FOLLOW US: facebook twitter

Συνταγή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για ανάκαμψη

Ημερομηνία: 15-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Παρουσιάστηκε χτες το «Ενδιάμεσο πρόγραμμα» με 10 κωδικοποιημένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση του κορονοϊού ● Η Φώφη Γεννηματά επικρίνει την κυβέρνηση ότι παίρνει αποσπασματικές αποφάσεις χωρίς να έχει επεξεργασμένο σχέδιο.

Μπορεί η υποχρεωτική καραντίνα να έληξε, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα προβλήματα και την κρίση που άφησε στο πέρασμά του ο κορονοϊός. Στο Κίνημα Αλλαγής, μερικές εβδομάδες μετά την κατάθεση του προγράμματος «Ορθια κοινωνία-Ζωντανή οικονομία» για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, προέβησαν χθες στη δημοσιοποίηση του λεγόμενου «Ενδιάμεσου προγράμματος», με την κωδικοποίηση και περαιτέρω επικαιροποίηση των θέσεων του κόμματος για την ανάκαμψη της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι αντί να πάρει αποφάσεις και να παρουσιάσει -ως όφειλε- ένα επεξεργασμένο σχέδιο «για να μην εκτοξευτούν η ύφεση και η ανεργία», καθυστερεί και παλινωδεί.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, το «Ενδιάμεσο πρόγραμμα» συνιστά μια δέσμη εμπροσθοβαρών, απόλυτα στοχευμένων και ρεαλιστικών στην εφαρμογή μέτρων, «μακριά από πελατειακές λογικές και ανέφικτους λαϊκισμούς», για να μην καταρρεύσουν η οικονομία και οι επιχειρήσεις και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η κοινωνία. «Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου. Δεν έχει επεξεργασμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης.

Αμφιταλαντεύεται και μόνο όταν ο «κόμπος φτάνει στο χτένι», εξαγγέλλει μέτρα ανεπαρκή και αποσπασματικά, πιστά στη γραμμή των συντηρητικών πολιτικών της. Και αυτά υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση», αναφέρουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, απευθύνοντας μομφή ενάντια στις κυβερνητικές πρακτικές, ενώ ανοιχτά κάνουν λόγο για μέτρα που συνδυάζονται με την προώθηση πελατειακού κράτους, για προσλήψεις στρατιάς μετακλητών, αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις και προβλέψεις για μυστικά κονδύλια. Και συμπεραίνουν ότι «με αυτές τις λογικές το μάρμαρο της κρίσης θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι».

Οι δέκα κωδικοποιημένες προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  1. Επιδότηση εργασίας: Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση με «αντάλλαγμα» να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές σε συμβάσεις και όρους εργασίας.
  2. Μέριμνα για τους ανέργους με επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, και διεύρυνση του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ.
  3. «Ζωντανές» επιχειρήσεις: με μέτρα όπως μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ, μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
  4. Στήριξη του ΕΣΥ, εντάσσοντας τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  5. Εθνικό σχέδιο για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση: προβλέπει μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές, καθώς και πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τη μετακίνηση των οικογενειών.
  6. Ειδικά προγράμματα για τους αγρότες.
  7. Προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς
  8. Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  9. Ειδικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό.
  10. Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος