Συνέντευξη του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πρωινή
«Ευρύ κοινωνικό μέτωπο για την Ηλεία του πολιτισμού, της παραγωγής, της δημιουργίας και της προκοπής»
Την αλλαγή πολιτικής και μια άλλη κυβέρνηση, καθώς και την συμβολή της αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση από ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο, χρειάζεται σήμερα η Ηλεία προκειμένου να αναδειχθεί και να βγει από την αφάνεια. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην Πρωινή. Γιατί όπως και ο ίδιος επισημαίνει «Δυστυχώς, τα τελευταία 5,5 χρόνια, η Ηλεία βιώνει την απώλεια, την ακύρωση και την υποβάθμιση». Παράλληλα, αναφέρεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει από την θεσμική του θέση και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διεκδικήσουμε λύσεις.
Επίσης ο κ. Καλαματιανός σε μια εξόχως πολιτική συνομιλία, μας μιλά για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τι σήμαινε το «πρώτη φορά Αριστερά», για την μετέπειτα ήττα του κόμματος στις επόμενες εκλογές, την αποχώρηση του Α. Τσίπρα και τα όσα επακολούθησαν με την διάσπαση, για το φαινόμενο «Κασσελάκης»καθώς και για το πώς θα πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες με τον Σωκράτη Φάμελλο πλέον στο «τιμόνι».
1)Κε Καλαματιανέ, αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από όταν στις 25 Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε στις εθνικές εκλογές και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, σε μια ρημαγμένη χώρα με άδεια ταμεία και έναν πλήρως αποσαθρωμένο κοινωνικό ιστό και τη «λογική» των Βρυξελλών ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική», πείτε μας τι σήμαινε αυτή η εκλογική νίκη και ποιο αποτύπωμα άφησε στον τόπο;
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 συνδέεται με την επιθυμία του ελληνικού λαού για πολιτική αλλαγή και ρήξη με τις πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας που είχαν εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η νίκη αυτή έφερε μαζί της την ελπίδα για μια νέα κοινωνική συμφωνία, βασισμένη στην προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Και πραγματικά, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, με τις θυσίες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όχι μόνο πέτυχαν -όπως λέτε και στην ερώτησή σας- να κρατηθεί «ζωντανή» μια ρημαγμένη χώρα, αλλά επιπλέον, κατάφεραν αυτά που δεν μπόρεσαν οι κυβερνήσεις που έφεραν την χρεοκοπία: έξοδο από τα μνημόνια, ενισχυμένο κοινωνικό κράτος, ρυθμισμένο το χρέος και γεμάτα το ταμεία το καλοκαίρι του 2019. Δέκα χρόνια μετά, η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τη σημασία της πολιτικής αξιοπιστίας και διαφάνειας, για να υπάρξει ξανά η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Χώρα, βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.
2) Τον Ιούλιο του 2019, με όλα τα συστημικά μέσα απέναντί, με την πολεμική για την Συμφωνία των Πρεσπών, με πρόσφατη την τραγωδία στο Μάτι και με τη φυσιολογική φθορά ενός κυβερνώντος «κινηματικού» κόμματος, μη παραδοσιακού, χωρίς ρίζες στην συντηρητική ελληνική κοινωνία, στα συνδικάτα, στην Εκκλησία, στο «βαθύ μας κράτος», όσο υπάρχει τέτοιο, ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές με το αξιοπρεπές ποσοστό του 31% περίπου. Πόσο ωφέλησε (ή δεν ωφέλησε) την Αριστερά, την ελπίδα και τις προσδοκίες του κόσμου που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση Τσίπρα – ο οποίος συνέβαλε αδιαμφισβήτητα στη δυναμική και τη «γοητεία» του κόμματος – αντί για τη συσπείρωση μιας στιβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βάση του 30%, με στόχο τις επόμενες μάχες;
Ο ελληνικός λαός, απογοητευμένος από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν τη Χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, επέλεξε τον Ιανουάριο του 2025 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, αποκατάσταση της συνοχής του κοινωνικού ιστού και έξοδο από τα μνημόνια.Το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, εμπιστεύτηκε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αποδεικνύει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης αποτιμήθηκαν θετικά. Επομένως, δεν συμφωνώ με την εκτίμησή σας περί «σοκαριστικού capital control, πρωτοφανούς συγκρουσιακού δημοψηφίσματος και έντιμης υποχώρησης». Επαναλαμβάνω ότι οι πολίτες επέλεξαν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει όρθια την κοινωνία, βγάζοντας, παράλληλα, τη Χώρα από τα μνημόνια -που την έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις-. Ο στόχος αυτός επετεύχθη, ασφαλώς με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιούλιο του 2019 κατέγραψε ισχυρές δυνάμεις με σχεδόν 32%, και αυτό σημαίνει πολλά για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του και την αποτίμησή τους από τον λαό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για ολόκληρη την προοδευτική παράταξη.
Εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του από την Προεδρία του κόμματος και όλοι μαζί κοιτάμε την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάκτηση της κυβερνητικής του προοπτικής. Στην προσπάθεια αυτή, ασφαλώς πολύτιμη είναι η συμβολή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι ενεργός με κρίσιμες παρεμβάσεις τόσο στα μείζονα εσωτερικά ζητήματα, όσο και στα διεθνή.
Έχουμε αφήσει πίσω τα δύσκολα που μας πλήγωσαν και με πολλή και ποιοτική πολιτική δουλειά, μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, δίνοντας λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλεί η σημερινή κυβέρνηση.
3]Η θολή διάδοχη κατάσταση που παρουσιάστηκε ως μια συλλογική και πολυφωνική πρότασης Ηγεσίας, ευνόησε «εκ του αποτελέσματος» το φαινόμενο Κασσελάκη. Ένα νέο πρόσωπο, ξεκάθαρο στις προσωπικές του επιλογές και επιδιώξεις αλλά και στη στάση του απέναντι στην Αυθεντία της Πολιτικής, με αποτέλεσμα τα «καυτά» ερωτηματικά που τέθηκαν στην κοινή γνώμη γύρω από τη σημερινή έννοια της προοδευτικής- ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο κ. Φάμελος στην Κεντρική Επιτροπή έθεσε τέσσερεις στόχους με πιο σημαντικό πιθανόν την ανάκτηση εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, πράγμα το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την εκπλήρωση των υπόλοιπων στόχων. Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, ώστε να ξανακερδηθεί η ομολογουμένως ραγισμένη εμπιστοσύνη και η ελπίδα του κόσμου στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Προφανώς αυτό ήδη έχει αρχίσει και γίνεται με την εκλογή του Ηλείου Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία του κόμματος, με τα πρώτα θετικά σημάδια να είναι ορατά. Χρειάζεται, όμως, πολλή δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία,τον δυναμισμό που επιδεικνύει και την επιστροφή του στην εστίαση στην πολιτική παραγωγή, μπορεί να γίνει ξανά το κόμμα που αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, προβάλλοντας, ταυτόχρονα σαφείς και ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Με ενιαίο πολιτικό λόγο, με ενότητα και σε διαρκή επαφή με την κοινωνία, να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου, απέναντι στη συντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στην πορεία αυτή, πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους Φορείς, τα Σωματεία, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελούν ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας. Παράλληλα, χρειάζεται να εμπνεύσουμε και να ενεργοποιήσουμε τη νέα γενιά, που τόσο πολύ πλήττεται από τις κυβερνητικές πολιτικές. Επαναλαμβάνω, απαιτείται ενότητα και πολλή δουλειά, είμαστε αισιόδοξοι, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταφέρει να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών.
4]Γίνεται συνέχεια λόγος για την «Προοδευτική Παράταξη» και για το ενδεχόμενο συνεργασιών ανάμεσα στα κόμματα που ανήκουν σε αυτό το χώρο. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα και μήπως, κάποια στιγμή, θα έπρεπε τα «συγγενή» κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδιώξουν αυστηρές προεκλογικές – προγραμματικές συμφωνίες ενδεχόμενων συνεργασιών, στη βάση μιας ιδεολογικής και ρεαλιστικής αποτύπωσης των θέσεων τους αλλά και της εκλογικής τους δυναμικής – που ανεξάρτητα από το «επιθυμητό» όλοι γνωρίζουν τα όριά τους σε δεδομένους χρονικούς ορίζοντες και σύμφωνα με το ρεύμα και τις αναγκαιότητες της κάθε εποχής;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταθερά επιδιώκει τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο, κάτι που σήμερα αποτελεί κοινωνική ανάγκη.
Οι πολίτες θέλουν αυτή τη συνεννόηση, ώστε να υπάρξει ένα προοδευτικό πολιτικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση. Αντίθετα, η πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου κάνει τον κ. Μητσοτάκη να φαίνεται παντοδύναμος, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Η κοινωνία, λοιπόν, αντιδρά και περιμένει από εμάς, όχι μόνο προτάσεις και λύσεις αλλά και ενότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινείται αταλάντευτα σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που καταδεικνύεται και από τη στάση του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρότασή μας για υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κα Λούκα Κατσέλη, απευθύνεται σε αυτό το κοινωνικό αίτημα για συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων. Αποτελεί μια προοδευτική πρόταση που μπορεί να συσπειρώσει και να ενώσει τον προοδευτικό χώρο, κάτι που αποδείχτηκε και στην πρώτη ψηφοφορία για την προεδρία. Ακόμα και τώρα, λοιπόν, καλούμε όλα τα προοδευτικά κόμματα να στηρίξουν αυτή την υποψηφιότητα και να υπάρξει μια αντίδραση των προοδευτικών δυνάμεων στην κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι όποιος δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων σε θέματα τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και εκτός, προφανώς «τροφοδοτεί» την πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου και τη δυνατότητα να υπάρξει ξανά νέα κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τον τόπο. Είναι ώρα για συνθέσεις, για το πλατύ «εμείς» και όχι για κομματικούς «πατριωτισμούς» και αυτόνομες πορείες.
5]Ως βουλευτής Ηλείας έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένως για τα αναπτυξιακά προβλήματα του νομού εξαιτίας των περιφερειακών ανισοτήτων. Αγροτική παραγωγή, επιχειρηματική δράση, τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τομείς που ρημάζουν ή έχουν ήδη ρημάξει και απαιτούν άμεσες αντιδράσεις από το πολιτικό προσωπικό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Πέρα από τις διαπιστώσεις, ποιες προτάσεις έχετε να καταθέσετε από τη θεσμική σας θέση και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε ο νομός να διεκδικήσει τη λύση των προβλημάτων του και τη θέση που του αξίζει στον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας;
Δυστυχώς, τα τελευταία 5,5 χρόνια, η Ηλεία βιώνει την απώλεια, την ακύρωση και την υποβάθμιση. Η δημόσια υγεία αποψιλώνεται, οι υποδομές βαλτώνουν, η τριτοβάθμια εκπαίδευση καταργήθηκε, ο πρωτογενής τομέας καταρρέει. Για όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ευθύνη.
Τι έχει κάνει για να ενισχύσει τις υποστελεχωμένες νοσηλευτικές μονάδες μας με γιατρούς και νοσηλευτές; Επίσης, γιατί έκλεισε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας που λειτουργούσαν; Γιατί δεν προχωρά στην έναρξη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ; Σχετικά με τις υποδομές, και εδώ υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης στασιμότητα και ακύρωση. Για το «Πάτρα-Πύργος», τερμάτισε τις εργολαβίες που το εκτελούσαν, φορτώνοντας το έργο με καθυστερήσεις, περισσότερο κόστος και διόδια. Ποιοι θα πληρώσουν τις καθυστερήσεις, τις αποζημιώσεις και τα διόδια; Πρωτίστως οι κάτοικοι της Ηλείας. Επιπλέον, για το «Πύργος-Τσακώνα» δεν υπάρχει κανένα πλάνο, τα έργα αναβάθμισης που είχαν ξεκινήσει στον Καϊάφα σταμάτησαν, η υπογειοποίηση του συνολικού αρδευτικού δικτύου αγνοείται, ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού και η υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Συνάμα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υποφέρουν από το τεράστιο κόστος παραγωγής και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις. Τα ίδια και με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που υποφέρει από την έλλειψη ρευστότητας, τη συσσώρευση χρεών και τα κόκκινα δάνεια. Αυτά είναι μόλις μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Εμείς από την πλευρά μας δεν μένουμε μόνο στις θλιβερές διαπιστώσεις, αλλά προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τα ζητήματα και να πιέζουμε για λύσεις. Προχωράμε διαρκώς σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε ζήτημα ξεχωριστά. Καταθέσαμε τροπολογία για να κηρυχτεί συνολικά άγονος ολόκληρος ο νομός και να διευκολυνθεί ο ερχομός ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όμως η κυβέρνηση την απέρριψε. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί για την επαναφορά της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Για τον αγροτικό κόσμο, έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, ρύθμιση χρεών, δίκαιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις, πάταξη φαινομένων ελληνοποιήσεων προϊόντων και αισχροκέρδειας, υλοποίηση έργων άρδευσης. Το ίδιο και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που προτείνουμε να επανέλθει η προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, να διασφαλιστεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, να ανακατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών. Βεβαίως, για τις υποδομές αναφέραμε και πιο πάνω τα απαραίτητα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, όμως δεν πρέπει να λησμονάμε τον σιδηρόδρομο. Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει σύγχρονος σιδηρόδρομος στην Ηλεία, που θα συνδέει τον τόπο μας με το υπόλοιπο σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Υφίσταται σχετική μελέτη από το 2016, που παραμένει στα συρτάρια.
Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, απαιτείται αλλαγή πολιτικής και μια άλλη κυβέρνηση. Χρειάζεται και η συμβολή της αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων, συλλόγων, ενώσεων, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση και ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο, νέων διεκδικήσεων και αποκατάστασης των απωλειών. Η Ηλεία του πολιτισμού, της παραγωγής, της δημιουργίας και της προκοπής περιμένει να αναδειχθεί. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε.
6) Το έγκλημα των Τεμπών έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Νέα συγκλονιστικά στοιχεία βγαίνουν διαρκώς, που αποκαλύπτουν νέες πτυχές της υπόθεσης. Πως κρίνετε τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του;
Η πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού είναι μια ομολογία παραπλάνησης της ελληνικής κοινωνίας που διψάει για την αλήθεια και την απονομή δικαιοσύνης. Όλοι αγανακτήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και η κυβέρνηση ήθελαν να κλείσουν εσπευσμένα το ζήτημα. Όλοι είδαμε με μεγάλη έκπληξη τον κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι δεν υπήρχε μεταφορά εύφλεκτου υλικού στην εμπορική αμαξοστοιχία, κάτι που ουσιαστικά αποτελούσε παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Τώρα, υπό το βάρος των νέων συγκλονιστικών στοιχείων που βγαίνουν στην επιφάνεια, αναγκάζεται να ομολογήσει την καταστροφή πειστηρίων εγκλήματος, παραδεχόμενος, ουσιαστικά, την εξεταστική της συγκάλυψης. Τώρα μιλούν για δικαιοσύνη. Όταν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέως, οι βουλευτές της ΝΔ το απέρριψαν. Επέλεξαν να προστατεύσουν τον κ. Καραμανλή, αρνήθηκαν να τον στείλουν στη δικαιοσύνη και όχι μόνο αυτό, αλλά τον καταχειροκροτούσαν κιόλας μέσα στη Βουλή, με τρόπο προκλητικό. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά την προσπάθειά μας, ώστε να υπάρξει φως και απόδοση ευθυνών για το έγκλημα. Επιμένουμε στην πρότασή μας για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή των πολιτικών αρχηγών. Να έρθει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και να απολογηθεί στον ελληνικό λαό. Και όταν το κάνει αυτό οφείλει να παραιτηθεί, όπως έκανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, που παραιτήθηκε για δυστύχημα που συνέβη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί και εμείς ως αντιπολίτευση έχουμε χρέος να αξιοποιούμε κάθε εργαλείο που μας δίνει το Σύνταγμα και ο νομός για να ζητάμε φως, αλήθεια, δικαιοσύνη και οξυγόνο.