FOLLOW US: facebook twitter

Τα επόμενα βήματα στη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης

Ημερομηνία: 28-03-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49595″ img_size=”full”][vc_column_text]H ρύθμιση για την πρώτη κατοικία καταγράφεται από την κυβέρνηση ως «αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός», το σενάριο της ρήξης με τους δανειστές – το οποίο, ούτως ή άλλως, ποτέ δεν ήταν ισχυρό – ακυρώνεται πλην θεαματικού απροόπτου, και ο σχεδιασμός του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου περνά στο επόμενο βήμα της «θετικής οικονομικής ατζέντας» με ορίζοντα πάντοτε την διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Σε πρώτο χρόνο, ο συμβιβασμός για την πρώτη κατοικία – «συμβιβασμός με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον», όπως τον προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης – δίνει την δυνατότητα για μια πολιτική επιβράβευση της κυβέρνησης, πλην θεαματικού απροόπτου, στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Η εν λόγω επιβράβευση δεν είναι άλλη από την εκταμίευση της δόσης του 1 δις από τα κέρδη των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που δεν είναι αναγκαία μεν σε όρους ρευστότητας και ταμειακής επάρκειας του δημοσίου, θα αποτελέσουν όμως ένα θετικό σήμα προς τις αγορές σε μια κομβική συγκυρία. Αυτό το «σήμα», άλλωστε, θέλει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τόσο για να προχωρήσει το πρόγραμμα του OΔΔΗΧ για τις εκδόσεις νέων ομολόγων, όσο και – κυρίως – για να πάρει το «πράσινο φως» του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Ο εν λόγω σχεδιασμός έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες ως ορίζοντα τον Μάιο, και στην ιδανική του εκδοχή προβλέπει συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή 4,6 δις ευρώ στο Ταμείο πριν από τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, και πάντοτε στο πλαίσιο της θετικής κοινωνικής και οικονομικής ατζέντας το επόμενο βήμα μετά την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για την ρύθμιση που αναμένουν επί μακρόν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και πάνω της η κυβέρνηση επενδύει σημαντικές πολιτικές και εκλογικές προσδοκίες. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, στόχος είναι η ρύθμιση να κατατεθεί στην Βουλή εντός του Απριλίου έτσι ώστε η πλατφόρμα των αιτήσεων να ανοίξει πριν από το Πάσχα. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την ένταξη στην ρύθμιση και των επιχειρήσεων και όχι μόνον των ελευθέρων επαγγελματιών, έστω σε λιγότερο «γενναιόδωρη» μορφή. Συγκεκριμένα, για τις οφειλές των επιχειρήσεων δρομολογείται μια φόρμουλα με βάση την οποία ο διακανονισμός θα περιλαμβάνει μόνον μείωση, έως και απάλειψη, των προσαυξήσεων χωρίς δυνατότητα επανυπολογισμού της οφειλής.

Αντιθέτως, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα προβλέπεται θα δίνεται και δυνατότητα επανυπολογισμού των οφειλών σε βάθος δεκαπενταετίας, δηλαδή για την περίοδο 2002-2016. Παράλληλα, θα προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 85%. Με το ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να φέρει στην Βουλή και την ρύθμιση που θα «παγώνει» τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας. Εδώ, το κρίσιμο στοιχείο θα είναι η αναστολή του ηλικιακού ορίου των 55 ετών για την καταβολή της σύνταξης.

Πέραν αυτών, ουδείς επιβεβαιώνει αλλά και ουδείς αποκλείει και κάποιο φιλολαϊκό «κρυφό χαρτί» από την κυβέρνηση εν όψει ευρωεκλογών. Η συζήτηση που άνοιξε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος για πιθανή χορήγηση δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους μπορεί να κόπηκε άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που υπενθυμίζουν πως στον προϋπολογισμό υπάρχει το γνωστό, αδιάθετο και προς κατανομή, κονδύλι των 658 εκατομμυρίων ευρώ που κανένας ακόμη δεν γνωρίζει εάν και πως θα χρησιμοποιηθεί. Επ’ αυτού, την δική της σημασία ίσως έχει και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος είπε πως «αυτή την στιγμή» δεν υπάρχει θέμα για δώρο Πάσχα, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει πως «αποκαθιστά τις κοινωνικές αδικίες όταν το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia