FOLLOW US: facebook twitter

Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες

Ημερομηνία: 04-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96037″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ευρώπη ψήθηκε αυτό το καλοκαίρι. Και το προηγούμενο καλοκαίρι. Και σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ο αριθμός των καλοκαιρινών ημερών με υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία τριπλασιάστηκε από το 1950.

Τα καλοκαίρια έχουν γίνει όλο και πιο θερμά, ενώ ο αριθμός των χειμωνιάτικων ημερών με υπερβολικό κρύο μειώθηκε σε συχνότητα, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Ετσι, όχι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και οι χειμώνες έχουν γίνει θερμότεροι.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση, διαπίστωσε ότι τμήματα της Ευρώπης θερμαίνονται ταχύτερα απ’ ό,τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα.

Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους Ευρωπαίους τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η υπερβολική θερμότητα είναι επικίνδυνη επειδή καταπονεί το ανθρώπινο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε θερμική καταπόνηση ή σε θερμοπληξία.

«Ακόμη και σε αυτή την περιφερειακή κλίμακα στην Ευρώπη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αυτές οι τάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα περίμενε κανείς από τη φυσική μεταβλητότητα», ανέφερε η Ρουθ Λόρεντς, επιστήμονας του κλίματος στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και επικεφαλής της μελέτης.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία παρατήρησης των ευρωπαϊκών μετεωρολογικών σταθμών από το 1950 έως το 2018 και, στη συνέχεια, ανέλυσαν το κορυφαίο 1% των υψηλότερων ακραίων θερμοκρασιών και των υψηλότερων ακραίων τιμών υγρασίας και το κορυφαίο 1% των πιο κρύων ημερών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εξέτασαν, δηλαδή, περαιτέρω την πιο ζεστή μέρα ή την πιο κρύα νύχτα ανά έτος, εντοπίζοντας έτσι για κάθε έτος τη μέγιστη/ελάχιστη τιμή και πώς αυτή άλλαζε με την πάροδο του χρόνου.

Οπως διαπίστωσαν, ο αριθμός των ημερών με ακραία υψηλή θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί από το 1950, ενώ ο αριθμός των ακραία κρύων ημερών μειώθηκε κατά δύο ή τρεις ανάλογα με την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά ζεστών ημερών, ο υδράργυρος ανέβηκε κατά μέσο όρο 2,3 βαθμούς Κελσίου. Από αυτό συνεπάγεται ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής των 0,33 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία είναι μεγαλύτερος από την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά κρύων ημερών, η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά μέσο όρο κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Κατά τις ακραία κρύες μέρες η άνοδος της θερμοκρασίας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 0,49 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Ετσι, η θερμοκρασία τόσο κατά τις πιο θερμές μέρες όσο και τις πιο κρύες νύχτες, είναι ανεβασμένη σημαντικά από τις αντίστοιχες καλοκαιρινές και χειμερινές μέσες θερμοκρασίες των παρελθόντων ετών.

Οι ημέρες με υπερβολική θερμότητα τουλάχιστον τριπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 1950-2018. Κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν από περίπου 2 ημέρες ανά έτος το 1950 σε περίπου 6 ημέρες ανά έτος το 2018. Ενώ η αύξηση των θερμών ημερών είναι μικρή από το 1950 ώς το 1972, οι ημέρες με έντονα υψηλές θερμοκρασίες διπλασιάστηκαν την περίοδο 1973-1995 και υπερτριπλασιάστηκαν την περίοδο 1996-2018.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της θερμοκρασίας στις εξαιρετικά ζεστές νύχτες είναι ακόμη πιο έντονη απ’ ό,τι για τις ημέρες, αφού καταγράφεται ο υπερδιπλασιασμός τους από περίοδο σε περίοδο. Αντίθετα, οι εξαιρετικά κρύες νύχτες μειώθηκαν κατά 2 έως 3, αφού από περισσότερες από 5 περίπου, που ήταν το 1950, μειώθηκαν σε περίπου 2 τον χρόνο το 2018.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, δεν υπήρξε κανένας χειμώνας με έναν ανώμαλο αριθμό ακραία ψυχρών νυχτών, κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η συχνότητα των θερμών και ψυχρών ακραίων θερμοκρασιών εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις από έτος σε έτος και οι τάσεις δείχνουν χωρικές ετερογένειες. Ωστόσο, συνολικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη εμφανίζεται ένα σαφές σημάδι με έντονη τάση προς περισσότερες ημέρες και νύχτες με ακραία υψηλή θερμοκρασία και θερμικό στρες και λιγότερες μέρες και νύχτες με υπερβολικό κρύο.

Περισσότερο από το 90% των μετεωρολογικών σταθμών που μελετήθηκαν έδειξαν ότι το κλίμα θερμαίνεται, ποσοστό που είναι πολύ υψηλό για να προέρχεται από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τα προβαλλόμενα κλιματικά μοντέλα, καθώς ορισμένες περιοχές γνώρισαν υψηλότερες ακραίες συνθήκες από τις αναμενόμενες.

Τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια και οι χειμώνες θα γίνουν θερμότερα τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, γεγονός που θα επηρεάσει τις πόλεις και τους ανθρώπους που είναι απροετοίμαστοι για αυξανόμενες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot