FOLLOW US: facebook twitter

Τα κούλουμα της πεταλούδας: Η Ανταρσία των χαρταετών

Ημερομηνία: 08-03-2022 | Συντάκτης:

Γράφει «η γιαγιά με το ένα δόντι»


Τα χρώματα του ουράνιου τόξου, που πέρασαν από το παραθυράκι δίπλα στο παραγώνι, ξύπνησαν την πεταλούδα. Αποφάσισε να βγει μια βόλτα κι έριξε στα φτερά της το σάλι που είχε φτιάξει η υφάντρα- αραχνούλα, ένα πάτσγουόρκ από τα  κρόσια των κασκόλ των ζιζανίων.

Το κρύο ήταν τσουχτερό, αλλά έφτασε μέχρι την αποθήκη του παιχνιδότοπου. Η οχλοβοή της τράβηξε την προσοχή και από μια χαραμάδα μπήκε μέσα. Ήταν η συνέλευση των χαρταετών- λίγο πριν παραδοθούν στους πλανόδιους πωλητές για τα επερχόμενα κούλουμα. Διαφωνούσαν για το σχήμα, τα υλικά του σκελετού και πλήρωσης, την ουρά…..

Ο αρχαιότερος χαρταετός, που για χρόνια έμενε απούλητος, φτιαγμένος από τα καλάμια του αρχαίου ποταμού- στολισμένος με χρωματιστά χαρτιά, κολλημένα με αλευρόκολλα και ουρά από εφημερίδα, κομμένη σε λωρίδες έθεσε το θέμα στη βάση του:
-Για μας αφήνουν να πετάμε μόνον την «καθαρά Δευτέρα»; Γιατί στερούν από τα παιδιά την χαρά μιας απλοϊκής διασκέδασης; Γιατί στερούν από τον ουρανό τα χρώματα και τις πιρουέτες μας;
Δευτερολογώντας κάποιος άλλος παραπονέθηκε για την πλαστική φορεσιά σε χρώματα ποδοσφαιρικής ομάδας.

Κάποιοι άλλοι είπαν ότι ντρέπονταν που ο σκελετός τους είχε φτιαχτεί σε υπόγεια με εξαναγκαστική παιδική εργασία.

Η πεταλούδα αποφάσισε να παρέμβει και ζήτησε το λόγο. Τους είπε ότι έρχεται από τη χώρα του σινεμά και μια ομάδα ζιζανίων θα μπορούσε να βοηθήσει να φτιάξουν νέες φορεσιές από αφίσες κινηματογραφικών ταινιών…. Και κάποιος χαρταετός, που κάποτε είχε καρφωθεί στην στέγη του Απόλλωνα, και τον έσωσαν τα μπαλόνια που βγήκαν από την οθόνη πρότεινε να χρησιμοποιήσουν κομμάτια από φιλμ για τις ουρές τους.

Όλοι συμφώνησαν και –αφού η λιβελούλα κάλεσε τα ζιζάνια- οργανώθηκαν και ξεκίνησαν να κόβουν και να κολλάνε χάρτινες αφίσες του φεστιβάλ και ταινιών που είχαν προβληθεί.

Ο μηχανικός προβολής συμφώνησε να χαρίσει μπομπίνες από φιλμ, που τα μπαλόνια μετέφεραν στο εργαστήριο και προφέρθηκε να κάνει τα ζύγια επειδή ήξερε κάποια πράγματα για το σελιλόιντ.
Λίγο πριν ξημερώσει η Καθαρά Δευτέρα, οι χαρταετοί του σινεμά ήταν έτοιμοι και τα ζιζάνια βγήκαν στους δρόμους να τους χαρίσουν στα παιδιά με την επισήμανση να είναι μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια ενώ ο κύριος Μετεωρολόγος διαβεβαίωσε ότι οι συνθήκες του ανέμου θα είναι ιδανικές για όμορφες πτήσεις….

Μέχρις που νύχτωσε και ήρθαν οι πυγολαμπίδες και αγκάλιασαν τους χαρταετούς και λίγο πριν ανατείλουν τα αστεράκια ο ουρανός λαμπύριζε… και τα ζιζάνια φώναζαν «Όχι στους πολέμους».
Όλοι είχαν χαρεί εκείνη την Καθαρή Δευτέρα, ενώ η πεταλούδα κολυμπούσε στο πιάτο με την ταραμοσαλάτα της «γιαγιάς με το ένα δόντι» …



(Πίνακας του Δημήτρη Μυταρά)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος