FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη στην Πρωινή του στελέχους της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Ημερομηνία: 17-10-2024 | Συντάκτης:

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Αριστερά που δεν θα ντρέπεται για τον εαυτό της»

Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου

Στην Ηλεία περιοδεύει σήμερα ο υπ. Ευρωβουλευτής και στέλεχος της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ  Γαβριήλ Σακελλαρίδης και με αφορμή την επίσκεψή του αυτή στο νομό παραχώρησε συνέντευξη στην Πρωινή μιλώντας για όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, σχολιάζοντας παράλληλα και όσα συμβαίνουν γενικότερα στο χώρο της Αριστεράς όσο και εκείνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει ότι η  ενότητα της Αριστεράς και τους προοδευτικού κόσμου είναι επιβεβλημένη, για να σταματήσει να κυβερνάει ανενόχλητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΡ: κ. Σακελλαρίδη σήμερα σας υποδεχόμαστε στην Ηλεία. Ποια θα είναι η ατζέντα της επίσκεψής σας;

-Είναι μία πυκνή ατζέντα με έμφαση στα τοπικά ζητήματα που όμως συνδέονται με έντονο τρόπο με την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα συναντηθούμε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων αλλά και του αγροτικού κόσμου. Για τη Νέα Αριστερά είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τα κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού κόσμου αλλά και το μείζον θέμα της λειψυδρίας και της διαχείρισης του νερού. Η Κ.Ο έχει πάρει πλήθος πρωτοβουλιών που αποκαλύπτουν τα σχέδια της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού που θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των ριμών. Αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, πόσο δε μάλλον ένα νομό με τόσο σημαντική αγροτική παραγωγή.  Επίσης, το απόγευμα θα οργανωθεί ανοιχτή εκδήλωση στην Αμαλιάδα με σκοπό την παρουσίαση των θέσεων μας ενόψει του πρώτου Συνεδρίου της Νέα Αριστεράς.

EΡ: 7-10 Νοεμβρίου 2024 επίκειται το Συνέδριο της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου θα προκύψει ο οδικός χάρτης του κόμματος;

-Σίγουρα θα βοηθηθούμε πολύ σε αυτό. Θέλουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να μας γνωρίσει ο κόσμος και να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο για μία Αριστερά κοινωνικά χρήσιμη και πολιτικά καταλυτική. Να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτή την απαξίωση και τον εκφυλισμό που βιώνουμε όλοι δυστυχώς μέσα από τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσουμε μία Αριστερά που δεν θα ντρέπεται για τον εαυτό της, αλλά θα είναι μαχητική, με πρόγραμμα και με αγώνες. Για αυτό σας περιμένουμε σήμερα στην Αμαλιάδα, στην εκδήλωση μας.

ΕΡ: Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών για τη  Νέα Αριστερά.  Σας απογοήτευσε το αποτέλεσμα και τι πιστεύετε ότι φταίει;

-Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν ήταν το επιθυμητό. Έχει σημασία όμως να μπορέσουμε να κατανοήσουμε γιατί δεν τα πήγαμε καλά. Υπάρχουν σίγουρα αιτίες που έχουν να κάνουν με το σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυση μας, την έλλειψη αναγνωρισιμότητας και όλα αυτά που τα βλέπαμε στις περιοδείες. Αλλά αν μείνουμε σε αυτά, τότε ψάχνουμε δικαιολογίες. Και δεν έχουμε σκοπό να το κάνουμε αυτό. Το βασικό πρόβλημα της Νέας Αριστεράς είναι ότι στα μάτια πολλών ψηφοφόρων θεωρήθηκε ως μία αναπαλαίωση του «καλού ΣΥΡΙΖΑ». Και σε συνθήκες απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ αυτό μας τράβηξε και εμάς προς τα κάτω. Το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να συγκροτήσουμε μία διακριτή πολιτική ταυτότητα και να οξύνουμε τις αντιπολιτευτικές μας αιχμές ήταν από τα ελλείμματά μας. Και επιπλέον δεν κατορθώσαμε να πείσουμε ότι η ψήφος στη Νέα Αριστερά θα ήταν μία ψήφος χρήσιμη για την επόμενη μέρα, μία ψήφος εμπιστοσύνης σε μία αριστερή αντιπολίτευση που βάζει την πολιτική στο επίκεντρο και απαντά στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά τα ζητήματα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, αυτά θα συζητήσουμε σε συντροφικό και πολιτικό κλίμα στο συνέδριό μας.

ΕΡ: Αυτή τη στιγμή στο χώρο της Αριστεράς και μετά τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα πολιτικό κενό και επίσης δημιουργείται πλέον μια σοβαρή κρίση αξιοπιστίας  στους  δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που κινδυνεύει να γίνει  κανονικότητα. Πως σκοπεύει να ενεργήσει επ’ αυτού η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

-Προφανώς και δημιουργείται ένα μεγάλο πολιτικό κενό. Με τον ραγδαίο εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθούμε όλοι εμβρόντητοι τους τελευταίους μήνες, πιστοποιείται στην πραγματικότητα ότι ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη του την πορεία κατάφερε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει εκατομμύρια πολίτες. Ήταν ένα ιστορικό πολιτικό εγχείρημα που οδήγησε την Αριστερά για πρώτη φορά στην κυβέρνηση του τόπου. Η απαξίωση του και η σημερινή εικόνα διάλυσης δεν είναι αποτέλεσμα ενός μόνο ανθρώπου, του Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης είναι το σύμπτωμα, όχι το αίτιο της σημερινής τοξικότητας που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι παθογένειες είχαν φανεί από πριν. Και η Νέα Αριστερά στις θέσεις της κάνει θαρραλέα αυτοκριτική για τις πράξεις και τις παραλείψεις των στελεχών και των μελών που την απαρτίζουν σήμερα.
Στο πολιτικό επίπεδο η κρίση της Αριστεράς έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κενό. Η αποσύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική του μήτρα εδώ και πολύ καιρό, αλλά και οι μετέπειτα εξελίξεις που έχουν προκαλέσει την ουσιαστική διάλυση και ρευστοποίησή του, αφήνουν τον κόσμο που εμπνεύστηκε, κινητοποιήθηκε και πολιτικοποιήθηκε την τελευταία 15ετία στον χώρο της Αριστεράς χωρίς ένα ισχυρό πολιτικό υποκείμενο, οργανωμένο και κοινωνικά γειωμένο. Χιλιάδες πολίτες, σήμερα στέκονται αμήχανοι διαμορφώνοντας έτσι μία κρίση πολιτικής εκπροσώπησης στον χώρο της Αριστεράς. Πρωταρχικός στόχος μας ως Νέα Αριστερά είναι να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ελπίδα ξανά. Να πιστέψουν στην δύναμη του αγώνα. Να επιστρέψουν στην πολιτική και να δώσουμε από κοινού μάχες απέναντι στην Δεξιά.

ΕΡ: Βλέπετε στο μέλλον συνεργασία δυνάμεων του χώρου της Αριστεράς που τώρα έχει σκορπίσει επικίνδυνα;

-Η κατάσταση στην Αριστερά και γενικά στην λεγόμενη «προοδευτική αντιπολίτευση» σήμερα δεν είναι καθόλου καλή. Δεν είναι τόσο ο κατακερματισμός, όσο η απαξίωση, η αποδυνάμωση και η αποσύνδεση από την κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα. Το γεγονός ότι η Αριστερά απομακρύνθηκε από την πραγματική πολιτική την απομάκρυνε από τις λαϊκές ανάγκες και περιορίστηκε σε μία μάχη για τη νομή της κομματικής εξουσίας που δεν αφορά την κοινωνία. Αφορά τις κομματικές γραφειοκρατίες και τις προσωπικές στρατηγικές. Αυτή είναι η τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν και κυρίως κατά τη διάρκεια της θητείας του Κασσελάκη. Η Νέα Αριστερά για αυτό ιδρύθηκε, για να βγει από αυτή την «μαύρη τρύπα» που ρουφάει την αξιοπρέπεια της Αριστεράς και παράγει μόνο παραπολιτική και αντιπολιτική.Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Αριστερά έχει ήδη πάρει πολλές πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός αναγκαίου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου από τις προοδευτικές δυνάμεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Πρώτοι εμείς απευθυνθήκαμε στα υπόλοιπα κόμματα για να καταθέσουμε από κοινού πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς για την συνταγματική εκτροπή με το νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Εμείς ήμασταν που καλέσαμε, με επιστολή του Αλέξη Χαρίτση, τα υπόλοιπα κόμματα για να πιέσουμε την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η Ελλάδα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη γενοκτονία από τον Ισραηλινό στρατό στην Γάζα. Η Νέα Αριστερά είναι που θέτει διαρκώς την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα «λαϊκό μέτωπο» όπως έκανε η αντιπολίτευση στην Γαλλία για να αντισταθούμε στην Δεξιά και την άκρα Δεξιά.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ενίσχυση των κοινωνικών κινητοποιήσεων, στροφή στην κοινωνία και ενδυνάμωση των αγώνων. Προϋποθέτουν όμως και ενίσχυση της Αριστεράς ως μίας πολιτικής δύναμης που μάχεται το νεοφιλελευθερισμό και τον συντηρητισμό της Δεξιάς, αλλά και που θέλει να σηκώσει τον πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας ψηλότερα.Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η ενότητα της Αριστεράς και τους προοδευτικού κόσμου είναι επιβεβλημένη. Όσο αφήνουμε τον Κ. Μητσοτάκη να κυβερνάει ανενόχλητος, θα κάνει ό,τι θέλει και δεν θα δίνει λογαριασμό. Και κυρίως δεν θα δημιουργείται μία δύναμη ανταγωνιστική απέναντι του.

ΕΡ: Ο Αλεξης Τσίπρας βλέπετε να ενεργοποιείται ξανά στην πολιτική; Σας ρωτώ γιατί έχετε υπάρξει ένας από τους στενότερους συνεργάτες του.

-Για να σας είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Άμεσα δεν θεωρώ ότι το σκέφτεται να επιστρέψει. Ξέρω ότι ασχολείται με τα πολιτικά ζητήματα μέσω του Ιδρύματος του, το οποίο είναι και αυτό μία άλλη μορφή πολιτικής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot