Συστράτευση για τη σταφίδα
– Ευρεία σύσκεψη χθες στο Μικρό Συνεδριακό για τη «διάσωση» του προϊόντος
– Όλοι μαζί πάνε στον Υπουργό
– Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι παραγωγοί για μη συρρικνωθεί κι άλλο η καλλιέργεια
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συναρμόδιους υπουργούς με στόχο τη «διάσωση» της σταφίδας και τηνεπαναχάραξη μιας βιώσιμης στρατηγικής για το προϊόν, καθώς και η συγκρότηση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρου Βασιλόπουλου, καθώς έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα που συρρικνώνουν την καλλιέργεια.
Η σύσκεψη ήταν πολυπληθής καθώς συμμετείχαν δεκάδες παραγωγοί, μεταποιητές και εκπρόσωποι φορέων, δεδομένου ότι η φετινή χρονιά είναι η δυσκολότερη της τελευταίας τριετίας, λόγω του περονόσπορου και της σταθερά χαμηλής τιμής πώλησης (κάτω από ένα ευρώ το κιλό), ενώ παρέμβαση μέσω Skype έκανε και το στέλεχος του ΥΠΑΑΤ, Νίκος Γραμματικός.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο στο θέμα της τιμής, όσο και στο πώς θα αποζημιωθούν οι εκτός ΕΛΓΑ ζημιές από τον περονόσπορο, ενώ στη συνέχεις αναλύθηκαν και επιμέρους ζητήματα,.
Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων για να αποτραπεί η συρρίκνωση της καλλιέργειας και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
«Πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική για τα επόμενα χρόνια στη σταφίδα. Η πολιτεία συνολικά δεν έχει βάλει πλάτη, πέρα από μικρές αποζημιώσεις. Παρότι εμείς δεν έχουμε τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε ως β’ βαθμός αυτοδιοίκησης για να λύσουμε το πρόβλημα, παίρνουμε την πρωτοβουλία για να λύσουμε τα θέματα, όπως η τιμή, η αναδιάρθρωση της σταφίδας, η συγκρότηση διεπαγγελματικής, η δημιουργία προγραμμάτων της αγροδιατροφικής σύμπραξης, η απορρόφηση των αποθεμάτων. Πρέπει να προστατεύσουμε την κορινθιακή σταφίδα, να αυξήσουμε τα στρέμματα και όχι να τα μειώσουμε, με μια σωστή στρατηγική», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος παρέθεσε συνοπτικά όλα τα προβλήματα προς συζήτηση.
Σε απόγνωση οι παραγωγοί στα σταφιδοχώρια
Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της ΤΚ Χειμαδιού, Χρήστος Μπουλούμπασης, δήλωσε πως η καλλιέργεια της σταφίδας κάθε χρόνο είναι και σε χειρότερη θέση.
«Το Χειμαδιό είναι ίσως το μεγαλύτερο σταφιδοχώρι, με πολλούς νέους αγρότες και μεγάλη παραγωγή. Δεν υπάρχει όμως προοπτική, γιατί δεν είναι εύκολο να βάλουμε άλλη καλλιέργεια. Δεν υπάρχουν νερά και είναι τα εδάφη τέτοια, που δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάτι άλλο από σταφίδα κι ελιές. Φέτος έχουμε μεγάλο πρόβλημα από τον περονόσπορο. Η πολιτεία πρέπει να σκύψει σε αυτό για να μείνει ο κόσμος στα χωράφια. Η τιμή δυο χρόνια τώρα είναι πολύ κάτω. Την κρατάμε γιατί αν την εγκαταλείψουμε τη σταφίδα, θα είναι για πάντα. Ζούμε με την ελπίδα αλλά πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει με την τιμή ή με κάποια ενίσχυση. Να χαλάς 5.000 και να παίρνεις 3.000, είναι ασύμφορο», τόνισε.
Ο σταφιδοπαραγωγός Άγγελος Θεοδωρόπουλος από τη Χαριά δήλωσε πως η κατάσταση έχε φτάσει σε αδιέξοδο. «Η χρονιά είναι δύσκολη, πολλά τα έξοδα. Οι ζημιές πολλές λόγωτων καιρικών συνθηκών και τιμή είναι εξευτελιστική. Δεν αξίζει να καλλιεργούμε αν δεν αλλάξει κάτι. Για μένα η λύση είναι κατώτατη τιμή δύο ευρώ, για να βγει και κάτι. Αλλιώς οι νέοι δεν θα μείνουν στα χωριά και θα εγκαταλείψουν το προϊόν. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει να κόβουν, ο κόσμος έχει δυσαρεστηθεί, δεν αντέχει άλλο», δήλωσε.
Μεγάλη η ζημιά από τον περονόσπορο
Ο Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, γραμματέας του Ομίλου Φίλων Σταφίδας και σταφιδοπαραγωγός, επισήμανε πως η σταφίδα έχει πάρει την κατιούσα εδώ και τρία χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στην τιμή.
«Φέτος είχαμε άσχημες καιρικές συνθήκες και πολλά έξοδα στη σταφίδα, με αποτέλεσμα ο περονόσπορος να έχει αφανίσει στα αμπέλια το 90% της παραγωγής και στις σταφίδες κοντά το 50%. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτές τις ζημιές και από εκεί και πέρα δεν περιμένουμε κάτι άλλο. Αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια για το προϊόν, το έκανε η φύση. Βέβαια λόγω της μειωμένης παραγωγής και λόγω περονόσπορου, η φετινή παραγωγή είναι πάρα πολύ χαμηλή. Τα αποθέματα που κουβεντιάζουμε όλο αυτό το διάστημα θα φύγουν μόνα τους. Η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια δεν στήριξε τους σταφιδοπαραγωγούς και έδωσε ψίχουλα. Ελπίζω η καινούργια κυβέρνηση και ο νέος υπουργός να μη μείνει στα λόγια», ανέφερε.
Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της ΤΚ Σοπίου, Λευτέρης Σταυρόπουλος, δήλωσε «Οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε ένα σημείο που είναι έτοιμοι να φύγουν από τηνπαραγωγή. Φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά και λέγαμε ότι θα κάνουμε λιγότερα έξοδα και ραντίσματα με την τιμή που έχει η σταφίδα, αλλά φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάνει τα τετραπλάσια έξοδα της παραγωγής και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα πουθενά. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και ζητάμε τη στήριξη από τη κυβέρνηση και από το κράτος. Πρέπει να μας βοηθήσουν για την επανεκκίνηση της σταφίδας. Πάρα πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πουλήσει σταφίδα και όσοι την έχουν δώσει, την έχουν οι μεταποιητές στις αποθήκες και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν ξέρουμε τι θα γίνει», σημείωσε.
Παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος τόνισε πως απαιτούνται πρωτοβουλίες σε ένα σύνθετο θέμα για να προστατευτεί και να αναδειχθεί η σταφίσα, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των βουλευτών Διονυσίας Αυγερινοπούλου, Ανδρέα Νικολακόπουλου, Διονύση Καλαματιανού και Μιχάλη Κατρίνη. Στον χαιρετισμό που απέστειλε, η κ. Αυγερινοπούλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση μέτρων και δράσεων για την ενδυνάμωση και την προώθηση της σταφίδας, υπενθυμίζοντας όσα έχουν γίνει ως τώρα από την πλευρά της.