Τ. Καρνάρος: «Χάθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ από τη νότια Ηλεία»
-Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων για την ένταξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων σε πρόγραμμα ενίσχυσης
-Τι επισημαίνει ο πρόεδρος Τάσος Καρνάρος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Την ένταξη των επιχειρήσεων της πυρόπληκτης ζώνης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές (όπως έγινε με την Αρχ. Ολυμπία) ζητά με επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς του καλοκαιριού.
Η πληττόμενη περιοχή περιλαμβάνει τις ΤΚ Κρεστένων, Καλλικώμου, Μακρισίων, Σκιλλουντίας, Βρίνας και Γρύλλου, οι οποίες υπέστησαν και τη μεγαλύτερη ζημιά από τη φωτιά, ιδιαίτερα στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Τάσος Καρνάρος, οι συντονισμένες ενέργειες πυρόσβεσης απέτρεψαν τον κίνδυνο απώλειας ανθρωπίνων ζώων και σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή οικιών και επιχειρήσεων, όμως η πρώτη καταγραφή της καταστροφής έδειξε καταστράφηκαν περίπου 100.000 ελαιόδεντρα, αφού τα 5.000 στρέμματα από τα συνολικά 8.000 καμένα ήταν λιοστάσια.
«Αυτό σημαίνει ότι το 50% και πλέον της παραγωγής της συγκεκριμένης περιοχής εξαφανίστηκε. Εκτός από την άμεση οικονομική ζημία για τους ιδιοκτήτες(επαγγελματίες αγρότες, πολίτες που η παραγωγή ελαιολάδου λειτουργεί συμπληρωματικά για το εισόδημά τους) για την φετινή παραγωγή αλλά και για τα επόμενα 8-10 έτη μέχρι να αποδώσουν τα νέα ελαιόδενδρα, τεράστια οικονομική ζημία θα επέλθει και για το σύνολο των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής», τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και προσθέτει πως οι επιχειρήσεις μιας κατεξοχήν αγροτικής-ελαιοπαραγωγικής οικονομίας συντηρούνται κατά την περίοδο παραγωγής αλλά και καθ’ όλο το έτος εφόσον το εισόδημα του μέσου αγρότη βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του στην πώληση ελαιολάδου και παραγώγων του.
«Σε μια μέση παραγωγή οκτώ κιλών παραγωγής ελαιολάδου ανά δένδρο, η συνολική ποσότητα ανά έτος είναι 800.000 κιλά επί 4 ευρώ , άρα 3,2 εκατ. ευρώ οικονομική απώλεια ανά έτος για την τοπική και την ευρύτερη οικονομία. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται στο σύνολο των ετών που θα χρειαστεί να ενηλικιωθούν και να αποδώσουν τα νέα ελαιόδενδρα (όπως αναφέρθηκε παραπάνω 8-10 έτη), οπότε είναι προφανές πως η καταστροφή για τον τοπικό εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο είναι τεράστια», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Καρνάροςυπενυμίζοντας πως το αρνητικό προηγούμενο της δημογραφικής απώλειας μετά τις πυρκαγιές του 2007 δεν πρέπει να επαναληφθεί.