Συνάντηση Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας με Δήμαρχο Πύργου & Αντιδήμαρχο Παιδείας
Επί τάπητος κτιριακά και λειτουργικά θέματα των σχολείων
Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου
Tα κτιριακά και λειτουργικά θέματα -κυρίως η οικονομική χρηματοδότηση- των σχολείων του Δήμου Πύργου και η περαιτέρω εκτίμηση για την ομαλή λειτουργία των Σχολικών μονάδων για τη νέα σχολική χρονιά, συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας με τον Δήμαρχο Πύργου Στάθη Καννή και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Θοδωρή Κόρδα.
Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Μένια Παπουτσή και τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν μεταξύ άλλων ενημέρωση για το ένα έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος, συντήρηση ηλεκτρικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, πυρασφάλεια καθώς και με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτούνται τα σχολεία μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών ενώ πρότειναν τη δημιουργία Μητρώου Σχολικών Μονάδων του Δήμου και την έναρξη ενεργειών για την ίδρυση Πολυδύναμου Νηπιαγωγείου στον Πύργο.
Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο αντιδήμαρχος Παιδείας επισήμαναν ότι παρέλαβαν σχολεία χωρίς οικοδομικές άδειες και προσεισμικό έλεγχο αλλά οι τεχνικοί έχουν επισκεφτεί τα σχολεία και δεν υπάρχει κίνδυνος στατικότητας. «Σας διαβεβαιώνουμε πως δε θα αφήναμε αλλιώς να μπουν τα παιδιά μέσα» επισήμαναν και γνωστοποιήσαν πως η νομιμοποίηση των κτιρίων έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τις 31/12/2023 , πράγμα όμως που δεν έγινε και έτσι δεν μπορεί τώρα η νέα δημοτική αρχή να το εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια. Με μία πρώτη εκτίμηση του συνολικού κόστους για την επίλυση όλων των καταγεγραμμένων προβλημάτων των σχολικών μονάδων του Δήμου, το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 1,5- 2 εκ. ευρώ, πράγμα ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο. Οι ανάγκες είναι μεγάλες αλλά η χρηματοδότηση πολύ μικρή.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση, από την γ’ δόση των 145.000€ που αφορά την Α/ΘΜΙΑ και Β/ΘΜΙΑ, θα κρατηθούν χρήματα για :πετρέλαιο, σχολικούς τροχονόμους, απολύμανση κ.α. και τα εναπομείναντα χρήματα θα διαμοιραστούν στα σχολεία. Τα χρήματα θα τα λάβουν το α΄ δεκαήμερο του Οκτωβρίου μιας και υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να εκχωρηθούν. Κάθε σχολική μονάδα θα παίρνει από τούδε και στο εξής 500€ και με τα χρήματα αυτά θα καλύπτονται τα τρέχοντα έξοδα των σχολικών μονάδων (πληρωμή ΔΕΚΟ, αγορά αναλώσιμων κ.α) ενώ η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα καλύπτει ό,τι μπορεί.
«Όπως καταλαβαίνουμε – τούτων λεχθέντων – καλούμαστε όλοι να διαχειριστούμε τη φτώχεια» επισήμανε το ΔΣ του Συλλόγου και απευθυνόμενο προς τους συναδέλφους του τόνισε: «Το υπουργείο και η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία μιλάνε για «Αριστεία»…των ιδίων και «Αξιολόγηση»…των άλλων αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία μας με σημαντικές ελλείψεις στα αναλώσιμα, με ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, με εργασιακό άγχος, πίεση και τους χαμηλότερους μισθούς στη Ευρώπη μάλλον καθιστούν τους ίδιους με βαθμό «Κάτω από τη βάση» και «Ανίκανους» να δημιουργήσουν το σχολείο που μας αξίζει , για τα παιδιά μας , για τους εργαζόμενους, για τους πολίτες αυτής της χώρας!»