Τα μαγικά της ΕΛΣΤΑΤ στην καταμέτρηση της ανεργίας!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57038″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η στατιστική υπηρεσία βρήκε τον Ιούλιο 340.000 ανέργους λιγότερους από όσους ήταν τον ίδιο μήνα εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
[/vc_column_text][vc_column_text]Τα «μαγικά» στον τρόπο καταμέτρησης της ανεργίας συνεχίζονται, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για τον Ιούλιο θεαματική μείωση της ανεργίας, αφού μέτρησε περίπου 340.000 λιγότερους ανέργους σε σχέση με εκείνους που, τον ίδιο μήνα, ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ.
Ειδικότερα όπως προκύπτουν από τις επίσημες ανακοινώσεις των δύο φορέων, τον μήνα Ιούλιο, ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.002.261 ανέργους, ενώ για τον ίδιο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ βρήκε μόλις 664.384 ανέργους!
Η διαφορά ανέρχεται σε 337.877 άτομα, τα οποία δεν φαίνονται στην έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αλλά είναι πραγματικοί άνεργοι, εγγεγραμμένοι και αναζητούντες εργασία.
Μάλιστα, οι κρυμμένοι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 130.000 σε σχέση με τον Ιούνιο, που ήταν 208.064.
Η μέτρηση της ανεργίας της χώρας γίνεται με βάση τα ευρήματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ και όχι τους καταγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι κατά 50,9% περισσότεροι, σε σχέση με όσους καταμετρά η ΕΛΣΤΑΤ.
Έτσι δημιουργούνται εντυπώσεις μείωσης της ανεργίας, οι οποίες όμως διαψεύδονται από έναν άλλο δημόσιο φορέα, τον ΟΑΕΔ.
Η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει μεταξύ των άλλων, ότι, κάποιοι από τους ανέργους που έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ασκούν “μαύρη εργασία” και άρα εργάζονται οπότε στην έρευνά της, δεν καταγράφφονται ως άνεργοι!
Μια μικρή απόκλιση μεταξύ των καταγραφών από τους δύο φορείς θα ήταν αποδεκτή, αλλά εδώ πρόκειται για μια τεράστια και ανεξήγητη διαφορά και η υπόθεση έχει άρωμα… Greek statistics.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη «μαγική» διαδικασία της εξαφάνισης των 337.877 ανέργων, το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Ιούλιο μειώθηκε σε 14,2% έναντι 16,8% τον Ιούλιο του 2020 και του 15,0% τον Ιούνιο του 2021.
Είναι θέμα… μεθόδου
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει την εξέλιξη της ανεργίας με βάση έρευνα ερωτηματολογίου, ενώ τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτουν με βάση τις πραγματικές καταγραφές των ανέργων.
Από την πλευρά της η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει, ότι, το ζήτημα της διαφοράς των «ανέργων» και των «εγγεγραμμένων ανέργων» είναι διαχρονικό και απαντά σε όλες τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.
Ο αριθμός των ανέργων (και συνακόλουθα το ποσοστό της ανεργίας) αποτελεί αντικείμενο εκτίμησης από τις Στατιστικές Αρχές (στη Χώρα μας από την ΕΛΣΤΑΤ) μέσω της δειγματοληπτικής Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) και τα αποτελέσματά της διαφέρουν από τα διοικητικά μητρώα της «εγγεγραμμένης ανεργίας» (στην Ελλάδα το -μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού – ΟΑΕΔ).
Πηγή: sofokleousin.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]