FOLLOW US: facebook twitter

Συζητιέται η παράταση προς Ιανουάριο 2025 στο ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής για τον ελαιοκομικό τομέα.

Ημερομηνία: 27-11-2024 | Συντάκτης:

 Για να αποσαφηνιστούν οι «γκρίζες ζώνες» στο ελαιόλαδο και το σύνολο του ελαιοκομικού τομέα

Κυριακή κοντή γιορτή βάσει σχεδιασμού της ΑΑΔΕ για το ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής, το οποίο από 1 Δεκεμβρίου προβλέπεται να καταστεί υποχρεωτικό για αγροτικό τζίρο από 200.000 ευρώ καθώς και για το σύνολο του ελαιοκομικού τομέα (μετακίνηση ελαιοκάρπου, ελαιοτριβεία, χονδρεμπόριο, βιομηχανία τυποποίησης). Στη πράξη βέβαια, τα ερωτήματα και τα αιτήματα ανθρώπων της αγοράς προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ είναι πολλά και ο χρόνος πλέον πολύ λίγος.

Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται συνεχείς επαφές μεταξύ του κλάδου των λογιστών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να αποσαφηνιστούν οι «γκρίζες ζώνες» πριν εφαρμοστεί το νέο μέτρο της ψηφιακής έκδοσης του Δελτίου Αποστολής μέσω ιδιωτικής πλατφόρμας ή το my-timologio της ΑΑΔΕ. Επίσης, μαζικό είναι το αίτημα για καταρχήν παράταση της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου προς 1 Ιανουαρίου 2025, ώστε να γίνει ευκολότερα η όποια προσαρμογή.

Όσον αφορά την ελαιοκομία, το νέο σύστημα που φαίνεται πως θα τεθεί σε ισχύ το αμέσως επόμενο διάστημα έχει ως στόχο να συνδέσει τα παραστατικά του ελαιοτριβείου με τα ψηφιακά Δελτία Αποστολής του ελαιοπαραγωγού, με τέτοιο τρόπο να μπορεί το κράτος να ελέγξει δειγματοληπτικά την πιστότητα της διακίνησης. 

Κοινώς, έστω ένας ελαιοπαραγωγός που συγκομίζει 5 μέρες καρπό και κάνει 10 παραδόσεις στο ελαιοτριβείο της αρεσκείας του. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο παραγωγός θα πρέπει να κόψει από 1 Δεκεμβρίου ψηφιακά 10 Δελτία Αποστολής, να τα διαβιβάσει και να τα εκτυπώσει στο χωράφι, υπολογίζοντας την ποσότητα του καρπού που παραδίδει κατά προσέγγιση. Εν συνεχεία, το ελαιοτριβείο θα κόβει κλασικά ένα συγκεντρωτικό παραστατικό με το αποτέλεσμα της έκθλιψης, το δικαίωμα του ελαιοτριβέα (σε είδος ή χρήμα) και θα επισυνάπτει τα ψηφιακά Δελτία Αποστολής, ενώ θα σημειώσει αν το ελαιόλαδο παραδόθηκε πίσω στον παραγωγό η αποθηκεύτηκε στην εκάστοτε επιχείρηση. Κάπου εδώ έρχεται το αίτημα αρκετών ελαιοπαραγωγών για υποχρεωτικά ζυγολόγια στο ελαιοτριβείο. 

Με το παραπάνω σύστημα, μπορεί να μην λύνεται το πρόβλημα της ετήσιας «αυτοκατανάλωσης» (τενεκές), ωστόσο το κράτος είναι σε θέση να ελέγξει ευκολότερα (αρκεί ο QR κωδικός) και απομακρυσμένα τη διακίνηση του ελαιόκαρπου, βεβαιώνοντας πως οι παραγόμενες ποσότητες ελαιόλαδου είναι υπαρκτές, ώστε να επιβεβαιώσει έπειτα σε δεύτερο χρόνο σταδιακά την εμπορία τους.

agronews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia