Συνεδριάζει η Επιτροπή, ενώ η πανδημία σπάει τα κοντέρ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111137″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνεδριάζει σήμερα η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, για να δώσει τη σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση που πιέζει τους εμπειρογνώμονες να ευθυγραμμιστούν με τις δικές της προειλημμένες αποφάσεις, ενώ η Εκκλησία θέλει άνοιγμα των ναών το Πάσχα.
Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για την πορεία των μέτρων τις επόμενες ημέρες, την ώρα που οι υγειονομικοί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνουν καθημερινά άνιση μάχη, χωρίς την ελάχιστη στήριξη. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, χωρίς ραντεβού, και των πολυκαταστημάτων, όπως έχει αιτηθεί στην επιτροπή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ωστόσο, επιδημιολόγοι κρούουν ξανά τον κώδωνα τον κινδύνου φοβούμενοι ένα νέο πισωγύρισμα, μετά και τα χθεσινά «μαύρα» ρεκόρ διασωληνωμένων και νεκρών, που έφτασαν τους 819 και τους 9.239, αντίστοιχα, καθώς ακόμα 104 συμπολίτες μας κατέληξαν σε μία μόλις μέρα.
«Εβδομάδα Παθών διαρκείας»
Οι ειδικοί τονίζουν ότι έρχεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων λόγω της ανόδου των κρουσμάτων. Για «εβδομάδα Παθών διαρκείας» μέχρι το Πάσχα έκανε λόγο μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, γιατί οι θάνατοι είχαν προδιαγραφεί από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τον περασμένο μήνα και το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία.
«Κάθε άνοιγμα αποτελεί κίνδυνο για επιβάρυνση της κατάστασης» τόνισε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι μόνο αν πέσουν τα κρούσματα κατά το ήμισυ, στις 2.000 από τις 4.000, υπάρχει ελπίδα για ασφαλέστερο Πάσχα και κυρίως, για καλό καλοκαίρι. Αλλιώς, «ο ιός θα σέρνεται και αυτό είναι φοβερά κακό για την κοινωνία. Δεν πρέπει να το αφήσομε να συμβεί».
Ο κ. Παυλάκης θύμισε ότι το περασμένοι φθινόπωρο, συμπεριλαμβανόμενου του πρωθυπουργού, έλεγαν ότι το λοκντάουν δεν πρόκειται να ξαναέρθει. «Έγιναν λοκντάουν, γιατί; Γιατί το έκανε η ανάγκη» είπε και πρόσθεσε ότι με ασαφή στοιχεία για την πειθαρχεία υποτιμάμε την προσπάθεια που έκανε ο ελληνικός λαός. Να δούμε το τρίτο κύμα, που είναι στην κορυφή και ελπίζω σε αποδόμηση. Ελπίζω να γίνει γρήγορα η αποδόμηση».
«Το κύμα στην Πορτογαλία ήταν πενταπλάσιο από εδώ. Γιατί οι Έλληνες φυλάχτηκα. Θυσίασαν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά. Έκατσαν μέσα κι αυτό πρέπει να τους αναγνωρίσουμε. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι κολλάει στα σπίτια ο ιός. Ναι, κολλάει αλλά θα ήταν χειρότερο αν ανοίγαμε» είπε.
Την ανάγκη για μείωση των κρουσμάτων εξέφρασε στην ίδια εκπομπή και ο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος συμφώνησε ότι δεν γίνεται να συμβεί άνοιγμα στο πικ της επιδημίας.
Όμως, σημείωσε πως για να πετύχει το λοκντάουν χρειάζεται απόλυτη συμμετοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφορά της επιτυχίας του πρώτου λοκντάουν με την αποτυχία του δεύτερου οφείλεται στη διασπορά στα σπίτια.
Και πρότεινε την ανακατεύθυνση «των περισσότερων επικίνδυνων επαφών μέσα στα σπίτια σε λιγότερο επικίνδυνες, που γίνονται οργανωμένα, όπως για παράδειγμα στο μικρό λιανεμπόριο που άνοιξε». Πρότεινε, δηλαδή, να απελευθερωθεί το λιανεμπόριο τις καθημερινές και να παραμείνουν αυστηροί περιορισμοί και έλεγχοι το Σάββατο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
«Πάσχα στο χωριό;»
«Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι» σχολίασε μιλώντας στο Mega η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Πάσχα είπε χαρακτηριστικά το εξής: «Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο».
«Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» συμπλήρωσε.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]