FOLLOW US: facebook twitter

Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Από λιγότερα έως… καθόλου!

Ημερομηνία: 02-05-2024 | Συντάκτης:

-«Κουρεμένες» συνδεδεμένες και απλήρωτους δικαιούχους έφεραν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ τη Μεγάλη Τρίτη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε απόγνωση είναι πασχαλιάτικα οι αγρότες της Ηλείας, καθώς οι πληρωμές των γεωργικών ενισχύσεων τη Μεγάλη Τρίτη έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις. Όπως προέκυψε από το ΦΕΚ που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, οι δικαιούχοι παραγωγοί υπέστησαν μειώσεις από 40% έως και 50% στις συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και στα πολυδιαφημισμένα «οικολογικά σχήματα» που υποτίθεται πως αντικατέστησαν το «πρασίνισμα».

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η βιομηχανική τομάτα, όπου η τιμή από 0,91 ευρώ το στρέμμα πήγε στα 0,46 ευρώ, τα πορτοκάλια από 0,58€ στο 0,21€ και η σταφίδα από 0,56€ στα 0,36 ευρώ.

Το χειρότερο είναι ότι, εκτός από τις μειώσεις, δεκάδες παραγωγοί δεν πληρώθηκαν καθόλου τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο γάλα και στη σταφίδα, με τη δικαιολογία της έλλειψης του απαραίτητου «τεχνικού ελέγχου», ενώ απλήρωτοι έμειναν και ορισμένοι παραγωγοί καλαμποκιού διότι δεν είχαν αναρτηθεί τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα από τους εμπόρους.

Αδυναμία ενημέρωσης από τους φορείς εξυπηρέτησης Αγροτών

Τα προβλήματα ως προς τις πληρωμές δεν σταματούν εδώ, διότι μέχρι στιγμής τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠ, με συνέπεια να είναι όλοι στο… σκοτάδι σχετικά με τον υπολογισμό των φετινών ενισχύσεων ή γιατί δεν εξοφλήθηκαν αυτά που περίμεναν.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», Άλκης Κωνσταντόπουλος, διαπιστώθηκαν προβλήματα στις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και στα Οικολογικά Σχήματα, αλλά δεν μπορεί προς το παρόν να δώσει σαφή εικόνα στους παραγωγούς.

«Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση στα αναλυτικά στοιχεία των πληρωμών που έγιναν, προκειμένου να ενημερώσουμε και εμείς με τη σειρά μας τους δικαιούχους παραγωγούς. Έχουμε μόνο μια γενική εικόνα από αυτά που μας μετέφεραν και από όσα προκύπτουν από το ΦΕΚ που αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Όμως δεν μπορούμε π.χ. να ενημερώσουμε αυτούς που δεν εξοφλήθηκαν ή γιατί έλαβαν λιγότερα χρήματα στα Οικολογικά Σχήματα, για ποιο λόγο έγινε αυτό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα», τόνισε.

Ο επικεφαλής της Agrotax, Νίκος Μπίστολας έκανε λόγο για απότομη «προσγείωση στα οικολογικά σχήματα, σημειώνοντας είχαμε μερική ολοκλήρωση πληρωμών. «Ολοκληρώθηκαν μερικώς οι πληρωμές των επιδοτήσεων δίνοντας ανάσα στους καλλιεργητές αλλά και στις τοπικές κοινωνίες λόγω και των ημερών που διανύουμε πριν το Πάσχα.

Είμαστε εν αναμονή των συνδεδεμένων ενισχύσεων που υπολείπονται της ολοκλήρωσης της πληρωμής όπως ο αραβόσιτος τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τα σανοδοτικά ψυχανθή κ.ά. καθώς υπήρχε πίεση χρόνου ώστε να ολοκληρωθούν οι διοικητικοί έλεγχοι αλλά και να καταχωρηθούν οι ποσότητες παράδοσης από τους λήπτες της παραγωγής. Όσον αφορά στα οικολογικά σχήματα τα οποία έκαναν ντεμπούτο σε σχέση με τις πληρωμές αφήνει ένα μειδίαμα στους δικαιούχους καθώς τα ποσά που ανέμεναν και είχαν υπολογιστεί από τους φορείς των αιτήσεων βασιζόμενα στις αρχικές κατανομές και επιταγές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν επαληθευτήκαν αντιθέτως ήταν μειωμένα και σε κάποιες περιπτώσεις κάτω του 50%.

Σε κάθε περίπτωση οι πληρωμές μέχρι και έως το έτος 2027 θα γίνονται με αυτό τον τρόπο. Αναμένουμε βέβαια και τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια διόρθωσης αποκλίσεων από την ορθή κατανομή με μεταφορά κονδυλίων από οικολογικά σχήματα με χαμηλή ζήτηση σε σχήματα που εφαρμόζονται σε μεγαλύτερο εύρος στην ελληνική ύπαιθρο. Οι παραγωγοί οφείλουν να ενημερώνονται ώστε να κάνουν χρήση των οικολογικών σχημάτων που αντικαθιστούν επί της ουσίας το πρασίνισμα των προηγούμενων ετών, το οποίο δινόταν ποσοστιαία επί της αρχικής βασικής ενίσχυσης ενώ πλέον απαιτούνται ενέργειες και δράσεις για να αποζημιώνονται και να ενισχύουν το εισόδημά τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος