FOLLOW US: facebook twitter

Τα «δώρα» της Ομογένειας

Ημερομηνία: 30-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97588″ img_size=”full”][vc_column_text]Την πρόθεσή του να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για τη δημιουργία φάμπρικας μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα η Αστόρια ή η Μελβούρνη να επηρεάζουν ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας και την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Την Αστόρια επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει ένα δείγμα των προθέσεών του σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για να δηλώσει ότι είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, παντού στον κόσμο, όχι μόνο στη μητέρα πατρίδα» και να μιλήσει για μια «σημαντική παρέμβαση στο επίπεδο της σύσφιγξης των σχέσεων της ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα».

Μπορεί να θέλει να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του αυτονόητου αιτήματος για τη διευκόλυνση της ψήφου από τον τόπο διαμονής τους των Ελλήνων πολιτών που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, αλλά με αυτόν τον τρόπο για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε ότι στοχεύει σε ένα πολύ διαφορετικό εκλογικό ακροατήριο. Γιατί και μόνο ο ασαφής όρος «ομογένεια», που επανειλημμένα επιλέγει να χρησιμοποιεί όταν μιλά για την ψήφο των αποδήμων, προδίδει τις επιδιώξεις του.

Πρόκειται βέβαια για έναν όρο που δεν περιλαμβάνει μόνο τους μετανάστες της κρίσης ή όσους έχουν βιοτικούς δεσμούς με την Ελλάδα και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να διευκολυνθούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου κατοικούν, αλλά κυρίως έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνητικών εκλογέων, με μακρινή καταγωγή από Έλληνες γονείς, που ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της.

Η Ν.Δ. διαβεβαιώνει ότι το μέτρο θα αφορά τους «εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους», όμως αποσιωπά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ισχύει μέσω του Κώδικα Ιθαγένειας η παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία ένας μετανάστης στο εξωτερικό, ακόμα και πέμπτης γενιάς, να μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και έτσι αυτομάτως να εγγράφεται στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους, αν αποδείξει καταγωγή από Έλληνα ή Ελληνίδα.

Υποκρύπτεται δηλαδή ο κίνδυνος να ανοίξει μια φάμπρικα μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα η Αστόρια ή η Μελβούρνη να επηρεάζει ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας και την κατανομή των βουλευτικών εδρών που προκύπτει από το όποιο σχετικό μπόνους.

Το παράθυρο για την επίδραση μιας τέτοιας φάμπρικας στο εκλογικό αποτέλεσμα άφησε ανοιχτό ο Κυρ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του στην Αστόρια.

Τι είπε; Άφησε μεν να εννοηθεί ότι οι απόδημοι θα εκλέγουν έναν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών Επικρατείας και όχι τοπικούς βουλευτές, μιλώντας για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15 ούτως ώστε «υποχρεωτικά κάποιοι βουλευτές Επικρατείας να είναι εκπρόσωποι της ομογένειας», αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου να μετρά και στην κατανομή των 300 κοινοβουλευτικών εδρών μεταξύ των κομμάτων.

Πρόκειται για μια επιλογή που εξετάστηκε μεν, αλλά μειοψήφησε στην «Επιτροπή για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων», που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και κατέληξε τον περασμένο Απρίλιο σε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη νομοθετική πρόταση, η οποία αποτελεί και πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως γνωστόν η επιτροπή είχε διακομματικά χαρακτηριστικά και στελεχώθηκε από καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, επιστήμονες και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Είχε πλουραλισμό στην πολιτική άποψη και στη συνταγματική προσέγγιση του θέματος και εξέτασε διεξοδικά κάθε πτυχή του λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τη σχετική διεθνή εμπειρία.

Το άγνωστο εκλογικό σώμα

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το εκτός επικρατείας εκλογικό σώμα. Στο εισηγητικό σημείωμα της επιτροπής αναφέρεται μια εκτίμηση («χωρίς ωστόσο τα στοιχεία αυτά να είναι επίσημα ή/και απολύτως ακριβή») ότι σήμερα στο εξωτερικό διαβιούν περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Θεωρείται ότι αυτός ο αριθμός των συμπολιτών μας περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές αριθμούσαν 9.903.864 ψηφοφόρους.

Πολύ πιο συγκεκριμένη είναι η έκθεση της ΕΕΔΑ (Δεκέμβριος 2017), που υπολογίζει ότι οι Έλληνες πολίτες που έφυγαν από τη χώρα μεταξύ 2008-2015 είναι 699.118. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας αναγνωρίζει ελληνική ιθαγένεια σε όποιον μπορεί να αποδείξει -σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος- την καταγωγή του από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη μέσω του «δίκαιου του αίματος» (jus sanguinis), δυνητικά οι Έλληνες του εξωτερικού που μπορούν να αποκτήσουν δυνατότητα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους μπορεί να αθροίζονται σε μεγαλύτερες μάζες από τις παραπάνω εκτιμήσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia