Τα πιο περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο
Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο αγαπημένες γιορτές μικρών και μεγάλων σε όλο τον κόσμο. Κι όχι άδικα καθώς υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα, τα σχολεία κλείνουν, οι δρόμοι και τα σπίτια στολίζονται και οι οικογένειες μαζεύονται να γιορτάσουν όλοι μαζί. Σίγουρα όμως τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που ποικίλουν από χώρα σε χώρα, κάνουν αυτές τις μέρες του χρόνου ακόμα πιο ξεχωριστές.
Στα περισσότερα μέρη του κόσμου ο εορτασμός των Χριστουγέννων περιλαμβάνει τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το κρέμασμα των χριστουγεννιάτικων στεφανιών, τα κάλαντα, την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών και την ανταλλαγή δώρων. Υπάρχουν όμως κάποια έθιμα που δε μπορεί να φανταστεί κανείς, πέρα από τη γεμιστή γαλοπούλα και το κρέμασμα της κάλτσας στο τζάκι. Από την χώρα του Άι Βασίλη μέχρι την Ισπανία και την Ιαπωνία, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο ευφάνταστα και περίεργα έθιμα του κόσμου για αυτή τη μεγάλη γιορτή.
Σουηδία
Στην Σουηδία εκτός από Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζουν και μια κατσίκα από άχυρο. Η κατσίκα του Γκέβλε εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1966 στην κεντρική πλατεία της ομώνυμης και είχε ύψος 13 μέτρων. Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων τυλίχτηκε στις φλόγες και από τότε, κάθε χρόνο κάποιος προσπαθεί να την κάψει. Οι προσπάθειες πυρπόλησής της στο παρελθόν είναι πολλές καθώς έχει δεχθεί πάνω από 30 επιθέσεις στον μισό αιώνα εμφάνισής της. Απαιτούνται πολλές ώρες δουλειάς για να δημιουργηθεί η Gaevlebocken, όπως είναι το όνομα της στα σουηδικά και είναι το μεγαλύτερο, από άχυρο, γλυπτό κατσίκας στον κόσμο.
Ιαπωνία
Αν και δεν είναι εθνική εορτή και μόνο 1% του πληθυσμού είναι χριστιανοί στην Ιαπωνία, τα Χριστούγεννα είναι πολύ δημοφιλής γιορτή. Μπορεί στις περισσότερες χώρες να τρώνε γαλοπούλα τις μέρες των Χριστουγέννων, στην Ιαπωνία όμως προτιμούν το KFC. Τα καταστήματα KFC έγιναν δημοφιλή μεταξύ των ξένων στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς συχνά δεν μπορούσαν να βρουν ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα αλλού. Η αλυσίδα ξεκίνησε μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκστρατεία μάρκετινγκ στη δεκαετία του 1970 και από τότε είναι μια παράδοση που περνά από πατέρα σε παιδί. Πολλές χιλιάδες κουτιά κοτόπουλο πωλούνται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, πέντε έως δέκα φορές περισσότερο από τις την κανονικές μηνιαίες πωλήσεις τους.
Φινλανδία
Παραδοσιακά η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών και μια επίσκεψη στο νεκροταφείο την παραμονή των Χριστουγέννων αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο. Κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας τα καλυμμένα από χιόνι νεκροταφεία μετατρέπονται σε εντυπωσιακές φωτεινές θάλασσες από κεριά.
Ινδία
Μπορεί οι χριστιανοί στην Ινδία να αποτελούν μόνο το 2,3% του πληθυσμού, αλλά αυτό το ποσοστό φτάνει τους 25 εκ. ανθρώπους. Στην μακρινή ασιατική χώρα όμως τα έθιμα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς δεν στολίζουν έλατα, διότι απλά δεν υπάρχουν στην περιοχή. Αντίθετα αρκούνται στο να στολίζουν μπανανιές και μάνγκο δέντρα που με τη σειρά του σημαίνει ότι ο στολισμός είναι εφικτός μόνο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης κι όχι στα σπίτια.
Ολλανδία
Στην Ολλανδία, ο Zwarte Piet – ή «Μαύρος Πέτρος» – είναι ο έγχρωμος υπηρέτης του Άγιου Βασίλη. Εμφανίζεται σε διάφορες παρελάσεις της χώρας και μοιράζει ξηρούς καρπούς και γλυκά και στη συνέχεια αρπάζει τα άτακτα παιδιά και να τα βάλει στον σάκο του Αγίου Νικολάου. Όμως πρόκειται για ένα έθιμο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ρατσιστικό.
Νορβηγία
Στη Νορβηγία, πιστεύεται ότι η παραμονή των Χριστουγέννων συμπίπτει με την άφιξη κακών πνευμάτων και μαγισσών. Και για να προστατευτούν απο τα πνεύματα οι οικογένειες, κρύβουν όλες τις σκούπες πριν κοιμηθούν το βράδυ.
Ουκρανία
Ποια χριστουγεννιάτικα στολίδια; Στην Ουκρανία τα δέντρα καλύπτονται με ψεύτικες φυσικά αράχνες και ιστούς αράχνης. Το έθιμο, το οποίο λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη, προέρχεται από την ιστορία μιας φτωχής γυναίκας που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να διακοσμήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αλλά το επόμενο πρωί, τα παιδιά της ξύπνησαν και είδαν το δέντρο να καλύπτεται από μεγάλες επιφάνειες ιστών αράχνης που μετατράπηκαν σε χρυσό και ασήμι.
Ρωσία
Οι ρώσικες οικογένειες έχουν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στα άσπρα μία κοπέλα του σπιτιού, η οποία και αναπαριστά την Παναγία.
Κίνα
Οι Κινέζοι στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα με πολύχρωμα στολίδια που έχουν κατασκευάσει από χαρτί, όπως λουλούδια, γιρλάντες και φαναράκια. Τα παιδιά κρεμάνε βαμβακερές κάλτσες, περιμένοντας τον Λαμ Κουνγκ Κουνγκ, δηλαδή τον «Καλό γερο-πατέρα», να τους φέρει τα γλυκά και τα δώρα τους.
Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, οι οικογένειες βάζουν επιπλέον θέσεις στο τραπέζι το πρωί των Χριστουγέννων για τους νεκρούς συγγενείς. Το έθιμο ονομάζεται «consoda» και θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη στην οικογένεια.
Τσεχία
Στην Τσεχία οι γυναίκες χρησιμοποιούν ένα ασυνήθιστο τρόπο για να προβλέψουν αν θα βρουν το έτερο ήμισυ την νέα χρονιά. Ειδικότερα, οι ελεύθερες γυναίκες στέκονται με τις πλάτες τους στην εξώπορτα του σπιτιού και πετούν το παπούτσι τους πίσω του. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη προς την πόρτα, ο γάμος πλησιάζει τους επόμενους 12 μήνες.
Καταλονία
Υπάρχουν κάποιες παράξενες καταλανικές παραδόσεις, μία από τις οποίες είναι το caga tió. Το δεκαπενθήμερο πριν τα Χριστούγεννα, ένα μικρό κούτσουρο τοποθετείται στο τραπέζι της τραπεζαρίας. Το κούτσουρο πρέπει να «τροφοδοτείται» καθημερινά με φρούτα, ξηρούς καρπούς και γλυκά και την Παραμονή των Χριστουγέννων χτυπιέται με ραβδιά, για να «βγάλει» δώρα. Την ώρα που οι γονείς πετούν το κούτσουρο μέσα στη φωτιά και το ραβδίζουν για να βγάλει δώρα, τα παιδιά πρέπει να πάνε σε ένα άλλο δωμάτιο και να προσευχηθούν ότι το κούτσουρο θα φέρει πολλά δώρα και όταν έρθουν πίσω, ανακαλύπτουν ότι τους έχει φέρει από καραμέλες μέχρι ξηρούς καρπούς.