Τα νέα «αγκάθια» του φθινοπώρου για την Εστίαση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112555″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Οι αυξήσεις σε καφέ, ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα και η είσοδος μόνο των εμβολιασμένων στους εσωτερικούς χώρους δημιουργούν νέα προβλήματα στον κλάδο
Β. Σιγούρος- Αντιπρόεδρος συλλόγους εστίασης Πύργου ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Μόνη λύση να συνεχιστεί η στήριξη της εστίασης από την κυβέρνηση
[/vc_column_text][vc_column_text]Μετά την «ανάσα» που πήραν το καλοκαίρι λόγω και της ανόδου του τουρισμού, οι επιχειρήσεις εστίασης μπαίνουν στο φθινόπωρο με νέα «αγκάθια», ενώ σοβαρότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα χειμερινά μαγαζιά που το καλοκαίρι έμειναν κλειστά και πλέον ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους με νέους και δύσκολους όρους.
Από τη μία πλευρά το πρόβλημα των ανατιμήσεων που απασχολεί συνολικά τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς και τις επιχειρήσεις σε όλους σχεδόν του κλάδους και από την άλλη, τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις εστίασης αναμένουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και τις υπόλοιπες πληρωμές – μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί περισσότερες από 10.000- από το πρόγραμμα που έτρεξε μέσω ΕΣΠΑ για την επιδότησή τους με κεφάλαιο κίνησης.
Ειδικά στην Ηλεία, μετά και τις νέες καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου που θα έχουν και οικονομικές συνέπειες στην αγορά, αλλά και το νέο μίνι λοκντάουν όπου ισχύσουν επιπλέον μέτρα βάσει υγειονομικού πρωτοκόλλου και που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πώς θα εξελιχθεί η αύξηση των κρουσμάτων στο νομό μας κυρίως σε ότι αφορά το ωράριο, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στις ανατιμήσεις, ένα ζήτημα για το οποίο σχεδιάζονται γενικότερα παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το κατά πόσον θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις τιμές των προϊόντων στα καταστήματά τους. Ήδη για τον καφέ οι προβλέψεις δεν είναι ενθαρρυντικές με δεδομένη και τη ραγδαία αύξηση της τιμής του διεθνώς. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις προέρχονται από μία πολύ δύσκολη περίοδο που τους άφησε αρκετές «πληγές» λόγω των lockdown εκτιμάται ότι η τιμή του καφέ, όσο οι πιέσεις στη διεθνή αγορά παραμένουν, πολύ δύσκολα θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα στις καφετέριες και τα υπόλοιπα σημεία πώλησης. Και εφόσον η τιμή του καφέ αυξηθεί, μένει στη συνέχεια να φανεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κατανάλωση. Εκτός από τον καφέ ωστόσο, αντίστοιχο φαινόμενο ενδέχεται να παρατηρηθεί και σε άλλα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα εστίασης.
Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» αφορά στα μέτρα που θα ισχύουν στους εσωτερικούς χώρους. Οι επιχειρήσεις εστίασης από τις 13 Σεπτεμβρίου και ενώ οι θερμοκρασίες υποχωρούν, θα υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες εντός των καταστημάτων. Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των μέτρων οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν κάνει λόγο για «μίνι lockdown» εκφράζοντας τον προβληματισμό τους σχετικά με το πώς θα απαγορεύουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους πελάτες τους.
‘Όπως τονίζει μιλώντας στην Πρωινή ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Πύργου ΔΙΟΝΥΣΟΣ Βασίλης Σιγούρος, με βάση τα παραπάνω το φθινόπωρο για δεύτερη χρονιά θα αποτελέσει μία νέα δοκιμασία για τον κλάδο ο οποίος καλείται για άλλη μία φορά να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”129366″ img_size=”full”][vc_column_text]Β. Σιγούρος: «Διπλά τα προβλήματα που φέρνει τα φθινόπωρο για την Εστίαση»
«Ο κλάδος της εστίασης για μια ακόμα φορά, είναι εκείνος που θα πληρώσει τη «νύφη», έχοντας να αντιμετωπίσει αφενός το κύμα ανατιμήσεων και αφετέρου τα νέα μέτρα για την είσοδο μόνο των εμβολιασμένων στα καταστήματα εστίασης, αναφέρει ο κ. Σιγούρος. Από τη στιγμή που ακριβαίνουν τρία από τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιεί η εστίαση, ο καφές, το ψωμί και το χαρτί, εμείς θα βρεθούμε ξανά με την πλάτη στον τοίχο, γιατί οι επιχειρηματίες της εστίασης θα πρέπει να απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση όπως έγινε και με το ΦΠΑ και να συγκρατήσουμε τις τιμές που θα πουλάμε, γιατί αν βάλουμε τον καφέ 5 ευρώ, ποιος θα βγει για καφέ; Η αύξηση του ψωμιού όπως και του χαρτιού θα επιβαρύνει επισης την εστίαση και σε καιρούς δύσκολους. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι από τις 13 Σεπτέμβρη η εφαρμογή της εισόδου στα καταστήματα εστίασης μόνο των εμβολιασμένων που έχει διπλές συνέπειες. Αφενός θα πρέπει να μπούμε σε ρόλο «αστυνόμου» και να διώχνουμε τους πελάτες μας που δεν είναι εμβολιασμένοι και αφετέρου επειδή λόγω κοβιντ θα έχουμε αριθμό τραπεζιών μειωμένο κατά 50% , θα έχουμε και πολύ μειωμένα έσοδα, άρα δύσκολα θα αντέξουμε.»
Τέλος ο κ. Σιγούρος επισημαίνει ότι μόνη λύση είναι να συνεχιστεί η στήριξη της εστίασης από την κυβέρνηση όσο διαρκεί η πανδημία για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μέσα στο δύσκολο φθινόπωρο αλλά και χειμώνα που έρχεται.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]