Τ. Αντωνακόπουλος: «Σε τρία χρόνια κάναμε ό,τι δεν έκαναν ποτέ»
Ο δήμαρχος Πύργου μιλάει εφ’ όλης της ύλης στην «Πρωινή»
Τι απαντά:
-για τον ηλεκτροφωτισμό και τη ρήξη του με τον Ν. Κυριαζή
-για τα σχόλια στο Facebook
-για το ενδεχόμενο κομματικού «χρίσματος»
Μια συνέντευξη με τον Τάκη Αντωνακόπουλο, είναι πάντα ενδιαφέρουσα δημοσιογραφικά, ειδικά όταν απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν θέματα της επικαιρότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει τριβές και συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα. Ο δήμαρχος Πύργου κάνει συνοπτικό απολογισμό της τριετίας, σχολιάζει το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού και τη ρήξη του με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, Νώντα Κυριαζή, εξηγεί το ύφος της παρουσίας του στα social media κατονομάζοντας πρόσωπα και απαντά στο ερώτημα γιατί να τον ψηφίσουν εκ νέου οι Πυργιώτες.
Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου και στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο
Έχετε μπει στην τελική ευθεία της δημαρχιακής σας θητεία, η μισή από την οποία ήταν σε περίοδο πανδημίας. Ποιοι από τους στόχους σας υλοποιήθηκαν και τι έχουν να περιμένουν οι δημότες το υπόλοιπο 11μηνο;
Καταρχάς μην ξεχνάμε ότι οι δήμαρχοι έχουν μειοψηφία και επικρατεί η λογική “όλοι εναντίον ενός”, να μη γίνει έργο, δηλαδή παλαιοκομματικές προσεγγίσεις και ανωριμότητα απέναντι στην απλή αναλογική… Εμείς παρ’ όλα αυτά μπορέσαμε και κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Σε ζητήματα Δημοτικού Συμβουλίου είμαστε οι πρώτοι που θεσμοθετήσαμε την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων με live streaming και τηλεόραση. Εμείς το βγάλαμε στην Ηλεία αυτό, με σωστή διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Δυστυχώς έχουμε πολλούς ανθρώπους που ζουν πολύ πίσω από το χρόνο που ζούνε…
Ο πρώτος άξονας για εμάς είναι ο άνθρωπος, ειδικά σε μια εποχή μνημονίων. Σε αυτό πρωταγωνιστήσαμε πανελλαδικά στην καραντίνα, αν θυμάστε. Βγήκαμε πρώτοι και είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους, στηρίξαμε τους πολίτες με προμήθειες υλικού, ήμασταν παντού και βοηθούσαμε. Το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα είναι η ακρίβεια και η ανεργία. Σε σχέση με την ανεργία, είμαστε από τους πρώτους Δήμους σε όλη τη χώρα που παίρνουμε τον μεγαλύτερο αριθμό από τον ΟΑΕΔ, 70 εργαζομένους από το πρόγραμμα 55-67 ετών όπου βάζει χρήματα ο Δήμος. Ζητήσαμε και πήραμε 120 από την Κοινωφελή Εργασία, όπου πάλι βάζει χρήματα ο Δήμος, έχουμε συνέχεια παιδιά ΑμεΑ με προγράμματα και συνιδρύσαμε και λειτουργούμε το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, όπου πέραν του ότι βρήκαν 20 επιστήμονες δουλειά, είναι άλλοι 70 συνάνθρωποί μας που παίρνουν συστηματικά καθημερινά υπηρεσίες. Και κάναμε και κάτι άλλο που δεν γινόταν. Πάσχα και Χριστούγεννα 25-30.000 ευρώ μέσα από τις καταστάσεις της Πρόνοιας και με τη βοήθεια του Κλήρου τα μοιράζουμε δίκαια με διατακτικές, που δίνουμε δουλειά σε όλα τα καταστήματα. Δεν υπήρχαν ποτέ αυτά στην πόλη σε επίπεδο κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στον άνθρωπο.
Οι δήμοι σήμερα επιδρούν καθοριστικά και στην οικονομική ζωή των πολιτών. Επ’ αυτού τι έχει γίνει σε αυτά τα τρία χρόνια;
Εμείς είμαστε που σκεφτήκαμε πρώτοι την τοπική οικονομία. Δεν αυξήσαμε τέλη, μειώσαμε το τέλος Ερυμάνθου κα μετά το καταργήσαμε. Δεν αυξήσαμε τέλη κοινοχρήστων χωρών, αλλά τα μειώσαμε αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο της καραντίνας. Επίσης είναι επιλογή μας και πάμε σε 50% μείωση των τελών στα καταστήματα. Αυτήν την εποχή δεν μπορούν να επιβιώσουν αλλιώς. Καταργήσαμε ακόμα τα τέλη που πλήρωναν τα παιδιά σε αθλητικούς χώρους, καταργήσαμε μια σειρά επιβαρύνσεις στον πολίτη. Και για την αγορά συγκρουστήκαμε με συντεχνιακά συμφέροντα για να έχουμε 300-400 τουρίστες στον Πύργο, που αφήνουν αποτύπωμα οικονομικό στην πόλη. Αυτό είναι η βοήθειά μας στην επιχειρηματικότητα, για την οποία τώρα αναθέσαμε την εξειδίκευση της μελέτης για επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή, που έγινε για την περιφέρεια σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας. Συμμετείχαμε σε εκθέσεις κλπ., γιατί για εμάς ο Δήμος είναι κοινωνικός θεσμός, δεν είναι δημοπρατήριο τσιμέντου μόνο.
Βασικοί τομείς που κλονίστηκαν στην πανδημία είναι η Υγεία και η Παιδεία. Πώς αντέδρασε ο δήμος σε όσα συνέβησαν την περασμένη τριετία;
Όπως ανέφερα, επειδή για εμάς είναι κέντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, πρώτη ανάγκη του ανθρώπου είναι υγεία και δεύτερη η παιδεία. Εμείς ανοίξαμε όλα τα μεγάλα θέματα. Στο χώρο της Υγείας έχουμε κάνει τρομερές κινητοποιήσεις, στις οποίες δεν υπάρχει η απαιτούμενη συμμετοχή φορέων και πολιτών για το Νοσοκομείο. Περιμένουμε 20 φορείς της πόλης ραντεβού με τον Υπουργό, εγώ έβαλα να μπούμε στην άγονη ζώνη και αντιστέκεται το υπουργείο. Η υγεία στην Ηλεία νοσεί, είναι επικίνδυνες οι υπηρεσίες υγείας. Δεν υπάρχει νοσοκομείο χωρίς παθολόγους.
Στο χώρο παιδείας, δεν μασήσαμε τα λόγια μας και φέραμε τα σχολεία που ήταν στα λυόμενα αμέσως στον χώρο του πρώην ΑΕΙ το Πολυκλαδικό. Και τα παιδιά από τον Άγιο Ιωάννη θα πάνε στη Μυρτιά, σε σχολείο που επισκευάσαμε. Και μια σειρά από εργασίες σε όλα τα σχολεία με εργολαβίες που συνέχεια βγάζουμε, αυτό είναι κάτι καινούργιο. Γιατί για εμάς ο άνθρωπος προέχει και θέλουμε πολίτες με αυτοπεποίθηση και ισορροπημένους και είμαστε μπροστά σε όλα τα κοινωνικά φαινόμενα όπως το μπούλινγκ, για το οποίο συνεργαζόμαστε με το Χαμόγελο του Παιδιού. Βάλαμε σεκιούριτι έξω από σχολεία για να προστατεύουμε και το άλλο αγαθό που είναι η ασφάλεια, γιατί στην πόλη έχουμε προβλήματα ασφάλειας. Υπογράψαμε προγραμματική με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τέλη Γενάρη θα έρθουν πανεπιστημιακοί, να κάνουμε μεγάλη συνάντηση για το τι μπορεί να πάρει ο Πύργος. Είδατε η Αχαΐα τι ωραία μας την έφερε; Κτηνιατρική στο Αγρίνιο τώρα…
Ποια είναι η άποψή σας για όσα έχουν γίνει σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό και τι θα γίνει από δω και πέρα; Θα επιδιώξετε νέα διαβούλευση;
Σε αυτή την πόλη περισσεύει η υποκρισία και όλα προσωποποιούνται σε αντιθέσεις. Κάποτε ήταν να γίνει ένα μεγάλο παρκινγκ στην πλατεία και δεν το άφησαν οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα αντιδρούν. Θα είχαμε λύσει το κυκλοφοριακό. Κινδυνολογήσαν ότι θα γκρεμιστεί η εκκλησία. Ανοησία στην νιοστή. Τώρα αντιδρούν για κάτι που κάνει όλη η Ελλάδα και μετά αναρωτιόμαστε γιατί ο Πύργος είναι πίσω. Μα γιατί έχει τέτοιους ανθρώπους. Αυτό που γίνεται σε όλη την Ελλάδα, για φθηνό φως με led, γίνεται με δυο τρεις τρόπους. Γιατί κάνουν όλοι Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης; Γιατί είναι ο πιο συμφέρων και ο πιο γρήγορος. Γιατί δεν κάνουν προμήθεια; Γιατί θα πρέπει ο δήμος να βάλει 4-5 εκατ. € από την τσέπη του που με τους τόκους θα πάνε 8-9 εκατ.€ που με τη συντήρησή του –την οποία γλιτώνεις για 12 χρόνια– θα σου πάνε παραπάνω από αυτά που βάζεις τώρα. Τι πιο απλός; Γιατί το κάνουν αυτό στον Πύργο; Γιατί είναι μαθημένοι στην λογική “δε θα αφήσουμε να γίνει έργο” για να σου κάνουν αντιπολίτευση. Έχουμε μια αντιπολίτευση καταστροφικής πολιτικής, όχι δημιουργικής. Στο θέμα του ηλεκτροφωτισμού που υπήρξε η αντίδραση, κάναμε ό,τι λέει ο Νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή. Αυτά ελέγχονται σε όλα τα επίπεδα, εμείς συνεχίζουμε. Κάνεις ένα έργο για να έχουμε φως και φθηνότερη ενέργεια, συντήρηση που κάνει όλη η Ελλάδα, δεν τρελάθηκε όλη η Ελλάδα! Αυτή είναι η διαφορά του Πυργιώτη, “δεν κάνω τίποτα, κάθομαι και κοιτάω το μέλλον για να μη δεσμεύσω το μέλλον”. Τότε να μην κάνουμε τίποτα. Για αυτό μας έβγαλε ο κόσμος, για να κάνουμε έργα. Θέλουμε να φωτίσουμε την πόλη. Η μελέτη έγινε αμέσως με την εκλογή μας και ποτέ δεν είπαν κάτι. Ψηφίσανε το τριετές αναπτυξιακό το 2021, το βλέπανε και δεν κάνανε κάτι. Φέραμε τον Αύγουστο εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή, κανείς δεν αντέδρασε… Το έργο προχωράει.
Αν είχαν μάθει να κλέβουν σε όλη τους τη ζωή, θεωρούν ότι όλοι είναι κλέφτες. Τόσο χυδαία ομολογία ότι όλα γίνονται για να κλέβουμε -διότι ακριβώς το ίδιο είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια- και τώρα πάνε καθημερινά για κακουργήματα. Αυτοί θέλουν να κάνουν το ίδιο με εμάς, εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Αυτή είναι η απάντησή μου. Μονίμως σκέφτονται έτσι, ληστεία και μονίμως έρχονται κακουργήματα για τις πράξεις τους στο παρελθόν. Τρεις φορές έχουν συνεργαστεί. Μία για τις ζωντανές μεταδόσεις του ΔΣ επειδή τους άρεσε και στην άλλη, όπου έγιναν πανελλαδικώς γνωστοί για την ασχετοσύνη τους περί της αυτοδιοικητικής νομοθεσίας.
Αναφέρεστε στην εργολαβία του 1,4 εκατ. ευρώ;
Το έργο τελειώνει και μετά από όλα αυτά είχαν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο της Πάτρας τον Ιούνιο, όμως τα παράτησαν διότι είδαν ότι δεν βγαίνει κάτι. Δηλαδή ανακάτωσαν κόσμο, πέταξαν λάσπη να μη γίνει έργο με χρήματα που ήταν παρατημένα στο ταμείο Μολυβιάτη και θα τα χάναμε αν δεν τα παίρναμε, και το όλον ήταν ότι οι ίδιοι είχαν κάνει το ίδιο και το 2011 -και καλά έκαναν- δίνοντας σε έναν μεγάλο κατασκευαστή το έργο. Το πρόβλημά τους ήταν γιατί δεν το δώσαμε σε κάποιον στον Πύργο. Αν δεν το είχαμε δώσει στον Ψαλτάκο, που έχει ρευστότητα με την κρίση που υπάρχει, δεν θα γινόταν το έργο όπως έχει συμβεί με την πλατεία, στο Κατάκολο, στην παράκαμψη Αγίου Ιωάννη. Πάλι σε καλό μας βγήκε.
Με αφορμή το θέμα του ηλεκτροφωτισμού, όμως, διαπιστώθηκε ρήξη με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντα Κυριαζή. Θέλω να ρωτήσω για ποιο λόγο ζητήσατε την παραίτησή του και αν προτίθεστε να τον διαγράψετε από μέλος της παράταξής σας.
Η θέση του προέδρου είναι θέση της πλειοψηφίας, είναι πρόταση Δημάρχου και έτσι βγήκε. Αυτή τη στιγμή βγαίνεις και διαφωνείς και κάνεις και κάτι ύπουλο, πας δηλαδή να κάνεις κόντρα, συνομιλείς με άλλες απόψεις, συκοφαντείς – γιατί είναι συκοφαντίες κατά αυτών που σε βάλανε στη θέση αυτή. Άρα η ελάχιστη εντιμότητα λέει “καταγγέλλω και φεύγω”. Τίποτα δεν θα κάνω. Τους αφήνω όλους να εκτίθενται. Εμείς δεν κάνουμε καφενείο το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε ροντέο. Ο καθένας φαίνεται πόσο αξίζει. Είναι ο καλύτερος τρόπος, τους αφήνεις στην κοινωνία να απογυμνωθούν. Η γελοιοποίηση να μαζεύονται αναρμοδίως και παρανόμως να βγάζουν αποφάσεις, δεν έχει κανένα αντίκτυπο. Αυτό σημαίνει ότι είτε αγνοούν είτε δεν σέβονται αρχές και θεσμούς και κάνουν πλάκα.
Πολλές φορές απαντάτε σε σχόλια στα Social media με ύφος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ειρωνικό και απαξιωτικό. Θεωρείτε ότι είναι δικαιολογημένος τρόπος αντίδρασης ή μήπως κάπου υπερβάλετε;
Είναι μια σειρά απατεώνων στην πόλη, 4-5 τους λέω επικοινωνιακούς υπόκοσμους, είναι άνθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται χωρίς ΑΦΜ, η χυδαιολογία είναι στην πρώτη γραμμή. Τους λέω λοιπόν ότι μαζεύουν πενηντάρια, γιατί είναι γνωστοί στην κοινωνία μας με ποιους τρώνε τα βραδιά μαζί. Αυτή είναι μια άθλια μορφή αντιπολίτευσης που γίνεται σε αυτή την πόλη. Δεν είναι αυτή η κοινωνία. Ούτε μπορούν να χρωματίζουν τα πράγματα τύποι που είναι περιθωριακοί ή παρακμιακοί ή και διαταραγμένοι κάποιοι από αυτούς. Εγώ τι θα κάνω δηλαδή; Δήμαρχο με γραβατωμένη σοβαροφάνεια δεν θα το κάνω ποτέ. Αν έχετε μάθει από αυτούς, εγώ δεν είμαι από αυτούς με ξέρετε. Εγώ είμαι από αυτούς που μιλάνε κατευθείαν. Αυτό τους ενοχλεί. Αυτοί οι υποκριτές «ιησουίτες» και λοιποί που κυκλοφορούν στην πόλη, είναι αυτοί που την έχουν κλέψει και την έχουν καταστρέψει. Καλούς τρόπους σε αυτούς; Εγώ έχω κάλους τρόπους, αλλά είμαι και ειλικρινής, για να τελειώνουμε. Γιατί αυτοί οι τύποι έχουν τόσο κάλους τρόπους, που ένας από αυτούς, ο κ. Θεοδώρου, πηγαίνει δικηγόρος στα Δικαστήρια στην Πάτρα και αγορεύει κατά του Πύργου για ένα χιλιάρικο για τον δήμο Αρχ. Ολυμπίας και να το γράψετε, για να στερήσει 800.000 € από τον Πύργο. Αυτή είναι η γραβατωμένη σοβαροφάνεια, εγώ προτιμώ να είμαι πιο ειλικρινής. Αυτό είναι ενοχλητική συμπεριφορά.
Μπαίνουμε στο 2023, πλησιάζουν εκλογές. Θα επιδιώξετε χρίσμα ή στήριξη από κάποιο κόμμα;
Όχι, κανένα. Εμείς έχουμε το χρίσμα της κοινωνίας. Είμαστε πολλοί περισσότεροι από όσοι νομίζουν. Το επόμενο διάστημα θα δείτε θεαματικές κινήσεις και προσχωρήσεις και διευρύνσεις του σχήματος. Η κοινωνία, όπως τη μετράμε εμείς, διότι έχουμε μάθει να την μετράμε πάντα σωστά, είναι μαζί μας εκτός από κάποιους πληρωμένους περιθωριακούς, γνωστής υποστάθμης ποιοτικής και πολιτιστικής στην πόλη. Είναι γνωστοί αυτοί, μιλάμε για τύπους που είναι στα όρια της απάτης, λένε ότι είναι πτυχιούχοι και δεν είναι, είναι παραβατικοί… Αυτά λέω και ενοχλούν, αλλά αυτά είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να βγαίνουν τιμητές λοιπόν αυτοί και να υβρίζουν θεσμούς και εμείς να είμαστε παρατηρητές. Σε ποια λογική;
Εντέλει, γιατί κάποιος να ξαναψηφίσει Τάκη Αντωνακόπουλο για δήμαρχο Πύργου;
Γιατί πρώτον αλλάξαμε το προφίλ του δημαρχείου, σας είπα εκατό πράγματα που κάναμε για την κοινωνία, για τα παιδιά, τη νέα γενιά. Κάναμε τον κόσμο να χαμογελάει. Υπήρξαν ποτέ πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Πύργο; Είχατε δει 20 χρόνια τώρα, τόσες εκδηλώσεις που κάνουμε και συμμετέχει ο κόσμος, τόσα run για τα παιδιά, συμμετοχή; Βγάλαμε τον κόσμο από τα σπίτια του. Κάναμε το πρώτο καρναβάλι με 10χιλ. κόσμο και θα κάνουμε και φέτος. Ανοίξαμε τα κτίρια και πήραν ζωή. Έχουμε αναπτύξει ένα σοβαρό δίκτυο αλληλεγγύης στο πάρκο Ξυστρή, που ήταν κλειδωμένο και έγινε κέντρο πολιτισμού και αλληλεγγύης. Έχουμε κάνει αρκετά έργα που δεν είχαν ξαναγίνει. Στη ΔΕΥΑΠ έχουμε 4 εκατ. ευρώ έργο για να έχουμε δίκαιο σύστημα καταγραφής και πληρωμής του νερού.
Λειτουργούμε την πολιτική προστασία και έχουμε ρίξει άπειρα χαλίκια παντού, έχουμε κάνει πάνω από 4 εκ. έργα σε σχέση με αγροτικές οδοποιίες και δρόμους. Με το 1,4 αυτή την ώρα δουλεύονται έργα όπως το Κλειστό, σε λίγες μέρες θα βγει ανάδοχος για Κολυμβητήριου, ξεκίνησε η Αγία Βάρβαρα, δεν είναι «θα». Στο Κατάκολο στο Βουνό, στην πλατεία Ελαιώνα, αυτή την ώρα ξεκινάνε άπειρα έργα στα χωριά, παντού, αναπλάσεις στην πόλη (Κολοκοτρώνη, Ανδριάρα) και μια σειρά άλλα έργα που γίνονται, το 1,2 που πέρασε προσυμβατικό έλεγχο από Επίτροπο στο δρόμο προς το Καταράχι, στην καθαριότητα. Το λιμάνι απέκτησε υπόσταση (κάμερες, σεκιούριτι, διώξαμε καρνάγιο) μια σειρά από δράσεις, τα βλέπει ο κόσμος, ισομερώς στο δήμο. Γίναμε πιο δίκαιοι. Σαράντα δικηγόροι παίρνουν δουλειές που έπαιρναν μόνο δυο, το ίδιο και με τους εργολάβους. Λύνουμε το Ποτόκι άμεσα, κάνουμε για το Δέλτα Αλφειού με το Μετσόβιο μελέτη ανάδειξης, ανοίξαμε όλα τα θέματα. Κάναμε ό,τι δεν έκαναν ποτέ.
Ο Κούβελος ήταν κλειδωμένος, έκαναν τα έργα για τους εργολάβους. Δήμος είναι κοινωνία, πολιτισμός. Εμείς δείξαμε άλλο πρόσωπο που στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, είναι η νέα γενιά, η καθημερινότητα, ο πολιτισμός, το χαμόγελο. Ασχολούμαστε με μικρά και μεγάλα θέματα. Στο Βουπράσιο εμείς κάναμε το μεγαλύτερο συλλαλητήριο για την Πατρών-Πύργου. Δεν είμαστε εδώ για να μοιράζουμε ψίχουλα κάθε μέρα στους φίλους μας, γιατί αυτό έκαναν στο παρελθόν. Ξαναβγάλαμε τον Πύργο από την αφάνεια των πολιτικών εξελίξεων. Το έχετε δει το κύρος του δήμου πιο είναι; Όσοι έρχονται στον Πύργο, έρχονται εδώ. Και όταν χρειαστεί συγκρουόμαστε με όλους για το καλό της πόλης μας. Αυτή είναι η διαφορά μας. Πότε είχαν δοθεί βοηθήματα σε όλα τα σωματεία και συλλόγους, ενεργοποιήσαμε κωδικούς για απόρους συμπολίτες είχαν δώσει ποτέ; Δεν ασχολούνταν ποτέ με ανθρώπους. Για να τελειώνουμε κάπου.
Αυτή η ψευδεπίγραφη ευγένεια, η ατσαλάκωτη σοβαροφάνεια, νομίζω αυτή έχει στοιχίσει στον Πύργο και τώρα δίνουμε τη μάχη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συγκρούεσαι, δεν μπορεί να είναι όλα στρογγυλά και βελούδινα, γιατί πας στην παραλυσία. Αυτή η λογική δηλώνει δυο πράγματα. Είτε ότι φοβάσαι είτε ότι δεν μπορείς, της αδυναμίας. Εμείς έχουμε δείξει ότι τα μπορούμε όλα.