Τα ΚΕΠ µπαίνουν στο σπίτι µας – Πιστοποιητικά εξ αποστάσεως με ένα «κλικ»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”79922″ img_size=”full”][vc_column_text]Έτοιμα είναι τα τεχνικά δελτία για τον διαγωνισμό µέσω του οποίου το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναβαθμίζει τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), περνώντας τη σχέση µε τους κρατικούς φορείς στην ψηφιακή εποχή, στην οποία τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται εξ αποστάσεως και µε αυτεπάγγελτη αναζήτηση.
Τα σχετικά κείμενα έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ώστε η υλοποίηση του «ψηφιακού ΚΕΠ» (eKEP) να ξεκινήσει µέσα στο 2019.
Στους πέντε βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνονται:
Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των ΚΕΠ τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους πολίτες/επιχειρήσεις, µε την εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων.
Η εισαγωγή διαδικασιών ηλεκτρονικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης εγγράφων.
Η αναβάθμιση των υποδομών µέσω της µεταφοράς τους στο G-Cloud, µε παράλληλη εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους ως αυτόνομου πληροφοριακού συστήματος.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ενιαίο περιβάλλον εργασίας σε όλα τα ΚΕΠ.
Η παροχή εξ αποστάσεως εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής.
Τα ΚΕΠ έχουν καταφέρει να εξελιχθούν σε θεσμό που εκτιμούν οι πολίτες, καθώς τους απάλλαξε από το κυνήγι των εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Σήμερα υπάρχουν ανά την Επικράτεια 1.064 γραφεία ΚΕΠ, που διεκπεραιώνουν περίπου 1.000 διαφορετικές εργασίες.
Όμως η λειτουργία των ΚΕΠ έχει αρχίσει να φθάνει στα όρια των δυνατοτήτων της, καθώς:
Ο εξοπλισμός του λειτουργούντοςσυστήματος ΕΡΜΗΣ – ΚΕΠ αποκτήθηκε προ δεκαετίας, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η διεκπεραίωση για έναν µικρόαριθμό από πιστοποιημένες διαδικασίες είναι ηλεκτρονική, δηλαδή µέσω διαλειτουργικότητας της Πύλης ΕΡΜΗΣ και του Πληροφοριακού Συστήματος του φορέα που εκδίδει το έγγραφο (π.χ. έναν δήµο). Έτσι, ο αιτών παραλαμβάνει το έγγραφο που ζήτησε επιτόπου χωρίς σημαντικές απαιτήσεις από πλευράς δικαιολογητικών (π.χ. αρκεί ταυτότητα, απόδειξη ∆ΕΗ κ.λπ.).
«Οι περισσότερες όμωςπιστοποιημένες διαδικασίες ΚΕΠ διεκπεραιώνονται εξωσυστηµικά, δηλαδή το αίτημα προωθείται προς τον αρμόδιο φορέα είτε µέσω πιστοποιημένων φαξ είτε και παραδοσιακά, δηλαδή ο φυσικός φάκελος προωθείται µέσω ταχυδρομείου ή υπαλλήλου ΚΕΠ». Κύρια αιτία αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι υπάλληλοι των ΚΕΠ έχουν εξοπλιστεί µε πιστοποιητικά για την ψηφιακή υπογραφή εγγράφων και θα µπορούσαν να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα αιτήματα και τα δικαιολογητικά, δεν ισχύει το ίδιο για τους αρμόδιους φορείς στο σύνολό τους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]