FOLLOW US: facebook twitter

Συνθήκες “ατέλειωτης δίψας” στα νησιά – Ξεκίνησαν λιτανείες

Ημερομηνία: 19-10-2024 | Συντάκτης:
Ανομβρία – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Μείωση της αγροτικής παραγωγής, συνθήκες ερημοποίησης και προβλήματα στην κάλυψη των τουριστικών αναγκών είναι ορισμένα από τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την λειψυδρία.

Με συνθήκες ακραίας λειψυδρίας καλούνται να πορευτούν τα νησιά και η Κρήτη, καθώς εδώ και τρία χρόνια οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα, με πολλαπλά αποτελέσματα για όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ήδη, με λιτανείες την Κυριακή (20/10) επιχειρεί η Νάξος να αντιμετωπίσει την ξηρασία, που καταστρέφει σπορές πατάτας αλλά και ζωοτροφών. Όπως αναφέρει ο συνεταιρισμός, μετά από τρία χρόνια λειψυδρίας η μείωση της παραγωγής πατάτας φτάνει το 70%. Να σημειωθεί ότι και τα αποθέματα είναι ελλειμματικά καθώς, οι δύο μεγάλες δεξαμενές στη Νάξο είχαν μόνο 220.000 κυβικά μέτρα νερού, το ένα τρίτο της ποσότητας που συγκεντρώθηκε το 2023. “Η ξηρασία απειλεί ολόκληρο τον κλάδο, γιατί οι αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρόλο που δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου εδώ και τρία χρόνια”, αναφέρει σε σειρά δηλώσεών ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, υποστηρίζει ότι οι τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν από τον Απρίλιο ήταν σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, όταν 45.000 επισκέπτες κατέφθασαν στο νησί. Όμως, αυτό το φιλτραρισμένο νερό μπορεί να μεταφερθεί μόνο κοντά στην ακτή, λόγω της έλλειψης αγωγών για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του νησιού, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες, λόγω του υψηλού κόστους και της πιθανής έκλυσης χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αφαλάτωσης.

«Το κόστος των 1.000 λίτρων αφαλατωμένου νερού είναι 2,50 ευρώ, οπότε αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τους τοπικούς φόρους για τους κατοίκους», δηλώνει ο δήμαρχος στη Γαλλική εφημερίδα, κάτι που όμως, δημιουργεί βάρη και δυσαρέσκειες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

Αναδημοσίευση από news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot