Σύσταση για εμβολιασμό παιδιών έως 4 ετών που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου
Από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου
Τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού ακόμα και για παιδιά και βρέφη από 6 μηνών έως 4 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή είναι ανοσοκατασταλμένα συνέστησε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πανδημία.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι εφόσον υπάρχει σύμφωνη ιατρική γνώμη μπορούν να εμβολιάζονται και τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, αφού πρώτα τόνισε πως είναι χαμηλός ο κίνδυνος για τα παιδιά αυτά.
Αναφερόμενος σχετικά ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν ήδη παραληφθεί τα εμβόλια για αυτή την ηλικιακή ομάδα και ότι οι γονείς θα ενημερωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών θύμισε εξάλλου πως ήδη η επιτροπή για τον εμβολιασμό των παιδιών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή /και είναι ανοσοκατασταλμένα.
Ανέφερε ακόμα ότι κατά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον καταγράφηκε και στη χώρα μας αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστική για τις νέες υποπαραλλαγές με βάση όσα έχει ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λέγοντας πως δεν χρειάζεται να αναβαθμιστεί το επίπεδο επιτήρησής τους επί του παρόντος.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ακόμα ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το σύνδρομο longcovid στα παιδιά.
Μιλώντας γενικότερα για την αξία του εμβολιασμού σημείωσε ότι «ο έγκαιρος εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική είναι σημαντικότερος απ’ τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί».
Τόνισε μάλιστα πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρανοήσεις και ότι αφενός δεν αναμένονται νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και αφετέρου δεν υπάρχουν εμβόλια και για κορονοϊό και για γρίπη ταυτόχρονα.
Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για κορονοϊό και για γρίπη, καθώς κυκλοφορούν πλέον οι ιοί της γρίπης και ο συγκυτιακός ιός, και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.
Ακόμα αξίζει να σημειωθεί η αναφορά της ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, αν και η ίδια εμφανίστηκε ακόμα επιφυλακτική ως προς τον ισχυρισμό αυτό. Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα έναντι του κορονοϊού ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν γίνει πάνω από 21 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικά τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν κάνει περίπου 838.000, ενώ έχουν προγραμματιστεί πάνω από 62.000 ραντεβού. Είπε ακόμα, ότι το 23,3% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου στο 18%.