Τα δύο σενάρια για τη φορολογία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93178″ img_size=”full”][vc_column_text]Tην ισορροπία ανάµεσα στο φρένο που βάζουν οι θεσµοί για άµεση παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων και την ανάγκη να σταλεί ένα σήµα ότι τηρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις για µείωση της φορολογίας προς τη µεσαία τάξη αναζητεί το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν στους θεσµούς υπόνοιες ότι δεν προτίθενται να τηρήσουν τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ενισχυµένης µεταµνηµονιακής εποπτείας, ενώ επιθυµούν να δείξουν ότι οι προσδοκίες της κοινωνίας για µείωση των φόρων είναι βάσιµες. Οι θεσµοί, από την πλευρά τους, εµφανίζονται πεπεισµένοι ότι δηµοσιονοµικά περιθώρια φέτος και το 2020 για µειώσεις στη φορολογία δεν υπάρχουν. Μάλιστα, αυτό αναµένεται να τονίσουν και στις επαφές που θα έχουν µε κυβερνητικά στελέχη.
Αντιµέτωποι µε τις παραπάνω αντικρουόµενες δυνάµεις στην κυβέρνηση βάζουν στο τραπέζι µια σειρά από εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την κατάθεση του φορολογικού νοµοσχεδίου όπως το έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και την ψήφισή του, τον Οκτώβριο, µαζί µε τις όποιες αλλαγές χρειαστεί να γίνουν µετά τις διαβουλεύσεις µε τους θεσµούς.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το σπάσιµο του φορολογικού νοµοσχεδίου σε δύο σκέλη. Το πρώτο που θα κατατεθεί άµεσα και θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου θα περιλαµβάνει διορθωτικές παρεµβάσεις στις 120 δόσεις, όπως είναι η µείωση του επιτοκίου και της µηνιαίας δόσης για τους µικροοφειλέτες και η εφαρµογή του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλο το φάσµα της εστίασης, δηλαδή και στα σερβιριζόµενα ροφήµατα.
Το δεύτερο σκέλος του φορολογικού που θα περιλαµβάνει τη µείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήµατος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα έρθει αργότερα και θα ψηφιστεί τον Νοέµβριο. Ορισµένες από τις ελαφρύνσεις θα τεθούν σε ισχύ από το 2020, ενώ οι υπόλοιπες θα «απλωθούν» µέσα στην τετραετία 2020-2023.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]