FOLLOW US: facebook twitter

Τα «καυτά» μέτωπα της νέας κυβέρνησης

Ημερομηνία: 22-05-2023 | Συντάκτης:

Με  καυτά μέτωπα στην οικονομία έρχεται αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση που θα πρέπει να πιάσει αμέσως δουλειά προκειμένου να διαχειριστεί μείζονα προβλήματα, όπως η ακρίβεια, το υψηλό κόστος χρήματος από τις αυξήσεις στα επιτόκια και το ιδιωτικό χρέος των 256 δισ. ευρώ. Στην ατζέντα με τα ανοιχτά θέματα βρίσκονται οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων, η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ενίσχυση των μισθών, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα κρίνουν την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των κοινωνικών παροχών.

1 Ακρίβεια – Εισοδήματα

Μετά τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας και να βρει λύσεις για την αναπλήρωση των απωλειών από τον πληθωρισμό με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης που αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξης. Προτεραιότητα έχουν η ενίσχυση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων σε αδύναμα οικονομικά στρώματα που εξυπηρετούν ταυτόχρονα στεγαστικά δάνεια και αιμορραγούν από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων. Το σχέδιο στήριξης των 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών θεωρείται ότι έχει μικρή περίμετρο, αφήνοντας εκτός χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν αλλάξει συνήθειες καθώς δυσκολεύονται από το υψηλό κόστος του χρήματος. Στο κάδρο του προβληματισμού θα πρέπει να ενσωματωθεί η άκαμπτη στάση της ΕΚΤ που δεν επιτρέπει τη στήριξη των δανειοληπτών με μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα από το κράτος.

2 Φορολογική μεταρρύθμιση

Η αναδιανομή του φορολογικού βάρους με μειώσεις συντελεστών στην κλίμακα για την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων (16.000 έως 50.000 ευρώ ετησίως) που αντιστοιχούν μόλις στο 15% του συνολικού αριθμού των φορολογουμένων και πληρώνουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για το νέο οικονομικό επιτελείο. Ψηλά επίσης θα βρεθούν η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά το 1 εκατ., η αναμόρφωση των συντελεστών στον ΦΠΑ ή άλλων ειδικών φόρων.

3 Ιδιωτικό χρέος

Καλπάζει το ιδιωτικό χρέος επιτάσσοντας λύσεις ορθολογικότερης διαχείρισης από τη νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών που επιφέρουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη βάζει δικλίδες που αφήνει απ’ έξω χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα ήθελαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους πλην όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η αγορά πάντως ευελπιστεί σε διορθώσεις με κάποιο καλύτερο σχέδιο τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών με χαμηλότερα καπέλα στα επιτόκια εξόφλησης των μηνιαίων δόσεων. Τα «κόκκινα» χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε 113 δισ. ευρώ και αν προστεθούν τα 28 δισ. ευρώ των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 115 δισ. ευρώ των δανείων (72 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, 29,38 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και περίπου 8,6 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά) αθροίζεται ένα ποσό που ξεπερνά τα 256 δισ. ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia