FOLLOW US: facebook twitter

Τα Ντιλ

Ημερομηνία: 21-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Σχόλια

Όποιος καεί απ’ τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Και το QatarGate, που τραυμάτισε σοβαρά την αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν αναπόφευκτο να προκαλέσει μια ιδιαίτερη κινητοποίηση και επίσπευση αποφάσεων για την ανάκτησή της.

Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» και των… μετατάξεων των ευρωβουλευτών σε εταιρείες λόμπινγκ για λογαριασμό επιχειρήσεων, κλάδων, ΜΚΟ ή χωρών, το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου αναθεωρεί κανονισμούς που ισχύουν από το 1999.

Η πρώτη αλλαγή που τίθεται σε εφαρμογή θεσπίζει απαγόρευση συμμετοχής πρώην ευρωβουλευτών σε δραστηριότητες πίεσης ή εκπροσώπησης (λόμπινγκ) προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έξι μήνες από το τέλος της θητείας τους ως ευρωβουλευτών. Μετά το διάστημα αυτό, εάν οι πρώην βουλευτές αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες λόμπινγκ με το Ε.Κ., θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Διαφάνειας. Κατά συνέπεια, δεν θα έχουν τα δικαιώματα πρόσβασης και τις διευκολύνσεις που παρέχονται ως πρώην ευρωβουλευτές.

Το πόσο πειστικό και αποτελεσματικό είναι αυτό το πρώτο μέτρο μένει να αποδειχτεί. Γιατί προφανώς τα «ντιλ» και οι γκρίζες συναλλαγές δεν είναι απαραίτητο να γίνονται εντός Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος