FOLLOW US: facebook twitter

Τα κρασιά της Αχαΐας και της Ηλείας ξεκινούν το ταξίδι τους στην Ασία

Ημερομηνία: 17-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το ηλεκτρονικό σεμινάριο (webinar): «Εξαγωγές κρασιού ΠΟΠ/ΠΓΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Η οινική αγορά της Ιαπωνίας και της Κορέας» το οποίο διοργάνωσε στις 15/4 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας στο πλαίσιο του κοινού τους προγράμματος: «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΙΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΙΑΠΩΝΙΑ, ΚΟΡΕΑ)».

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ. Αθανάσιος Καραπέτσας, Γενικός Σύμβουλος Α’ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκυο, καθώς και Κωνσταντίνος Δίκαρος, Σύμβουλος Α’  Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ. Το webinar παρακολούθησαν συνολικά 21 οινοποιεία της Αχαΐας και Ηλείας, τα οποία συμμετέχουν στο προαναφερθέν πρόγραμμα.

Οι ομιλητές παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά οίνου αλλά και το καταναλωτικό προφίλ στις αγορές-στόχους, υπογραμμίζοντας πως και στις δύο χώρες το ελληνικό κρασί χαίρει εκτίμησης ως προϊόν υψηλής ποιότητας, κατάκτηση που προέκυψε ως αποτέλεσμα προηγούμενων δράσεων προώθησης εθνικής εμβέλειας οι οποίες υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν ακόμα σε χαμηλό επίπεδο και  απαιτούνται συντονισμένες, συλλογικές προσπάθειες για την εδραίωση έναντι άλλων οινοπαραγωγών χωρών οι οποίες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας ως απαραίτητη για την περαιτέρω διείσδυση του ελληνικού κρασιού και στις δύο χώρες.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «το νέο αυτό πρόγραμμα προώθησης αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνης συλλογικής προσπάθειας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας με στόχο την υποστήριξη των τοπικών οινοποιητικών επιχειρήσεων στην εξαγωγική τους προσπάθεια σε δύο πολύ σημαντικές ασιατικές αγορές-στόχους: την Ιαπωνία και την Κορέα. Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε εν μέσω COVID-19, με τον αντίκτυπο της πανδημίας να έχει φέρει ισχυρά πλήγματα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της εστίασης και του τουρισμού οι οποίοι παραδοσιακά απορροφούν μεγάλο μέρος της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων, η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για όλες τις επιχειρήσεις και δη για τα οινοποιεία».

Από πλευράς Επιμελητηρίου Ηλείας, ο Πρόεδρος, Κώστας Νικολούτσος,  δήλωσε ότι «το Επιμελητήριο Ηλείας θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των επιτηδευματιών και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Ηλείας, αναλαμβάνοντας διαρκώς πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των Ηλειακών προϊόντων, αλλά κι επιδιώκοντας στοχευμένες συνεργασίες με τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς  φορείς κι οργανισμούς, με στόχο την επιδίωξη αμοιβαίων αναπτυξιακών ευκαιριών».

Το έργο «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΙΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΙΑΠΩΝΙΑ, ΚΟΡΕΑ)» υλοποιείται στο πλαίσιο του μέτρου «Προώθηση οίνων ποιότητας σε Τρίτες Χώρες» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνολική συγχρηματοδότηση 1,8 εκατ. η οποία καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος