FOLLOW US: facebook twitter

Tο Χρονογράφημα: Οι εργένηδες (2)

Ημερομηνία: 29-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

garidomakaronada-2

Σας έγραφα τις προάλλες ότι και το νοστιμότερο ετοιματζίδικο φαγητό, δεν συγκρίνεται επ’ ουδενί με το σπιτικό. Αδιάψευστος μάρτυρας οι εργένηδες της πόλης και ο «χρόνια στο κουρμπέτι» Νίκος που σκαρφίστηκε και έστησε τη μηχανή με την κουζίνα της συμπαθούς Αντιγόνης.

Ο καιρός κυλούσε και οι πιστοί θαμώνες του ιδιότυπου ρεστοράν της κυρίας Αντιγόνης αυξάνονταν με γεωμετρική ταχύτητα. Ο Νίκος απεδείχθη χρυσοφόρα ζωντανή διαφήμιση της κατσαρόλας της στα στέκια των εργένηδων. Αλλά κι’ αυτή είχε επιστρατεύσει όλη της τη μαεστρία προκειμένου να ικανοποιεί την εκλεκτή της πελατεία.

Οι γαριδομακαρονάδες, τα μυδοπίλαφα, τα κρασάτα ψαρονέφρια και τα αρνάκια φρικασέ, έδιναν και έπαιρναν. Φυσικά όλα αυτά συνοδεύονταν από πλούσιες δροσερές σαλάτες και κάθε τόσο σε γιορτές και Κυριακές με ραβανί, καρυδόπιτες και γαλακτομπούρεκα.

Για τον εαυτό της φυσικά ούτε που νοιαζόταν καθόλου. Συχνά πρόσφερε τη μερίδα της στους αργοπορημένους και την έβγαζε με δυο αβγά μάτια. Χόρταινε ταΐζοντας τον κόσμο. Πεντάευρω- πενταευρω, πλάκα- πλάκα ο τζίρος της έφτασε τα τρία χιλιάρικα μηνιαίως με κόστος σκάρτο το 60%.

Οι γεύσεις με τις οποίες σαγήνευε τους οισοφάγους των εργένηδων, άρχισαν να χρηματοδοτούν τις δόσεις της τράπεζας για ένα παλιό υπόλοιπο που είχε κληρονομήσει από τον συγχωρεμένο, τις οφειλές της στη διορθώτρια του διπλανού ατελιέ μοδιστρικής και την νέα ολοκληρωμένη σειρά μαγειρικών σκευών που αγόρασε για τις ανάγκες του επαγγέλματος.

Αλλά και τα διόλου ευκαταφρόνητα φιλοδωρήματα ήσαν υπεραρκετά για μια Σαββατιάτική έξοδο με τη φιλενάδα της στην οποία πάντα έκανε τα έξοδα.

Όσο για τον Νίκο, που η κυρία Αντιγόνη ποτέ δεν ξέχναγε να του εκφράζει την ευγνωμοσύνη της, λέγοντας του «να συγχωρούνται τα πεθαμένα του» διερωτόταν διαρκώς που στο διάβολο έμαθε η κυρά- Αντιγόνη να «εκμαυλίζει συνειδήσεις» παίζοντας στη παλάμη τις γεύσεις σαν ναταν ταχυδακτυλουργός.

Που να φανταστεί πως της τάχε φέρει έτσι η ζωή ώστε να αναγκαστεί κορίτσι πράμα να θητεύσει στη Μάρω τη Πολίτισσα, εφάμιλλη για να μη σας πω ανώτερη και της πασίγνωστης Λωξάντρας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot