Συνδέθηκε με τις ρίζες του στην Καλίδονα μετά από… 134 χρόνια!
Ο προπάππος του έφυγε για την Αμερική το 1890 και δεν ξαναγύρισε ποτέ, ούτε και κανένας άλλος πλην του Ken Henk
-Άνοιξε το «πακέτο” μαζί με την Φιλιώ Νιάρχου που καταγράφει το γενεαλογικό δέντρο όλων των Καλιδοναίων
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Λένε πως “όσο μόνος και να είσαι στη ζωή, πάντα πίσω σου θα υπάρχει ένα δέντρο”! Και τις ρίζες αυτού του δέντρου, αναζητούν όλοι εκείνοι που νοιώθουν την ανάγκη είτε να ανασυνθέσουν την προσωπική τους ιστορία, είτε παρακινούνται από την επιθυμία του νόστου για την πατρίδα των προγόνων τους, αποφασίζοντας να κάνουν βουτιά στο παρελθόν, ελπίζοντας να αλιεύσουν περισσότερα στοιχεία για την καταγωγή τους ή να εντοπίσουν άγνωστους συγγενείς.
Μια τέτοια αληθινή ιστορία, είναι και αυτή ενός Ελληνοαμερικανού που συνδέθηκε ξανά με τις ρίζες του, τον τόπου καταγωγής του προπάππου του, την Καλίδονα του δήμου Ζαχάρως, μετά από… 134 χρόνια, σχεδόν ενάμισι αιώνα! Συνδετικός κρίκος η επίτιμη πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας κ. Φιλιώ Νιάρχου που διηγείται την ιστορία του Τεν, καθώς είναι γνωστό ότι διατηρεί προσωπικό αρχείο με το γενεαλογικό δέντρο των οικογενειών της Καλίδονας :
«Είναι σπουδαίο να κατάγεσαι από την Ελλάδα, την χώρα που έδωσε το φως στον Κόσμο.
Ίσως αυτό να είχε στο μυαλό του ο κατα 25% Έλληνας Ken όπως μας δήλωσε . Και μας το έθεσε ως εξής : “Η Μάνα μου 100% Ελληνίδα. . Ο Πατέρας μου 50% Έλληνας και εγώ 25% Έλληνας”.
Ο Ελληνοαμερικανός Ken Henk είναι δισέγγονος ενός πατριώτης μας Αντώνη Αθανασούλια , που στα τέλη του 1890 έφυγε για την Αμερική. Δεν ξαναγύρισε ποτέ στην Ελλάδα επικοινωνούσε με τα αδέλφια του με γράμματα. Δημιούργησε εκεί οικογένεια απέκτησε 4 κορίτσια και ένα αγόρι. Ένα από τα κορίτσια του η Αθανασία παντρεύτηκε απέκτησε οικογένεια και ο Ken είναι εγγονός της Αθανασίας. Ο Ken έμαθε για την Ελλάδα διαβάζοντας ότι σχετικό έβρισκε για την πατρίδα της γιαγιάς του και αποφάσισε να κάνει ταξίδι για να μάθει από που προέρχεται. Η πρώτη επίσκεψη ήταν πέρυσι, δεν έφερε αποτέλεσμα και του συνέστησαν εμένα, λόγω του ότι καταγράφω το γενεαλογικό δένδρο των οικογενειών της Καλίδονας.
Επικοινωνούσαμε διαδικτυακά, και φέτος αποφάσισε να έρθει να γνωρίσει τους συγγενείς του. Πήγε στην Καλίδονα τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και το άλλο απόγευμα είχαμε το ραντεβού να… “ανοίξουμε το πακέτο” – όπως εκείνην την παλιά εκπομπή “Πάμε πακέτο”.
Δίψα για την ιστορία του χωριού
Τα ελληνικά του γονίδια πολύ ισχυρά, το ενδιαφέρον του για το χωριό μας, η περιέργεια του να μάθει την ιστορία της Καλίδονας και πολλές άλλες λεπτομέρειες που ζητούσε να μάθει και δεν γράφονται ,με συγκίνησαν πάρα πολύ .Τον ενημέρωσα γύρω από την ιστορία του χωριού μας εντυπωσιάστηκε που του είπα για το Λαογραφικό Μουσείο , για την παλιά Εκκλησιά, λυπήθηκε που δεν τα είδε,. Του έδωσα όμως έντυπο υλικό για να ενημερωθεί.»
Πριν όμως έρθει στην Καλίδονα, ο Ken είχε πληροφορίες ότι είχε συγγενείς στην Τρίπολη και μάλιστα βρέθηκε να έχει συγγένεια με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο αφού η κ. Φιλιώ Νιάρχου τον έφερε σε επαφή με τα δεύτερά του ξαδέλφια.
“Τα συναισθήματα που ένοιωθε ήταν όλα ζωγραφισμένα στο πρόσωπό του. Δεν πίστευε στα μάτια του ότι μπόρεσε και βρήκε το σόι του προπάππου του Αντώνη. Στην δε Τρίπολη ήταν από το σόι της γυναίκας του Αντώνη και προγιαγιάς του. . Το “Πακέτο” δεν έκλεισε , γιατί όπως μας δήλωσε η μια του κόρη θέλει οπωσδήποτε του χρόνου να έρθει στην Ελλάδα, γιατί ασχολείται με την ιστορία και τις αρχαιότητες, της αρέσουν πάρα πολύ. Πολύ φιλόξενος μας κέρασε ένα φιλικό δείπνο γιατί δεν ήξερε πως αλλιώς να μας ευχαριστήσει που έμαθε τόσο σημαντικές λεπτομέρειες για την καταγωγή του. Του ευχηθήκαμε να είναι καλά και του χρόνου πάλι θα τον περιμένουμε. “Και κλείνω την διήγηση μου με την ευχή που έδιναν οι μανάδες στα παιδιά τους που έφευγαν για μετανάστες. « Αν ξεχάσεις τους γονείς σου, συγχωρεμένος να’ σαι μα αν την πατρίδα απαρνηθείς που τη λατρεύουν όλοι να’ ναι η ζωή σου όπου και αν πας αγκάθι και τριβόλι…”