθεσμία.

Η πυρκαγιά μπορεί να έσβησε, ωστόσο τα επόμενα βήματα απαιτούν μελέτη και προσοχή, διότι η περιβαλλοντική αποκατάσταση ενίοτε έχει… εχθρούς. Ένας από τους πιο έντονους φόβους των δασικών υπηρεσιών είναι η τάση αρκετών να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και να εκχερσώνουν παράνομα καμένες εκτάσεις για ίδιον όφελος.

Για τον λόγο αυτό, το δασαρχείο Πύργου από την πρώτη μέρα ξεκίνησε την καταγραφή των εκτάσεων, ώστε να γίνει ακριβής αποτύπωση του μεγέθους και του είδους των εκτάσεων που κάηκαν, για να αποτρέψει μη νόμιμες ενέργειες. Στην προσπάθεια αυτή, απέκτησε έναν ακόμα σύμμαχο, καθώς δέχθηκε τη δωρεά ενός drone, προκειμένου να καταγράψει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι γεωργικές εκτάσεις που κάηκαν, υπολογίζονται σε 1200 στρέμματα και οι δασικές σε 2200 περίπου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”117348″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, χθες μετέβη στην περιοχή του Χελιδονίου για μια πρώτη δοκιμή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δωρεά.

«Είμαστε εδώ σήμερα  με το drone της υπηρεσίας μας, το οποίο είναι προσφορά ενός συμπολίτη μας και το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για την εποπτεία και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς έτσι ώστε να έχουμε ένα φωτογραφικό υλικό καλύτερης διακριτικής ικανότητας και έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε αν έχουμε αλλαγές στη χρήση γης και εκχερσώσεις. Το μεγάλο μας πρόβλημα μετά από μία δασική πυρκαγιά είναι οι εκχερσώσεις βέβαια το droneαυτό το χρησιμοποιούμε ήδη και στη Φολόη προκειμένου να έχουμε μία εποπτεία της παράνομης υλοτομίας και γενικά της κίνησης μέσα στο δάσος», τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι κάθε εκχέρσωση πλέον είναι παράνομη και ότι με το εργαλείο των δασικών χαρτών και την αξιοποίηση του  droneθα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

«Την τεχνολογία πρέπει να την υιοθετήσουμε. Είμαστε στην προσπάθεια να πιστοποιηθούμε, να μπορούμε δηλαδή να βγάζουμε σχέδια πτήσεως και να έχουμε επίσημη πλέον αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο τόπο και στη συγκεκριμένη θέση. Η αποτύπωση που θα κάνουμε σήμερα και το βίντεο που θα τραβήξουμε, θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα και να γνωρίζουμε ποια είναι τα δάση και ποιες οι γεωργικές καλλιέργειες, έτσι ώστε να παραμείνουν έτσι και να μην αλλάξει τίποτα. Οι δασικοί χάρτες είναι το πιο σημαντικό εργαλείο γιατί καθορίζει πού είναι το δάσος που το χωράφι Δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας όμως που νομίζουν ότι οι εκτάσεις οι οποίες έχουν απόλυτα χαρακτηριστεί δάσος μπορεί να τις εκχερσώσουν. Αυτό είναι μία ευκαιρία να καταλάβουν ορισμένοι ότι υπάρχει μία τελεία. Οι χάρτες του 2007 αποτελούν ένα σημείο ορόσημο. Ό,τι εκχερσώνεται μετά το 2007 και συλλαμβάνεται ή πιάνεται με οποιοδήποτε τρόπο να έχει αλλάξει τις χρήσεις γης, προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση», υπογράμμισε ο δασάρχης Πύργου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”117349″ img_size=”full”][vc_column_text]Αιτήσεις εξαγοράς υπό τον… φόβο του ΣτΕ

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη αρχή του ρεπορτάζ, έχουν αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις εξαγοράς εκτάσεων που ήταν δασικές και τώρα αγροτικές –οι λεγόμενες «Α/Δ»– παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τις έκρινε αντισυνταγματικές με πρόσφατη απόφασή του.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο κ. Λάττας, εφόσον ο ισχύων νόμος δεν έχει ακόμα αρθεί, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έσπευσαν να κάνουν αίτηση εξαγοράς προκειμένου να είναι κατοχυρωμένη σε περίπτωση που μελλοντικά το υπουργείο Περιβάλλοντος προβεί σε σχετική ρύθμιση για να λύσει το πρόβλημα.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δεχθεί αυξημένο αριθμό αιτήσεων εξαγοράς για τις εκτάσεις που ήταν δασικές το 1945 και αγροτικές το 2007, τις λεγόμενες Α/Δ. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία για αυτές τις περιπτώσεις, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις εξαγορές. Ωστόσο, οι πολίτες προτίμησαν να κάνουν την αίτησή τους για να κατοχυρώσουν τα όποια δικαιώματα έχουν έως ότου ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την επίλυση του προβλήματος», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia